Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kombucha

Kombucha

Lep pozdrav vsem!

Pred slabim tednom sem dobil svojo kombucha gobo, starter, kupil velik steklen kozarec, črni in šipkov čaj, nerafiniran rjavi trsni sladkor in pričel variti kombucho. Že lep čas delam tudi vse možne vrste kefirja in domačih jogurtov, tako da so mi fermentacija in mikroorganizmi že zelo blizu, ter vse skupaj rad izdelujem, še bolj pa uživam 🙂 Na internetu sem prebral kar se je dalo in se dosledno držal navodil, ampak kljub temu se v kozarcu ne dogaja NIČ. Nobenih mehurčkov ali znakov življenja, tudi čaj ni izgubil na sladkobi. Prav tako je imela goba že ko sem jo dobil tiste “brazgotine”, tako da me skrbi, da sem že dobil mrtvo in ne bo iz vsega skupaj nič.

Slike so bile posnete po nekje 4 dneh od začetka. Jutri bo točno 1 teden, vse skupaj bom poslikal še 1x, lahko pa že sedaj povem, da so se na vrhu začele nabirati take malo večje bele pike. Če mi zna kdo svetovati oz. razjasniti stvari, mu bom zelo hvaležen 🙂 Lahko noč!

Slike:

http://shrani.si/f/38/xd/3qUYtITS/kombucha-1.jpg
http://shrani.si/f/3W/4F/1qJBAbvl/kombucha-2.jpg

https://www.kulinarika.net/forumi/tema/22158/kombuca-/

Postavi vprašanje še na kulinariki, kjer je kar nekaj uporabnic tega čaja.
Sama žal nimam s tem nobenih izkušenj.

Kombučina površina ni vedno ravna, tako da lahko ima kakšne “izrastke” ali videz, kot da je krastava.
Bolj me bega to, ko pišeš, da ti še po tolikih dneh ne dela nove gobe in so na vrhu bele pike. Ali lahko to slikaš, ker me zanima?
Namreč meni se zadnje 3 tedne dogaja isto. Nikakor mi noče zrasti nova goba na vrhu, ampak samo takšna belkasta mrenica, ki nikakor ni goba 🙁 Pa imam kombučo že 4 leta in do sedaj je vedno naredila novo gobo takoj, zdaj pa kar naenkrat ne vem, kaj je to 🙁

Evo, to sem poslikal včeraj. Morda bo po teh slikah komu kaj bolj jasno kaj se dogaja. Kombucha ne zgleda čisto mrtva, nekaj malega mehurčkov je zdaj opaziti, ampak po 8 dneh bi pa že moralo biti kaj konkretnejšega. Sem že naročil novo gobo za vsak slučaj, ker iz tele najverjetneje ne bo nič. LP!

https://pictub.club/image/7InMla
https://pictub.club/image/7InAPq
https://pictub.club/image/7InaD2
https://pictub.club/image/7In0Cm
https://pictub.club/image/7InZK7

Sem pred leti se s tem precej ukvarjala in se spomnim, da ko je enkrat goba bila “stara”, ni več delala dobrih novih in takrat je bil čas, da se jo zavrže. Tako da je mogoče, da si dobil tako, ki je svoje že odslužila. Lahko pa je težava v pripravi. Jaz sem se držala preverjenih in izvirnih sestavin, tj. zelenega čaja in belega rafiniranega sladkorja. Ko/če sem začela eksperimentirat z drugimi čaji, razen zelenega in črnega, so se gobe začel fižit, enako, če sem nadomeščala bel rafiniran sladkor. Ne vem zakaj strah pred njih, ta sladkor je hrana za gobe (ne zate, ki uživaš napitek) in najboljši izkoristek je iz belega. In biti ga mora dovolj. Ker ko ga enkrat glive pojedo, je fermentacije dosegla vrhunec in se kvečjemu začne propad glive, saj hranil zanjo več ni. Torej, če je goba šla v maloro (moje so bile tudi po 1 cm debele), novo in dokler jih ne namnožiš, zelen čaj, bel sladkor (v precejšnjih količinah), dovolj toplote in svetlobe. Po cca. 10 dneh bo narejena, kar je več, zna biti neokusno, prekislo, povzročat želodčne in žolčne težave.

