kolonoskopija
Dobila sem napotnico za kolonoskopijo, ker sem slišala že marsikaj (groznega) o tej preiskavi in je menda kar nekaj odvisno tudi od tega, kdo to dela, iščem informacije, kje (Ljubljana-okolica) ni bilo prav hudo oziroma nekih hudih težav.
Pa mimogrede še, zaradi kakšnih težav ste bili napoteni na kolonoskopijo. Meni se že skoraj leto dni dogaja občasno napihnjenost, vetrovi, stalno tiščanje na blato, pa včasih grem 3-5x dnevno, včasih ves dan tišči pa nič… Niso vse težave naenkrat, enkrat ta, drugič ona, pa vmes dan, dva, celo teden brez težav. Upam, da gre samo za razdražljivo črevesje, sploh ker je bil izvid svit pred dobrega pol leta negativen in ker so vmes dnevi, ko ni nobenih težav.
Hvala za vsako izkušnjo ali informacijo.
Jaz sem bla v Ljubljani, kjer ima DC Bled “podruznico”. Moja izkusnja ni prijetna (opisano na lep nacin), ampak zaradi tega, ker imam zelo ozek trebuh oz. sem zelo suha cez trebuh. Ce si debelejsi, je lazje. Prezivis pac in razmisljas, da “sam se mal pa bo konc”.
Sem pa bla tud skoz na wc-ju, slabost vsak dan, zvijanje….stres.
Imela sem bolečine pod levim rebrnim lokom, UZ je bil ok..zato sem morala še na gastroskopijo in kolonoskopijo. Naročila sem se v DC Bled – podružnica Kostanjevica na Krki.
Bilo me je groznooo strah, ampak sedaj ti lahko reče, da je bila gastro dosti težja za preživet.
Ko je zdravnik začel, sem si mislila – ok, tole pa ne bo tako težko in boleče (ker sploh nisem nič čutila). Dokler ni prišel do prve brazgotine – sem imela pred leti laparoskopijo. Potem se je pa ustavilo. Nikakor ni mogel priti čez in mene je za vsakič ko je poskusil tako zabolelo, da je enostavno potegnil cev ven in naročil sestri, naj naštima tanjšo. Dve, tri minutke traja zamenjava..meni se je vmes stanje z bolečino umirilo. In potem je začel še enkrat tanjšo. Sploh nisem ničesar čutila. Je pa res zelo pomembno, da upoštevaš navodila in da čim bolj spuščaš zrak. Rekel mi je sam zdravnik, da če ženska ni imela nobene operacije, je v večini primerov povsem brez bolečin (ok, čutiš, da se nekaj premika, ampak ne boli). Je pa zelo pomembno, da se dobro ščistiš (o tem je pa že tudi veliko napisanega na netu).
Želim ti uspešen pregled in brez strahu.
Jem že celo življenje (55 let) vse. Ne maram mastne hrane, precej zelenjave, sploh zdaj poleti, v glavnem doma pripravljeno hrano, nobenih “junk” prigrizkov, sladkih in gaziranih pijač. Precej mlečnih izdelkov – siri, skuta, jogurti. Občasno malce preveč sladkega (piškotki, tortice…), ampak se malce bremzam. Sicer sem zdrava ko dren, nobenega holesterola, pritiska in kajvemkakšnih težav še, ki že pestijo mojo generacijo. Brez odvečnih kg. Edino, kar mi zadnje čase greni življenje, je tole dogajanje po črevesju. Nisem uspela najt nobene povezave s hrano. Sem recimo dva dni jedla popolnoma enako, en dan ok, drug dan težave…
glede na opis težav, bi tudi poskusila z izločanjem skupin hrane, en teden ali še boljše 14 dni brez mlečnih izdelkov, en teden brez glutena, vsaj to dvoje bi preizkusila preden grem na resne preiskave.
Pa začela bi uživat probiotike – dobre in zmleto laneno seme in veliko vode.
Zna naredit čudeže in izboljšati prebavo.
Meni je brezglutenska dieta normalizirala prebavo.
Ko sem imela težave s črevesjem, me je bolelo že pri rektoskopiji, da bi lahko iz mize padla, pa je bila zdravnica več kot čuteča, zato sem se odločila za pregled v anesteziji. Čeprav je samoplačniški in niti ne tako poceni, tudi slučajno ne bi šla drugače kot tako. Če bi se dalo, bi tako hodila tudi k zobozdravniku:-)