kolonoskopija-izkušnje
V četrtek imam kolonoskopijo.Dobila sem recept za Moviprep prašek,danes ga dvignem.
Zelo me je strah pregleda,zato prosim za vaše izkušnje,kdaj ste začeli spreminjati prehrano/s pripravami na pregled in kakšne so bili vaše izkušnje glede tega praška (načeloma imam občutljiv želodec in hitro bruham),ste lahko normalno šli npr. dan prej in po pregledu v službo,ste sami šli na preglede,…
Hvala!
Bila sem prejšnji teden. TUdi mene je bilo strah, ker eni take pišejo. Pa te nima biti za kaj strah. Res ne.
Tisti prašek ima čisto normalen okus in ga sploh ni problem piti. Donat je meni veliko bolj ogaben. Točno se drži navodil in bo vse v redu. Jaz bi komot šla v službo. Ne čisto takoj (vetrovi) ampak čez tri ure brez problema.
Prasek ima okus po eni zelo sladki cedeviti. Jaz sem ga bolj goltala in cim manj mislila na to. Ni pa tako zanic da ga clovek neb mogel pit. Sploh ne. Men ni bil nic grozen. Ze en teden prej ne smes jest raznih semen, peskastega sadja (npr grozdje..), 3 dni pred pregledom pa nic lupinasega, rdecega itd. A nisi dobila navodil ze prej ce imas ze v cetrtek pregled?? Jaz sem bla na pregledu v Diagnosticnem centru Bled – podruznica Ljubljana, Vila Urbana, mislim da imajo tudi na njihovi www strani navodila za prehrano en teden pred pregledom. Npr jaz sem mela pregled ob 16h, 24ur prej sem zadnjic jedla gosto hrano, zvecer popila 3h Donata, zjutraj ob 8h naslednji dan pa zacela z Moviprepom. 3h pred preiskavo ne smes nic dat v usta, niti tekocine. MOGLA SI DOBIT NAVODILA ZRAVEN!?
Kar se tice kolonoskopije – suhi ljudje cez trebuh imamo vec problemov s tem, ker imamo crevo in vse ostalo bolj natlaceno v trebuhu.. Meni je bla kolonoskopija kr dost boleca, poleg tega sem bla ze ful zivcna in je blo se slabs. Ulezes se na levi bok, pokrcis noge, ko ti dajo cev notri in dokler ne pridejo do konca crevesa, je precej neprijetno, za nazaj pa nc tazga. Vmes se premaknes in ulezes na hrbet. Traja cca 15 min, ce je vse v redu in nic drugega ne delajo. Tako ti povem – jaz sem samo to razmisljala cel dan, da bo zvecer vse mimo. Zame neprijetna izkusnja, poznam jih pa nekaj k pravjo da ni blo nc tazga…je pa zdravnik reku, da pri suhih ljudeh je tezje. Zdaj je le se blag spomin, gres zato da vidjo da je vse ok in ne bos potem imela skrbi. Na koncu bos prezivela, kaksni 2h imas se vetrove, in to je to. V sluzbo gres drug dan normalno in isto prejsnji dan. Oz. zaradi mirnosti, urnika hranjenja in ce imas pregled v cet. zjutraj in se moras zacet cistit ponoci, bi bila jaz v sredo doma ce imas moznost, pac zgolj zaradi psihicne in fizicne priprave.
Evo, tukaj imaš navodila…v sredini nekje so podorbna navodila (modro označeno) glede na to, ali imaš preiskavo dopoldne ali popoldne.
http://www.program-svit.si/sl/kolonoskopija/priprave-na-preiskavo
Še ena katera sem bila na koloskopiji. Bila sem v Diagnostični center Bled, enota v Ljubljani. Moram povedati, da me je bilo strah ko hudiča. V resnici nič boleče in brez posebnosti. Očitno je odvisno od posameznika. Ne boj se, meni pri ginekologu bolj smotano.
Očitno odvisno od človeka. Nisem glih suhica, pa tudi debeluška nisem.
Živjo!
Jaz sem se pa ravno danes vrnila z Bleda (Diagnostični center), kjer sem imela 2-dnevni preventivni pregled telesa, v katerem je bila tudi kolonoskopija, pa da ti natipkam svoje izkušnje.
Na urniku sem jo imela danes (torek, 6. maj), 9:30.
Moj zadnji obrok trde hrane (kosilo) je bil v nedeljo, 4. maja, ob 12ih. Tisti dan sem pojedla le še vanilijev puding in navadni jogurt (ta hrana se ne smatra kot trda, tako da sem v bistvu začela z lažjo prehrano takoj po kosilu), ter pila (kot vsak dan) od 2-3 litre vode. Po 19. uri sem le še to konzumirala – torej vodo.
