Kolonoskopija
Danes sem imela kolonoskopijo in itak sem se je bala. Ampak moram rečt, da je bilo vse 10x lažje kot sem pričakovala.
Najprej tisto čiščenje – doktor mi je dal eno raztopino, spiješ 2x po 150ml (okus po cedeviti, sploh ni ogabno), po tem spiješ 2 litra vode in itak gre vse iz tebe.
Kolonoskopija pa sama po sebi res u izi, nič boleča pa sploh nič zoprna. Dajo ti ene hlače z odprtino na riti, uležeš se na bok in to je to. Meni je potem rekel naj se uležem na hrbet. Malo je pumpal zrak v črevo in mi rekel, da naj mi ne bo neordno “prdnit”, ampak me sploh ni prijelo..šele potem v avtu na poti domov Vmes sva se pogovarjala, čisto sproščeno. Vse skupaj je trajalo ene 20min. Na ekranu lahko gledaš kaj se dogaja, je precej zanimivo sicer
Izvidi BP in takoj sem šla domov.
Kogarkoli je strah – naj vas ne bo, ker je res neboleča in čisto nič zoprna preiskava.
Sem želela samo deliti svoje izkušnje, da mogoče koga opogumim Sem bila pa na Doktor24 v Ljubljani
jeannie, 09.04.2024 ob 19:56
Danes sem imela kolonoskopijo in itak sem se je bala. Ampak moram rečt, da je bilo vse 10x lažje kot sem pričakovala.
Najprej tisto čiščenje – doktor mi je dal eno raztopino, spiješ 2x po 150ml (okus po cedeviti, sploh ni ogabno), po tem spiješ 2 litra vode in itak gre vse iz tebe.
Kolonoskopija pa sama po sebi res u izi, nič boleča pa sploh nič zoprna. Dajo ti ene hlače z odprtino na riti, uležeš se na bok in to je to. Meni je potem rekel naj se uležem na hrbet. Malo je pumpal zrak v črevo in mi rekel, da naj mi ne bo neordno “prdnit”, ampak me sploh ni prijelo..šele potem v avtu na poti domov Vmes sva se pogovarjala, čisto sproščeno. Vse skupaj je trajalo ene 20min. Na ekranu lahko gledaš kaj se dogaja, je precej zanimivo sicer
Izvidi BP in takoj sem šla domov.
Kogarkoli je strah – naj vas ne bo, ker je res neboleča in čisto nič zoprna preiskava.
Sem želela samo deliti svoje izkušnje, da mogoče koga opogumim Sem bila pa na Doktor24 v Ljubljani
Mogoče lahko poveš, kateri doktor?
Moja izkusnja je podobna, bolj zoprno od same preiskave mi je bil tisti rezim prehranjevanja in pitje Donata in zvarka za ciscenje.
Prav tako sem bila pri dr24, pa drugace to kliniko samo pljuvam, ker so totalno pzrtni na denar in sparajo celo na flajstrih!
Kar zadeva kolonoskopijo, mene je bolelo na koncu, a to je bila hipna bolecina, takoj, ko premakne sondo, neha bolet. Mi je dr razlozil, da prevec vijugasto crevesje zna zabolet.
Moras pa razumeti, da nismo vsi enaki, za suhice je ta pregled se tezji, ker je crevo bolj zavito (tako mi je povedal zdravnik) nimamo vsi enak prag bolecine in dojemanja, poleg tega pa niso vsi zdravniki enaki. Jaz sem trpela ko zival 45 minut v groznih bolecinah. Sodelavka, stara cez 50, je pregled opravila bp. Obe sva bili na ukc. Ko je imela pa kontrolo, je prisla pa zjokana nazaj. Je dobila mesarja kot sem ga jaz. In tudi v mojih navodilih je pisalo, da dobim anestetik. No, ni ga bilo. In pri vseh bolecinah se ti 100kilaska sestra nasloni nate, da ti “razvozla” crevo, da gre lazje skozi ovinke. V glavnem, jaz definitivno ne grem vec pa ce napises karkoli
Res je, da je veliko odvisno od zdravnika, ki opravlja preiskavo, praga bolečine in tudi anatomije črevesja. Pred 17imi leti sem zbolela za rakom debelega črevesa, vse diagnostične preiskave opravila v DC Bled. Operirali so me v Kirurškem sanatoriju v Rožni dolini. HB drugi stadij, brez obolelih bezgavk in še sem tu. Takrat so bila čiščenja še mnogo hujša, ker je bilo potrebno popiti ce3lih 6 l tekočine in dokler ni bil izloček videti kot kamiličen čaj, te niso poslali v preiskovalno ambulanto. Zdaj je bolj enostavno. Liter Donata, vrečka MoviPrepa in sedenje na wc školjki. Pa par dni pred posegom uživam samo redke juhe.
Od takrat sem opravila že 9 (z besedo: devet) kontrolnih kolonoskopij in zame je bilo vedno čiščenje črevesja hujše kot sam poseg. Ni prijetno, je pa edina preiskava, ki pokaže dejansko stanje in tudi omogoča odstranitev predrakavih polipov.