Zakaj raje jutranjega urina ne pijete? Zgleda manj ogabno.

Čisto možno, da sem dobil staro in odsluženo. Ampak a ni ponavadi tako, da take gobe naredijo novo na vrhu, stara pa odmre? Razen, če je že res konec z njo in ne zmore več narediti nove… Drugače pa nisem nič kaj eksperimentiral. 3 litre vode, 6 vrečk organskega črnega čaja, 2 vrečki šipkovega, okoli 200g rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja, kombucha starter in to je bolj ali manj to. Trsni sladkor rad uporabljam, ker še ima nekaj mineralov, ne zato ker bi se bal belega – itak ga bakterije in glive pojejo, kot si že napisala. Ponavadi takim kulturam (vodni kefir, kombucha) kvečjemu koristi in ne škodi.

Je pa res, da ko sem poskusil malenkost tistega starterja, ki sem ga dobil zraven Kombuche, je bil praktično kis. Mogoče je goba predolgo stala v tem in ni imela več hrane, ter je začela umirat. Skratka, bomo videli ko dobim novo.

Meni ni nobena goba odmrla sploh. Sem jih imela tako veliko in tako debele, da sem jih metala stran. Mislim pa, da ko sem gobo dobila, je prva priprava bila bolj klavrna – morda šok. Nastala je le zelo zelo tanka gobica. A že v drugo je naredila pravo, debelo sestro. Če imaš vsaj tanko opno in je sladkor pojeden, smatraj napitek kot narejen. In upaj v drugo na bolje. Vseeno svetujem, da uporabiš rafiniran bel sladkor – ker ne, nimaš prav glede nerafiniranega trsnega in povečaš količino le tega na liter tekočine. V tem momentu si na minimumu, da se goba sploh odziva, slabih 100 gr na liter je idealno. In pazit, da čaj ni prevroč. šipek izpusti, črni čaj zamenjaj z zelenim, dokler se goba ne razbohoti. Aja, ko si gobo vstavil v čaj, je ta plavala na površini ali je potonila. Ker v začetku mora biti mora cela v vodi, se spomnim, da sem nabirala in lupila neke palčke, s katerimi sem tiščala gobo dol.

Tudi meni še ni do sedaj nič umrlo, pa že več kot leto dni delam kefirje in jogurte. Zgleda, da ali je goba že prišla mrtva – ker tiste luknje not in ločen sloj so že bile, ko sem jo dobil, ali pa da se res ne odziva zaradi malo premalo ali nepravega sladkorja oz. čaja. Čaj je bil ohlajen na cca. 25 stopinj, goba pa je takoj potonila, čeprav sem jo lepo položil na površino in se ni več dvignila. Skratka, danes je 9. dan, par mehurčkov se sicer vidi na površini (kar lahko vidiš iz slik ki sem jih pripel), ampak čaj je še vedno dokaj sladek in ni videti, da bi se kaj ekstra dogajalo (kot recimo vidim pri obeh kefirjih, ki jih izdelujem). Jutri bom skuhal samo črni čaj in dodal 2 vrečki zelenega, not pa dal tako kot si rekla okoli 100g belega sladkorja na 1l, pa poročam.

A ti goba drugače po slikah še deluje, da bi lahko bila živa? Ali je za odpis? 🙂

Po fotografijah sodeč se nama je zgodilo isto 🙁 In ne, to ni normalno, saj v vseh letih kar jo imam, niti 1x ni prišlo do tega. Zdaj sem že 2x zavrgla čaj in na novo naredila, pa spet dvomim, da bo kaj zrastlo. Mislim, da so umrle, ampak nimam pojma, zakaj. Sama nisem nič drugače naredila, kot nekoč.