Včeraj, ponedeljek, 5. maja, sem prišla na Bled in samo pila, pila, pila … in še 1x – pila vodo. Edini obrok – čista goveja juha (torej 0,5 l tekočine dejansko) sem ”pojedla” oz. bolj spila ob 13ih. Potem pa spet samo voda. Načeloma lahko greš na kavo, kapučino, kakav (vse brez mleka, smetane), sok, gosti sok … ampak, jaz se tega nisem ”šla”, pila sem le vodo.
Priprave na kolonoskopijo z MoviPrep-om.
Včeraj, ponedeljek, 5. maja, sem ob 20ih naredila 1. liter omenjene mešanice. V paketu imaš 2 prozorni vrečki, v vsaki od teh imaš večjo ”A” vrečko in manjšo ”B” vrečico. Moj predlog je, da vzameš večji kozarec (recimo za vlaganje), streseš OBE vrečki (eno za drugo – torej, prvo A, nato B) v ta kozarec in preliješ ves prah S TOPLO VODO, toliko vode daš, da je nad samim prahom. Zakaj topla voda? – prah se lepše in boljše stopi. Mešanica mora biti dobro stopljena, ko npr. obrneš (seveda zaprt! :)) kozarec na glavo, da ti vsa vsebina v trenutko steče navzdol. Takrat je prah stopljen. Potem moraš pa še dodati toliko (najbolje MRZLE vode, da boš lahko ta zvarek kasneje lažje pila), da dobiš liter tekočine.
Piješ ga 1 uro. Meni je bil zelo gost, okus ima po zelooo (ampak res – ZELO) sladki limona cedeviti – zame ogabno. Moj nasvet – po daljšem požirku MoviPrep-a spij čez požirek ali dva mrzle vode, meni je pomagalo! Pila sem ga od 20ih do 21ih in že 20:40 mi je začelo ”dogajati” Spila sem cel liter, na WCju sem bila do 23ih nepretrgoma. Svetuje MAZILO ZA KREMO, ker te začne rita noro pečt. Auč
Ampak, to vse preživiš.
Naslednja runda priprave me je pa čakala ob 5. uri, isti postopek glede priprave praška, pila naj bi ga eno uro, torej do 6ih, se (glede na večer prej) odvajala kakšni 2 urci, AMPAK … meni se je po prvem požirku MoviPrep-a druge runde (torej te, ob 5. uri) začelo dvigovati. In sem se silila (napaka!!!),ter uspela vase dati 1 dcl zvarka … potem pa samo bruhanje in to 4x. In iz ust in iz zadnjične odprtine je tekla iz mene sama voda. Sem klicala nočno sestro, kaj naj naredim in je prišla preverit blato (ja, morajo ga, da ”odobri” pregled, da si dejansko pripravljen nanj, s čistim črevom) in je rekla, da sem očitno že s 1. rundo vse ven dala. Tekočina mora biti pa rumeno obarvana, BREZ KOŠKOV HRANE in BREZ PENE. Ko tega ni, si se sčistila. Jaz sem torej zjutraj bruhala, glava me je začela bolet, vrtelo se mi je in sem ji rekla, da se ne bom več silila, ker poznam svoje telo in sem dosegla maximum, če bi se še silila z zvarkom, bi … ne vem, nisem več nadaljevala. Rekla mi je, naj probam še kaj vode spiti, ampak … ni šlo, konec, moje telo je reklo stop
Zdaj pa sam pregled:
ko prideš notri, se slečeš spodaj (zgoraj imej vse, modrc, sponjo majčko, pulover … skratka, si oblečena :)) in oblečeš njihove sexy hlačke z odprtino na zadnjici Na mizi se uležeš na LEVI BOK. Rita mora biti čim bolj zadaj (čim bližje zdr.), koleni imaš pokrčeni pri sebi. Zdaj pa, kako je bilo pri meni: prvo me je namazala z nekim hladilnim mazilom in rekla, da bo ”čuden” občutek, ampak meni je pa toliko pasalo, o vau! In vmes, ko sem razmišljala o tem, kako mi paše … mi je že vstavila kamero. Čutila nisem ničesar, nobenih bolečin pri ”vstopu” v rito, nič. Za1x ležiš še na levem boku, ko ti začne zdr. vpihovati zrak, da razširi črevo, tako bolje vidi stene, stanje znotraj … itd. No, kaj je pomembno: BOLEČINE NE SME BITI! Lahko čutiš napihnjenost, kot, ko te dajejo vetrovi. Kot nekakšen krč. Če so bolečine, moraš reči, da so in prekinejo. Ker le-teh ne sme biti. Zdaj pa, kako pri tebi izgleda, ko te dajejo vetrovi, veš seveda sama in jaz sem TAKOJ vedla, kdaj mi je vpihal zrak, ker sem to čutila in takrat SE NAPNEŠ in po domače napisano – IZPRDNEŠ notranji zrak na polno