Še bolj enostavno je, da se odzovete na vabilo Programa Svit in že v štartu veste pri čem ste. Če ne najdejo prikritih krvavitev, vas niti ne kličejo na kolonoskopijo.
Če je strah res velik, se dogovorite pri naročanju za sedacijo. Kaj to je, vam bodo razložili ob naročanju.
Anonimno 8969, 10.04.2024 ob 11:44
Svitu pa jaz ne verjamem prav dosti.
Sem imel krvaveče hemeroide, pa sem se vseeno odzval na svit in so mi poslali, da je vse bp.
Saj je res bilo vse BP. Ker se ti dve krvavitvi zelo razlikujeta. V odvzetih vzorcih blata iščejo prikrite krvavitev iz polipov. In je tudi kri oz sluz temne barve. Kri iz hemoroidov pa je svetla.
Bodi vesel, da je temu tako.
Nimaš kaj, preiskava ni prijetna, ampak če je treba je pač treba.
Meni je žal da lansko leto nisem poslala vzorcev na Svit…. Dobila sem pošto če sem za to da pošljem, odgovorila pritrdilno. Nato dobila kuverto z navodili in opremo, pa ne vem zakaj nisem potem vzela vzorcev in jih poslala nazaj. Letos seveda ne bom nič dobila, ker sem lansko leto vse skupaj pustila… Mogoče bodo naslednje leto spet poslali.
meni je kar žal, 10.04.2024 ob 13:36
Nimaš kaj, preiskava ni prijetna, ampak če je treba je pač treba.
Meni je žal da lansko leto nisem poslala vzorcev na Svit…. Dobila sem pošto če sem za to da pošljem, odgovorila pritrdilno. Nato dobila kuverto z navodili in opremo, pa ne vem zakaj nisem potem vzela vzorcev in jih poslala nazaj. Letos seveda ne bom nič dobila, ker sem lansko leto vse skupaj pustila… Mogoče bodo naslednje leto spet poslali.
Svit ne pokaze realnega stanja. V avstriji imas po 50 letu preventino kolonoskopijo na 5 let
poznam primer, ravno na Bledu se je to zgodilo, ko človek iz kolonoskopije ni prišel več živ domov. Tam vse enako napumpajo, enako gredo z inštrumentom v črevo, ne glede na to kakšne so njegove predhodne težave, ki so ga pripeljale na to preiskavo. Če je nekdo že zelo bolan na črevesju, da ima velike ulceracije črevesja, stanjšano steno, veliko divertiklov, ki so stanjšane stene črevesja in mu ta stanjšani del poči- ga predrejo z inštrumentom…..mislim da bi morali pri takšnih pacientih biti zelo pazljivi in posebej pozorni, ne pa da so vsi po vrsti samo številke, ker pač vsi plačajo enako
Poante te blesave objave. Ko bos mela vnetje celih prebavil in s tem sla na preiskavo,potem povej kako boli
Preventivno oz z nic hudega na kolonoskopijo in gastroskopijo it res ni nic takega ja (oboje bila ze 2x,gastro celo 3x)
Sama sem samo po ciscenju dobila po celih prebavilih ranice,kar je napisano tudi na izvidu,tko da ..nic jaka nisi ker si to prezivela,ampak vseeno ploskamo z jajci,joski..cemr kol pac ze
Za ‘Ne vidim’ nisem odprle te teme, da se pohvalim, da sem ‘jaka’, ampak mogoce zato, da kdo lazje premaga strah, se opogumi in gre na pregled.
me zanima, ce bi mi to rekla v faco – na netu itak vsak papak z IQ-jem amebe misli, da lahko rece karkol se mu zazdi. Drgac pa obstajajo knjige o bontonu, lahko si kaksno preberes.
Realna, 10.04.2024 ob 17:10
Za ‘Ne vidim’ nisem odprle te teme, da se pohvalim, da sem ‘jaka’, ampak mogoce zato, da kdo lazje premaga strah, se opogumi in gre na pregled.
me zanima, ce bi mi to rekla v faco – na netu itak vsak papak z IQ-jem amebe misli, da lahko rece karkol se mu zazdi. Drgac pa obstajajo knjige o bontonu, lahko si kaksno preberes.
ja tudi ti si lahko agitatorka ki te je najelo, ali celo sama opravljaš kolonoskopijo in ti manjka strank, lej internet prenese vse vrste goljufij, kje piše da ti to nisi, pravzaprav menim da ti to skoraj zagotovo si, ker bolečin pri kolonoskopiji ima 86% ljudi- anketa je bila objavljena
oberkrainer, 10.04.2024 ob 17:31
ja tudi ti si lahko agitatorka ki te je najelo, ali celo sama opravljaš kolonoskopijo in ti manjka strank, lej internet prenese vse vrste goljufij, kje piše da ti to nisi, pravzaprav menim da ti to skoraj zagotovo si, ker bolečin pri kolonoskopiji ima 86% ljudi- anketa je bila objavljena
Se dela prijazno,kot vecina zensk,a potem bi se kregala ko ji nekdo pove kar se ji zagre. Saj ji je prav povedala nazaj. Sama sem dala kolon.tudi cez,imela sem hude bolecine. Hujse kot imas tezave s crevesjem bolj boli,logicno.