Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti komanditna družba in odgovornost njeni družbenikov

komanditna družba in odgovornost njeni družbenikov

Prozdravljeni!

Prosim za Vaše mnenje.

V komanditni družbi je brat komplementar, sam pa sem komandist(prokurist). Firma se je znašla v finančnih težavah že pred leti, dne 28.09.2010 pa je bila izbrisana iz sodnega registra. Sam sem bil udeležen samo pri podpisu pogodbe ob ustanovitvi, drugače pa sem zaposlen v drugem podjetju in tako nisem sodeloval pri nobenem poslu in podpisal nobene fakture ali kakega drugega dokumenta. Sedaj firmo tožijo (zakar nisem vedel, saj je pošta prihajala na njegov naslov), jaz pa sem sedaj dobil na domači naslov sklep o izvršbi. V poslovnem in sodnem registru je zapisano pod vrsta odgovornosti in obveznosti družbe da kot družabnik ne odgovarjam.

Kajšne so moje pravne možnosti glede na sklep o izvršbi oz. kako naj postopam v naprej ?

Zahvaljujem se za Vaš čas in nasvet.

Denis

Komanditist sodeluje pri izgubi le do zneska svojega kapitalskega deleža in svojega še neplačanega vložka. Enako velja tudi po izbrisu komanditne družbe iz registra- komanditist je upnikom odgovoren do višine neplačanega vložka, ki bi ga moral vplačati po pogodbi. Izjema velja za komanditista, ki vodi posle – ta odgovarja z vsem svojim premoženjem, kot komplementar, vendar v vašem primeru očitno ni bilo tako.

Zoper sklep o izvršbi lahko v 8. dneh od vročitve vložite ugovor, ki mora biti obrazložen, vsebuje naj dejstva, s katerimi se ga utemeljuje, poleg tega pa je priporočljivo priložiti tudi dokaze.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close