IN NE, NAJ TE NE BO SRAM!!! To mora iti ven, jaz sem cel pregled (trajal je 10 minut, torej pregled s kamero je tu mišljen, ne vse priprave, preoblačenje, pogovor … itd.) prdela, se napenjala, da je ja čim več šlo ven in po pregledu nisem imela nobenih težav, bolečin v trebuhu, nobenega napenjanja, krčev … ker sem vse sproti izprdela. Smešno se bere, ampak še kako paše in prosim, ne biti neumna in to zadrževati v sebi, ker si delaš škodo. Vmes mi je sestra pomagala in sem se z levega boka dala na hrbet in takrat je pa res vse lažje. Jaz sem samo ležala, roki imela na prsih in poslušala, kdaj mi je zdr. rekel ”napnite se … kar spustit zrak ven … bodite mehka” … preden sem se dodobra zavedala, kje sem, je bilo že konec
Nobenih posebnosti, res ne, noben bavbav, kamera je flexibilna, cev gre zlahka notri in še lažje ven, na tebi pa je, da se SPROSTIŠ, ker se lahko, vse je v glavi. Ko razčistiš pri sebi, za kaj si sploh na kolonoskopiji, da je to ZA TVOJE DOBRO … ti enostavno ne sme biti težko in to dati čez. Meni je bil pregled mala mal’ca, včeraj sem imela še gastroskopijo in ne morem se odločit, katera je lažja stvar za ”čez dati”, ker je VSE V GLAVI. Ko se ti pomiriš, osredotočiš na zadevo, se dejansko zavedaš, kaj delaš, kje si, kdo je zraven, da moraš le sodelovati (pa še to minimalno) … mine pregled, kot bi rekel keks!
Ok, vem, razpisala sem se ogromno, ampak, mogoče ti bo vsaj kaj pomagalo pri pripravi. Meni je sama priprava (torej MoviPrep) na kolonoskopijo bila obup, vse ostalo pa … kot bi lizala sladoled – nič posebnega. In, če je vse v redu – po pregledu sem šla v sobo in lahko takoj jedla zajtrk, brez težav, nobenih bolečin, stiskanj, krčev … vse zato, ker sem med samim pregledom toliko sodelovala, da sem sproti izpredla vpihan zrak. Prosim, samo to delaj, verjemi, vse bo ok! SAMO POGUMNO!!!!!
Lp,
Ana
No, da še jaz podam svojo izkušnjo. Ker že nekaj časa nisem bila na kolonskopiji sem se zaradi ponovitev težav obrnila na kliniko Pacient. Katastrofa. Zdravnik neprijazen, živčen, da ne rečem še kaj, sestra da ne rečem nesposobna in v totalno ne pomoč pacientu, kot tudi zdravniku. Preiskavo je zaključil brez, da bi sploh kam prišel. Da ne govorim, da me je živalsko bolelo. Sestra je pa samo neumno gledala. Potem mi je zdravnik razložil, da pri meni ne bo šlo drugače kot z anestezijo.
Na to pač ne pristanem, ker se mi zdi škoda denarja in ker sem že imela kolonskopijo pred leti v to pač ne verjamem. Pokličem na Barsos, kjer so mi pred leti že delal gastroskopijo in sem bila zelo zadovoljna in se naročim na kolonskopijo. Kot noč in dan. Sestra, ki pomirja in ve kaj dela. Sodeluje z zdravnikom, je v pomoč zdravniku in pregled je minil kot bi mignil. Praktično brez bolečin kljub temu, da imam kar nekaj težav in zelo zavito črevo.
Tako, da v razmislek mogoče tistim, ki vas je strah. Če vam dela nekdo, ki ve kako se stvarem streže mislim, da ne rabite nobene anestezije ali pomirjeval. Je neprijetno a daleč od tega, da ne bi mogel zdržati. Resnično je veliko odvisno od zdravnika in sestre!
Vem, da zelo pohvalijo tudi DC Bled.
Pa srečno, z dobrimi izvidi!