Kolonoskopija brez sedacije
ti pa glupa, 04.11.2024 ob 18:16
Mevžasta si, 04.11.2024 ob 17:59
katkasonče, 04.11.2024 ob 17:08
V DC Bled ne uporavljajo sedacijo. Tam sem naročena 🙁
Nič bati, naredijo super, so strokovnjaki, ki te lepo peljejo čez postopek, brez bolecin in lepo te pripravijo, kot v hotelu, pa še bon za kosilo dobiš.
Kar korajžno. 😉
Če imaš vse ok s črevesjem, je poseg verjetno res brez posebnosti. Če pa imaš zavito črevo, kakšne ranice, razjede, polipe v črevesju, pa je hudičevo boleče, ni za zdržat. Zato ne bodi preveč pametna.
Ti pa si…..
Kolonoskopist je pred posegom seznanjen s stanjem posameznika in ne rine u 3 krasne.
Ne bit preveč brihta, če si pusy paničar.
katkasonče, 04.11.2024 ob 17:13
Hvala! Sem že vprašala (DC Bled v Lj) pa so rekli, da ni mogoče. Sem povedala, da sem pripravljena plačati ampak pravijo, da ni možno.
Jaz imam kolonoskopijo v februarju v DC Bled enota Novo mesto v globoki sedaciji.Mi je že ob prvem proktološkem pregledu na Parmovi svetovala sedacijo in mi je tudi na napotnici napisala kolonoskopija v globoki sedaciji.Pred letom in pol sem imela težjo ginekološko operacijo in je zame bolje tako.DC Bled ima izpostavo tudi v Ljubljani,kjer pa posega ne opravljajo v globoki sedaciji,prav tako ne na Bledu.V sedaciji ga pa opravljajo v Novem mestu in če me spomin ne vara je to zabeleženo na njihovi spletni strani kjer piše,da se za poseg v sedaciji kliče na Bled in urediš z njimi.
V državah razvitega sveta to preiskavo delajo v sedaciji, brez vprašanj. Sedacije ne bi dali samo, če je pacient izrecno ne bi hotel! Te razvite države so npr. ZDA, Velika Britanija, države zahodne Evrope kot npr. Nemčija, Francija, Italija, Švica, Avstrija…
Sedacije pri tem posegu ne nudijo afriške države, države Balkana kot npr. Srbija, Črna Gora, Bosna, Makedonija, vzhodno-evropske države kot npr. Romunija, Bolgarija, Moldavija, nerazvite in revne države, t.i. “shit hole countries”. In seveda Slovenija. Vsaj vemo, kam spadamo.
Nikakor kolonoskopjje brez sedacije, tudi, če jo je treba doplačat! Zakaj bi nam bilo pri zdravniških pregledih neprijetno ali bi celo trpeli, če ni nujno potrebno???
Anonimno 5131, 04.11.2024 ob 17:08
Si sigurna da so imeli grozne izkušnje pri kolonoskopiji? Ker to res ne boli, v bistvu sploh ne čutiš nič, razen ko ti malo zraka proti koncu napumpa v črevo čutiš napihnjenost trebuha in mogoče se ti spahuje, boli pa ne.
Gastroskopija pa je bol zoprna in se dela tudi s sedacijo.
Gastroskopijo dala skoz pred 20 leti, ziva groza, nekaj malega posprejali, da ne cutis glih tisti prehod skozi grl. Termin imela sele ob 13 uri, malo prej sem sla iz sluzbe, se pravi tesca, brez tekocine, razen 1dcl soka ob 6 uri. Cisto dehidrirana, zelodec se mi je dvigoval za znoret. Po koncani spreiskavi sem nekaj malega spila in pojedla malo banano, ker velik niti ne smes. Bila sem tolk dehidrirana, da sem dobila hud napad migrene in se komi komu pripelala, pa je bilo samo 5 km za prevozit. Direkt tableto in v pojstlo. Na preiskavo sem sla se enkrat, no takrat si ze imel pravico do bolniske za tisti dan in nekaj za pimiritev, je pisali na vratih. Ko se omenila, da zelim tableto za pomiritev, mi je sestra odgovorila, da to bi si morala urediti pri osebnemu zdravniku. Halo, a so me kaj obvestili o tem. Tak, da si lepo si vzamejo pravico po svoje, ti bojo dali ali pa ne.
