Kombuša
Pozdravljeni!
Pred nekaj dnevi sem od sorodnice dobila kombušo in zraven navodila in nekaj receptov. Malo sem pobrskala po tujih straneh (domačih zaenkrat še ni) in povsod hvalijo njene zdravilne učinke.
Zanima me, če jo uporablja tudi kdo izmed vas in če je res tako zdravilna kot pravijo.
Hvala že vnaprej!
Kombuša je neke vrste goba (oz. gliva), ki izvira z Japonske. Uporablja se tako, da skuhaš pravi čaj, daš kombušo vanj in potem čaj “zori” 1 teden. Nato ga lahko piješ ali pa se z njim umivaš. Čaj je kar prijetnega okusa, malo kiselkast. Baje je kombuša dobra za zdravljenje in preventivo različnih bolezni, od astme, raka, prebavnih motenj, zbijanju holesterola, … pomaga pa baje tudi pri hujšanju.
Jaz zdaj v bistvu šele začenjam s tem, če in ko se bodo pokazali kakšni rezultati, vas seveda obvestim. 🙂
Lep pozdrav!
:)) Ja, mogoče se res malce čudno sliši… ampak je precej enostavno.
Kombuša je rumenkasto rjave barve, bolj prozorna (moj ati pravi, da izgleda kot meduza – no, mogoče res).
Kot sem že povedala, skuhaš pravi čaj, ga vliješ v čim večji steklen kozarec za vlaganje in daš vanj kombušo. Le-ta mora plavati na površini. Po enem tednu je čaj zrel; skuhaš novega, starega pa pretočiš v steklenico in daš v hladilnik. Z njim se lahko umivaš ali ga piješ.
Na kratko – kombuši vsak teden skuhaš nov čaj. Zadevica precej hitro raste, razrase se po celotni površini, pač odvisno od premera kozarca. Meni je teta odtrgala del svoje kombuše in zdaj pri meni veselo raste naprej. Edino kar je, mora imeti dovolj zraka, drugače odmre. Tudi svetloba ni pogoj.
Lep pozdrav!
Dekleti,
kombuša lahko zdrži na suhem več mesecev. Ko/če se je bosta naveličali, jo shranita med dve čisti gazi in dajta v zmerno hladen in temen prostor. Zdržala bo več mesecev. Za “aktiviranje” pa ji zopet skuhajta čajček …
Mislim, da sem nekje prebral, da vsake toliko časa MORAŠ prenehati za cca. en mesec (?), lahko pa preverim.
lp
Živijo!
Jaz jo pijem pribljižno 1 leto, moram reči da je zelo dobra, glede zdravja pa moram reči da ti odpornost malo naraste. Tudi hči jo obožuje (stara je 3,5 leta). drugače pa ima vse kuhanje in pripravljanje čez moj oče, ki pa jo uživa že 5 let. Je tudi enkratna pijača z vroče dni, saj je malo kiselkasta. Aja, pa še to. Če jo pustiš dalj kot 2 tedna da je goba na čaju, dobiš enkraten kis. Sicer pa poizkusi, pa boš videla!!
Bigfoot in Aleksandra, hvala za koristne informacije.
Res nisem vedela, da je lahko kombuša tudi na suhem, kot sem napisala, dobila sem jo šele pred dobrim tednom.
Zanima me še nekaj… koliko sladkorja je pravzaprav treba dati v čaj? V “navodilih” piše da par žlic, ampak meni kombuša nato vedno potone, zato dam več sladkorja. Čaj sicer ni presladek, ampak me vseeno malce bega. No, morda je prevod bolj čuden.
Bigfoot, ali morda obstaja kakšna literatura (ali spletne strani) tudi v slovenščini? Našla sem spletne strani v angleščini, vendar nisem izvedela nič bistveno novega.
Hvala vsem in lep pozdrav!
Mojca, če je kombuša lahko tudi na suhem, ti jo brez problema pošljem. Javi se na e-mail, če si še zainteresirana.
mail: [email protected]
prosim če mi lahko kdo podari ali proda kombučo sem,iz koroške!pišite na hmail [email protected]