Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kOmbuča, sem jo dobila

kOmbuča, sem jo dobila

tisto živo stvar od katere se dela napitek. Kaj naj zdaj ? jo naredim ali ne? na enem forumu sem prebrala,ko je tip napisal,da tako pripravljena ni dobra. Kao,da je v njej več slabih stvari kakor dobrih.

kaj bi ve naredile? prosim, prosim

Oprost sem butel kaj je to?

Neka kao zdravilna goba.

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4456

A ma to je tisto ko daš noter sladkor slivo limono pa vodo pa pustiš en dan pa potem precediš pa spet ista procedura.

Če je to to so imeli potem pri nas v firmi ženske eno tako manijo da so enen pol leta pile ena je prinesla in nam vsem raztalala. Meni je bla užitna za pit sam ko sem jo pozabla ene dva dni da nisem precedila je bil pa kar ne prijeten okus potem sem pa opustila. V službi pa tudi ne vem če še katera pije pa nobeni ni videti ućinkov. Meni so rekli da bo bolje da pomaga pri ščitnici pa mislim da ni blo nič pa sem kar pol leta pila. tAko da ne vem no. Meni se ne da več tistega pripravljat mogoče bi morala piti še.

V današnjem času postaja zeliščna medicina vse bolj iskana in se vse pogosteje uporablja. Medtem ko se zahodna medicina ukvarja z uničevanjem bolezenskih klic, ki prodirajo v telo, se vzhodna medicina v prvi vrsti osredotoča na preprečevanje bolezni tako, da z različnimi tehnikami aktivira homeostatske mehanizme, ki jih po naravni poti poseduje naše telo.

Na japonskem je tako nastal koncept “ADAPTOGEN”-a- kar pomeni sredstvo, ki ima tri lastnosti:

* ni toksično in nima stranskih učinkov
* deluje na vse telo
* na telo deluje tako, da normalizira procese njegovega delovanja.

Tradicionalna kitajska medicina daje poleg masaže, akupunkture, moksibustije in drugih tehnik, velik pomen tudi ZELIŠČNEMU ZDRAVLJENJU, za katerega predpostavlja, da po omrežju meridianov, ki potekajo po telesu, prehajajo zdravilne učinkovine zelišč. Med zelišči imajo še prav posebno mesto kitajske zdravilne gobe, ki jih kitajci zelo cenijo in veljajo za ADAPTOGENE, ter se danes uvrščajo med “NUTRICEVTIKE” ali snovi, ki so hrana in zdravilo hkrati.

Številni koristni učinki adaptogenov so:

* telo varujejo pred stresom
* podpirajo imunski sistem
* ohranjajo in obnavljajo prirojeno vitalnost
* izboljša se spanje, zbranost, storilnost in dobro počutje.

Za pripravo kombu čaja potrebujemo kulturo, ki je na pogled podobna kisovi matici, torej ploščat klobuk, ki plava na vrhu tekočine. Kulturo sestavlja združba kvasovk in ocetno-kislinskih bakterij v celulozni membrani, vendar je sestava vrst drugačna kot pri kisu, prav tako pijača, ki jo naredijo, kultura pa je veliko bolj vitalna in se enkrat poveča že v tednu dni. Drobnogled pokaže pri kombuši cele kolonije gobic iz družine spizomicet. Slika je podobna gosti tkanini iz valjastih vlaken.

Mikroorganizmi se hranijo s sladkorjem in s čajem, ter ga skoraj ali povsem predelajo. Medtem pa nastanejo številne snovi z zdravilnim in razstrupljevalnim delovanjem.

Po končani fermentaciji dobimo napitek, ki je rastlinski substrat za katerega je značilna nizka vsebnost proteinov in maščob in vsebuje:

Manj kot 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} etanola.
*

Končni pH pijače je okrog 4,8. pH pijače zelo hitro pade na 3,0 in pri nadaljnji inkubaciji celo na 2,5.