Prav tako glede kolonoskopije je veliko pricevanj, da zna se kok bit bolece ali neprijetno. Vsi si ne izmisljujejo in v vsakem primeru ni ok, ce pacient trpi bolecine in je prikrajsan za sedativ.
Vzamemo primer, izvajanje punkcije 10 let nazaj se brez lokalne anestezije. Pri meni jim ni ratal kao vzeti zadost tkiva, da so se enkrat morala it. Ko sem prisla, mi rece, da v Mariboru kam posiljajo vzorce na pregled, malce prevec komplicirajo in da, ni potrebe po novi punkciji. Lahko si samo predstavljate, koliko strahu je ko cakas se dva tedna na novo preiskavo, ker mislis, da je nekaj hudega. Lahko recem, da sem se dve leti cutila zbadanje na mestu punkcije, s tem, da moj bolecinski prag sploh ni tako nizek. V blagajno pa le placujemo, lepo vsak mesec.
jeannie, 04.11.2024 ob 17:30
zakaj sedacijo za kolonoskopijo? res ne boš nič čutila, malo neprijetno je ko te napumpajo z zrakom, to je pa to..edino enkrat me je malo zaskelelo, ko je “obrnil” tisto cev na enem vogalu..ampak raje grem vsak dan na kolonoskopijo, kot samo še enkrat na gastro.
REsnoo..meni pa gastroskopija ni bila nič posebnefa..razen riganja in slinjenje seveda..bolelo pa res ni popolnoma nič. Usta in žrelo popršijo z anastetikom in to je to.
Kolonoskopija pa si raje ne predstavljam..mi je muka že kak trši bobek ven sprati ha ha ha..kaj šele kontra promet.
@All3z
Sama sem bila na pregledu ze precej let nazaj, nekje v sklopu ukc, se ne spomnim, verjetno na oddelku za to. Bila sem noter 45minut. Kot najstnici so mi cistili kanale na zobu brez protibolecinskih sredstev in sem lazje zdrzala kot kolonoskopijo, ki jo je opravljal mesar. Jokala sem zraven, seveda v tisini, potem sem ze stokala itd. Tako sestra kot zdravnik sta rekla, da kaj takega se nista dozivela, mesarja lazniva. Baba s 150kilami se mi je obesla na trup, da je pac razsirila crevo, ker imamo drobckani bolj zavito crevo.
Da ne govorim, da sem bruhala, zadnjega litra tiste svinarije nisem vec mogla spit, crevo je bilo popolnoma cisto, ker je sla voda ven, mesar pa je vseeno rekel, da se nisem potrudla in da bi mogla vse spit. Tocno tko-enaka kolicina za 100kg cloveka ali 50, ne more bit enaka.
Zahtevaj da ti dajo nekaj. Meni je v navodilih pisalo, da dobim pred pregledom nekaj proti bolecinam. Odvisno je od dohtarja-eni naredijo brez obcutka, eni pa lepo, da nic ne cutis. Po pogovoru z drugimi smo prisli do takih ugotovitev.
Na ta pregked v lajfu ne grem vec. Na gastro sploh probat ne grem. Se da drugace kot goltat cev
DC Bled enota na Bledu. Na koncesijo, ne spomnim se ali sem plačala enih cca 100€, par let nazaj. Počakaš na termin, nekdo te prvi dan pelje tja, drugi dan te odpelje domov. Meni ljubše, ker si tam v bolniškem okolju, ukvarjaš se sam s sabo, ne motiš družinskih članov in oni tebe, na dan prihoda greš še prej na sprehod po Bledu da razmigaš črevesje. Naslednje jutro imaš poseg v sedaciji, če je vse ok, greš popoldne domov, samo voziti ne smeš.
Najprej sem bila na DC Bled enota LJ, kjer pa ni šlo kot bi moralo, zato smo šli v sedacijo.
Mama je bila isto v LJ in poseg opravila brez sedacije brez vseh problemov. Še največji problem je bližina wcja, če boš zdržala od doma do ordinacije. Zato mi je bilo na Bledu ljubše.
Pomembno je da upoštevaš navodila pred posegom in med posegom, in naj te ne bo nič sram.
Če ti je še vedno zoprno, pa se prestavi v drugo ordinacijo v Lj kjer opravljajo s sedacijo.