Težko relečem. Inficirana ni, vsaj to.
Še nekaj, ali se je klobuk odebelil ali niti to ne? Ker če se je, je vse ok, bo goba naredila nov klobuk naslednjič, če pa se ni, je pa jasno, da je bilo nekaj narobe. Verjetno z elementi priprave. Resno svetujem le zeleni, črni, beli ali oolong čaj, nobenih sadnih (kar šipek tudi je), ker vsebujejo določena olja, katerih kombuča ne prenese. Iz istega razloga rafiniran bel sladkor, ker v temnih nerafiniranih je melasa, ki spet uničuje gobo. Temperatura čaja in ne sme splavati na površje in priti v stik z zrakom, ki jo uniči. Pa ne prat pripomočkov s kakšnimi antibakerijskimi mili. In če delaš tako, z gobo ne more biti nič narobe. Jaz recimo sem iz priprave v pripravo komplicirala manj, gobe pa vse lepše in debelejše. Škoda, ker meni na telo ni dobro dela.

Goba se ni nič odebelila. Kvečjemu je dobila še kakšno “luknjo” oz. brazgotino zraven in mi na oko zgleda manj zdrava in temnejša kot je bila ko sem jo dobil – pa mi že takrat ni zgledala zdravo. Je pa zanimivo, da sem par ur nazaj iz firbca dodal 100g belega sladkorja, ki sem ga ravno kupil in goba se je sedaj ko sem preveril dvignila na površje in razprla. Do sedaj je bila vedno potopljena na dnu in tam mirovala, kaj misliš da to pomeni?

Drugače pa kako to, da ti ni pasala? Kakšne težave si imela, ko si pila kombučin čaj?

Kaj pomeni, je bolj ugibanje. Lahko je odreagirala in je pokazatelj, da je še živa, lahko pa se je le koncentracija sladkorja povečala in je zaradi gostote splavala na površje. Verjetno prvo, a vseeno prekini ta cikel, ker je goba doživela že preveč šokov, sprememb. Hoče namreč mir. Daj delat nov napitek in bo kar bo. Aja, meni ni pasala. Po nekaj mesecih uživanja sem začela čutit pekoč občutek v želodcu in bolečine “v jetrih”. Delno sigurno zato, ker sem vedno pustila, da je fermentirala dolgo in sem pila že skoraj kis, v glavnem pa zato, ker jaz in moja jetra in toksini in vse … so neke druge zgodbe in težave, povsem višje energetske narave.

[/quote]
Po fotografijah sodeč se nama je zgodilo isto 🙁 In ne, to ni normalno, saj v vseh letih kar jo imam, niti 1x ni prišlo do tega. Zdaj sem že 2x zavrgla čaj in na novo naredila, pa spet dvomim, da bo kaj zrastlo. Mislim, da so umrle, ampak nimam pojma, zakaj. Sama nisem nič drugače naredila, kot nekoč.
[/quote]

Ti je uspelo kaj novega, si jo morda uspela spraviti med žive? 🙂 Morda nama pa je obema odslužila ob istem času… Komaj čakam na torek, ko dobim novo in končno sprobam ta čaj. To je verjetno še zadnja taka fermentirana zadeva, ki sem jo res želel poiskusit. Za tem se najverjetneje lotim vložene zelenjave, da dobim koristne bakterije še iz rastlinskega sveta 🙂

Tako, danes sem dobil novo Kombucho. Že tista starter pijača ima čisto drugačen okus od prejšnje, ki je bila že čisti kis. Naredil sem nekje 2.5L črnega in zelenega čaja, dodal okoli 200g belega cukra, pustil da se ohladi in lepo položil kombucho na vrh ter dodal starter čaj. Zdaj pa upajmo da bo 🙂

New Report

Close