Sicer pa je napitek sestavljen iz:

*
ocetne kisline,
*

glukonske kisline,
*

laktonske kisline,
*

etanola,

glukoze, fruktoze, saharoze
*

proteinov,
* vitaminov (B1, B2 ,B3 , B5 B6 , B12 , B15 ,biotin, vitamin C ), folne kisline
*

ogljikovega dioksida,
*

kofeina,
*

esencialnih aminokislin (lizin, metionin, fenilalanin, treonin, valin),
*
antibiotikov, encimov, mineralov….

Vpliv vrste čaja na končne koncentracije snovi v napitku

Kot substrat oz. medij za rast kombuče uporabimo najpogosteje:

sladek črni čaj, ruski čaj, lahko uporabimo tudi zeleni čaj, mešanico črnega in zelenega čaja, čaj brez kofeina, čaj borovničevja, šipkovih jagod, kamilic, leskovega listja, mešanico sadnih čajev, raztopino rjavega in belega sladkorja, raztopino glukoze in celo med.

Najboljšo kakovost izdelka da črni čaj, zato se tudi največ uporablja. V čajnicah prodajajo črni čaj z imenom PUERCH.

NE UPORABLJAMO močnih aromatičnih zelišč kot so: žajbelj, materina dušica, meta, pelin, tavžentroža, rman….

Pripravljalni postopki čaja

Najbolj preprosta navodila za domačo pripravo čaja za dve osebi lahko opišemo na naslednji način.

a) Najprej moramo dobiti kombučo.

b) Ko imamo kombučo lahko začnemo pripravljati čaj. 5 minut vremo tri litre destilirane ali filtrirane vode, s tem se izognemo morebitnim kontaminacijam, v emajlirani ali stekleni posodi.

c) Dodamo štiri vrečke črnega čaja, pokrijemo posodo in pustimo stati do 20 minut. Dodamo 15g sladkorja na liter čaja in ga raztopimo v še vročem čaju. Čaj ohladimo na sobno temperaturo.

d) Čaj prelijemo v 3 ali 4 litersko posodo. Uporabimo lahko stekleno posodo z razširjenim zgornjim delom. Lahko bi uporabljali tudi plastične posode, vendar se na plastiki lahko nahajajo različni mikroorganizmi. Posoda, ki jo uporabljamo pa mora biti široka, da lahko gobo po potrebi jemljemo ven ali jo dajemo noter.
) Na čaj položimo kombučo, ki potem lebdi na površini čaja. Če potone čaj dosladkamo in če še vedno tone, jo podpremo z lesenimi palčkami.

f) Posoda mora biti prekrita s čisto krpo, ki se dobro oprijema posode in skoznjo ne more prah. Krpo pritrdimo na posodo z elastično gumico. Dobro je, da je premer posode čim večji, da je stik čaja s kisikom čim boljši in zato kombuča bolje dela. Najbolje je, da je posoda pri fermentaciji kombuče steklen kozarec oz. posoda, ker je prosojen lahko vidimo spreminjanje barve in morebitne spremembe v strukturi substrata. Kozarec mora biti pred uporabo očiščen in po možnosti tudi steriliziran, saj lahko že z umazanim kozarcem doprinesemo k napakam ali celo nepravilnemu poteku bioprocesa.

Preprečiti moramo, da bi kombuča prišla v stik s kovinami, zato ne smemo uporabljati kovinskih pripomočkov, prav tako pa ne smemo nositi prstanov, ko prihajamo v stik s kombučo. Kombuča ima rada toploto. Sobna temperatura 12oC je dovolj za rast kombučine kulture. Najboljše pa raste pri 24 do 25o C.

g) Posodo nato postavimo na mirno, temno mesto.

h) Ničesar ne dodajamo ali ne odvzemamo, temveč pustimo, da bioproces prosto teče.

i) Čez en teden (5 do 10 dni) vzamemo kombučo iz čaja, jo damo na krožnik in odstranimo novo nastalo kombučo od primarne, ki smo jo dali v čaj na začetku. Nova kombuča je lahko ravno tako velika kot primarna.Obe lahko uporabimo naprej za novo šaržo. Ponavadi pa primarno uporabimo naprej, novo nastalo pa shranimo v »ZIPBAG« skupaj z eno skodelico čaja za prijatelje.