Sama sem opravila letos kolonoskopijo v DC – Ljubljana. Brez sadacije. Moram reči, da sem se ful bala , kako bo , kaj pričakovati. Na koncu ? Nič bolečin, tu pa tam neprijeten občutek napihnjenosti, ki ga moraš vsakič sprostiti. Mi je bila gastroskopija vedno dosti bolj hujša. Poslušaj zdravika in sodeluje z njim in medicinsko sestro in bo vse ok. Je pa tako, da vsak je drugačen, en bo čutil bolj , drugi manj, en večjo bolečino drugi pa skoraj nič. Odloči se kot sama čutiš.Lp
Beograd, 05.11.2024 ob 11:05
Bila pred leti na gastro v Beogradu. Ko sem jih prosila za sedacijo, so me samo čudno pogledali in rekli, da je to standardni del postopka. Niso mogli verjeti, da v Sloveniji še komu to delajo na živo, brez uspavanja. Toliko o tem, kje je kdo glede razvitosti zdravstva.
Beograd je ze od negdaj znan po visoki strokovnosti, in se kar prednjaci v sirsi regiji. Najbrz imajo dobro vodstvo, ki si ne privosci napak in slaparij. Ravno pred kratkim je en povratnik iz Avstralije sel na zahtevno zdravljenje raka v BG. Imel je izbiro, lahko bi to naredil v Australiji, pa ni, ne glede na strosek zdravljenja.
- P.S. Drugega razloga za pohvalo nimam, saj nisem drzavljan R. Srbije.
Ma, ne vem, če ima tisti, ki o brazgotinag govori čisto prav. Imela sem dva carska, pa me kolonoskopija ne boli, tudi ne štekam kaj in CR s črevesjem. Boli pa mojo sestro, ki je brez brazgotin. Mislim, da je odvisno posameznika ali ga boli ali ne.
Jaz sem bila 2x na gastro (ne dajo sedacije) in 1x na Dr.24, kjer sedacijo, če jo želiš, doplačaš. Jaz sem se zmenila, da jo dobim, če bo hudo. Ni bilo potrebe. Mislim pa, da sedacije na napotnico ne dobiš nikjer.
Do sedaj sem imela le enkrat kolonoskopijo, 5 let nazaj. Ponovno me čaka predvidoma v maju.
Bila na Bledu. Brez sedacije, niti nisem vedela da ta možnost obstaja. Sedaciojo je imela moja cimra.
Moj pregled brez sedanje je bil ok, ne ravno prijeten, a nič groznega. Pregled moje cimre s sedanjo je bil boleč in so mednpregledom se malo povečali dozo, potem je do večera počivala. Ima pa bolj zavito črevo in ji je zdravnik rekel, da mora vedno vzeti sedacijo.
V zadnjih dveh mesecih sem bila na kolonoskopiji tako v DC Bled enota Lj kot v DC Bled na Bledu. Ker mi v Lj zaradi zabrazgotinjenega tkiva niso mogli opraviti preiskave do konca (so pa videli polip), me po 20 minutah niso več želeli mučiti in so mi dali napotnico za Bled s sedacijo.
Je pa bila v Lj zdravnica zelo v redu, da o sestri ne govorim. Tako sočutne, spodbujajoče in pomirjujoče sestre še nisem srečala. Me je bolelo, vendar bi verjetno zdržala še več bolečine ravno zaradi tega pristopa. Ampak oni že sami ocenijo kdaj gre in kdaj ne gre naprej.
Tako da le pogumno.
Moje priporočilo je mogoče le še glede napitka s katerim se čistiš pred preiskavo. DC Lj mi je priporočila Moviprep, DC Bled pa Plenvu. Oba sta zanič, ampak je Plenvu pol manj za spit, učinek je pa enak. Tako da jaz svetujem Plenvu, recept ti da pa itak osebni zdravnik in mu lahko rečeš katerega bi imela.
Srečno!
seveda482, 04.11.2024 ob 17:09
Anonimno 8538, 04.11.2024 ob 17:07
Nikoli vec brez sedacije, je pa za doplacat, kje pa je to, da ne delajo tega?
Na Gastro kliniki v Ljubljani dajo brez problema, nič ni za doplačat.
To pa sploh ni res. Imela sem napotnico za kolonoskopijo z sedacijo in so mi na Gastro kliniki v Ljubljani naredili kolonoskopijo brez sedacije. Kričala sem od bolečin in jih prosila za sedacijo, pa so rekli da ni potrebno. Nikoli več tja.