Kolpa pri Fari
Kolpa ni visoka, v Dolu je temperatura vsaj dve stopinji višja, kot v Fari, koliko ima, pa ne vem…..
jaz sem sezono kopanja pričela pred dvemi vikendi, ampak jaz se kopam tam od 17 naprej, tako da nisem ravno merilo za večino ostalih…
Lahko ti popoldan sporočim, koliko ima na jezu v Grivcu, ker grem direkt iz službe po kopalke in nato zaplavat, da se shladim…
bom pa res vzela termometer, ker me firbec matra, koliko ima… mislim pa , da okoli 20 stopinj v Grivcu, ampak nato jo malo shladi pritok Kupica, tako da ima v Fari spet malo manj…
ampak pri tapravi poletni vročini pa odleže bolj, kot tista slana juha na morju…
Če si res tako prijazna, pa mi popoldne sporoči, kako je s Kolpo. Jo bomo mogoče te dni, ko je tako vroče, kaj uporabili. Smo pa zelo daleč, zato ne bi rada brez veze hodila tja dol. Smo šli enkrat po večjem dežju, pa je bila Kolpa mrzla, čeprav je bilo zelo vroče. In visoka, deroča…
Zelo ti bom hvaležna za informacijo!
Predvsem se morate zavedati, da Kolpa ni morje. Je dokaj hudourniška reka ( v spodnjem delu toka jo sicer umirijo jezovi), na katere vodostaj in temperaturo vpliva skoraj vsaka večja ploha.
Da se segreje na recimo 20-22 stopinj celzija potrebuje skoraj mesec dni vročih dni in toplih noči!
Sploh v zadnjih letih, ko je zaraščenost bregov vse večja in sonce težje posije na gladino.
V Dolu je široka, bolj plitka in umirjena zaradi jezu , zato tudi poleti topleja.
V zgornjem delu toka ( Kostel, Osilnica) po moje – tako kot ti je rekla Lenč34n sedaj ne dosega niti 19 stopinj. Po moje 17-18 nekje.
Namesto da zapelješ čez mejni prehod Petrina, se pelješ naravnost v smeri Osilnice in taprva vas je Grivac, se pelješ skozi vas in cca. 300 m za končno tablo je na levi strani jez.
Ker je voda za jezom bolj mirna, se v tem delu prej segreje, ampak plaža je pa boljša s hrvaške strani, saj je popoldan dlje časa sonce….
tako da včasih grem jaz tudi na drugo stran, kadar pridemo bolj pozno na kopanje…
včasih tudi kar peš čez jez .. ups, torej brez mejne kontrole
Evo – na jezu pri Grivcu ima zame idealnih 19.5 stopinj, kar pomeni, da jih ima v Dolu tudi že vsaj 21.5 – 22….
glede na tempetarure, ki so napovedane, bo šlo pa vsak dan zihr še gor za pol ali pa eno stopinjo
na morje pa res hodim v glavnem zaradi otrok…. tako da naslednjih 10 dni Kolpa, potem pa kakšen teden morja….
m@l@ pikolin@, kam pa greste ponavadi?