Kolikokrat zamenjate gobice za pranje posode?
Gobico nemilostno zabrišem stran, čim postane svinjska ali mastna ali cunjasta. Torej je vse odvisno od tega, kaj kuham. Po mojem porabim eno ali dve, mogoče tri na teden (ne štejem, kot tudi ne štejem rol toaletnega papirja, ampak čim vidim, da imam samo še eno ali dve, kupim nov paket).
Posode ne brišem, pustim, da se odcedi.
Jaz porabljam gobico in krpo vileda(10x10cca) en teden, potem jo dam prekuhat skupaj s kuhinjskimi krpami, porabljam pa cca. kak mesec ali dva, potem pa jo še uporabljam za kakšno svinjarijo čistit, za odstranjevanje recimo blata s podplatov čevljev, brisanje flekov po tleh, če se kaj polije in podobno, ko se razcufa pa jo vržem stran…
Jaz je v bistvu ne menjam. Nastavim novo, ko prejšnja razpade (gre pa prej skozi različne faze: nejprej smrdi, spremeni barvo, začne razpadati). Ko so samo še majhni koščki, jih z zobotrebcem zrinem v odtok in takrat dam v uporabo novo.
Mimogrede – brisače peremo 1x mesečno, posteljnino menjamo na pol leta.
Tole pa je mirna debata napram brisačam. 🙂
Gobice in krpe menjam, ko začnejo smrdet. To je zelo odvisno od tega, kolk kej pomivam, ker imam pomivalca. Ampak ne traja prav dolgo in gobice kar pogosto menjam.
Krpe menjam manjkrat, ker če slučajno posodo pomijem na roke se mi jo ponavadi ne da takoj pospravit. In ko jo začnem pospravljat je že suha. 🙂
no, paranoja glede kuhinjskih gobic in krp je upravičena.
prejšnji teden enkrat sem gledala galileo na Pro7 in so delali raziskavo, kje se najdejo kakšne nevarne klice in bacili.
Rezultat:
Na kljukah javnih stranišč ni praktično ničesar škodljivega
Na redno čiščenih WC školjkah (1-tedensko se smatra za redno) ni ničesar škodljivega, samo kakšna nenevarna črevesna bakterija.
v kuhinjskih krpah in gobicah (za mokro čiščenje) pa se najde vse živo, tudi e.coli, ki je ena najnevarnejših bakterij.
Priporočilo je, da se jih menjava na en teden, ali pa tako pogosto vsaj prekuha.
Ja, pr nas je podobno. Samo da gobe za pomivanje posode uporabljamo tudi za čiščenje WC (se jo da stisn pod rob) in umivanje otrok, kot tudi staršev. Tako da jo menjamo na cca. 3-4 mesece, pa mila ne trošimo veliko, ker ponavadi ostane kaj “ceta” na njej.Brisače uporabljamo vsi štirje eno in sicer po naslednjem postopku, en teden ena stran, drug teden druga stran.Posteljnina je po podobnem sistemu, dva tedna ena stran, dva tedna druga stran. Če pa je temne barve, pa jo pustimo kak teden dlje.
Tudi jaz jih približno en krat tedensko perem v pralnem stroju, poleg tega pa najraje za mizo, mikrovalovko,štedilnik in ostale površine v kuhinji uporabljam mikroaktivne krpice, isti način pranja. Bombažne krpe za roke v kuhinji pa grejo zelo pogosto, ker so moji otroci še kar packi, skoraj vsak drugi dan menjam po dve.