Čaj nato prelijemo v steklen ali plastičen vrč in ga hranimo na hladnem. Vrč pokrijemo z nepredušnim zamaškom. Če poteka fermentacija dlje kot en teden lahko postane čaj močnejši -šibek kis-, ki ga lahko pred pitjem razredčimo z vodo. Lahko ga shranimo tudi v zamrzovalniku, vendar pa je najbolj učinkovit in zdravilen prav sveže pripravljeni čaj.

Uporaba kombuče v alternativni medicini

Kombuča čaj uživamo predvsem zaradi njegovih zdravilnih učinkov. Ima močno antioksidativno in antitoksično moč in ga lahko uporabljamo za blažitev številnih težav.

Akne: Kombuča čaj pomaga telesu pri razstrupljanju in izločanju škodljivih snovi. Uporabimo pa ga lahko tudi kot tonik za čiščenje obraza ali pa si ga dodamo v kopel.

Težave s prebavo: Kombinacija kisline in encimov v kombuči pomaga pri prebavnih procesih, uravnava želodčni pH in pozitivno deluje na črevesno floro.

Predmenstrualni sidrom (PMS): Kombuča zmanjšuje nivo estrogena, saj vsebuje veliko vitaminov B kompleksa.

Glukoronsko kislino sintetizirajo jetra in je močan detoksifikant. Poznano je, da lahko razgradi toksine kot so herbicidi in pesticidi, ureonsko kislino in holesterol, ki se izločijo preko urina.

Ocetna kislina, ki je v čaju, je znana kot inhibitor rasti Salmonelle.

Vitamini B kompleksa, kot so tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, pirodoksin in biotin so pomembni pri preprečevanju težav povezanih s srcem, pri povečanem stresu in pomagajo pri depresijah.

Kako čaj vpliva na zdravstveno stanje?

Pitje kombušinega čaja dobro vpliva na:

* Srce – zmanjšuje krvni pritisk, izboljšuje krvni obtok ter kakovost krvi. Zato pomaga pri gnojnih tvorih, ranah in trdovratnih ekcemih. Tudi čisti in osvežuje kožo. Zato velja za kozmetično sredstvo. Preprečuje in zadržuje poapnenje žil.
* Zadržuje nezdravo debeljenje in ohranja oz. vrača vitko linijo.
* Pospešuje tek in ureja prebavo. Ugodno deluje pri črevesnih in želodčnih vnetjih, želodčni kislini in trdovratnem zaprtju.
* Ugodno deluje pri obolenjih jeter in žolčnega mehurja.
* Pitje tega čaja se priporoča zlasti pozimi, ko je manj vitaminske hrane oz. zelenjave.
* Zunanje se obnese ta čaj za izmivanje ran, tvorov in prask, kadar je čaj močno kisel.
* Kisel kombušin čaj čisti celo kovine: cink, srebro.
* Par kapljic tega čaja izčisti kalno vino v steklenici v par urah.
* Kombuša čisti telo, odstranja iz njega žlindro, po drugi strani pa očitno poživlja ves sistem žlez.

ČE POVZAMEMO: Razstrupljanje, pravilno delovanje prebavnega trakta in uravnotežen pH so ključni faktorji, ki preprečujejo bolezni in skrbijo za kvaliteto življenja. Kombuča vpliva na vse te bioparametre in tako pripomore k našemu dobremu počutju in zdravju bolezni.

lp Maja

Zdravo, a mi lahko poveste kje to gobico lahko kupim? Hvala

Ponavadi se jo podari.

lp Maja

Če ima kdo gobo kombučo, se priporočam in sporočim naslov
Hvala v naprej

ojla! zanima me kombuča gobica. ali je ima morda kdo več in bi jo lahko dobila ali kupila? lp, Taša

Spostovana
Imate morda se kambuco.
Ce jo se imate lepo prosim.
Moj email stanka.prebil@gmail.com

New Report

Close