konc zakona
Določene stvari ti bodo jasne, ko boš osvojil neke osnove. :-))
Civilna poroka ima v RS status pravno veljavne pogodbe. Cerkvena je zakrament.
Moje osebno mnenje sem že več krat povedal. Za to, da dva (moški in ženska) čutita ljubezen in pripadnost eden drugemu ne rabita pogodbe ali zakramenta. Rabita vse kaj drugega… predvsem vsakodnevnega, čustvenega, intimnega. In na koncu tudi izvenzakonska skupnost je v vsem zakonsko izenačena z zakonsko, razen z tisto izjemo okoli potencialnega očetovstva.
Zato sem ti tudi napisal stran nazaj, da vračilo ni pomembno od moje obljube ali podpisa (ti je jasno da pogodbe) ampak od mojega odnosa. (v tem primeru moje morale, načel, poštenja… na tvoji strani pa le zaupanja) Če imava to bo vse OK. Če nimava boš zahteval podpis pogodbe od mene… kar pa ti še ne da garancije, da bom jaz pogodbo spoštoval.
In tako je tudi v primeru ljubezni in skupnega življenja. Ne potrebujem neke pogodbe s svojo izbranko.
Upam, da ti je jasno, čeprav močno sumim. :-))
No pa še šala na račun poroke:
Kateri moški je največji optimist? Tisti, ki vsako leto preveri, če je poročnemu listu že potekla veljavnost. :-))
PS
vse to bi bilo čisto nepotrebno, če si ti kot poročeni ne bi jemal pravico in “privatiziral” ljubezen in medsebojni odnos med moškim in žensko ter trdil, da naj ti koruzniki ne razlagajo določenih stvari. Sprevidi že enkrat, da je življenje dveh, ki živita na koruzi in dveh, ki sta poročena lahko povsem identično.
Razlika je le, da ti misliš, da za to rabiš pogodbo… jaz pa mislim da jo jaz ne potrebujem. :-))[/quote]
Jaz mislim, da ti ne razumeš, kaj ti večina tistih, ki zagovarjamo poroko želimo povedat. Morda malo ustavi svojega konja proti in prisluhni ter malo razmisli. Nihče ne govori o tem, da se dva, ki živita na koruzi ne moreta ljubiti ravno tako močno, kot onadva, ki sta poročena. Gre za to, da iz veselja, da imata to srečo (to velja za oba moškega in žensko), da sta se našla, s simbolom poroke oznanita skupnosti, družbi, da se ljubita in sta si vdana. Z nikomer na svetu nista v takem odnosu, kot sta med sabo. Kdorkoli se poroči z drugim zato, da ga priklene, zveže, s pogodbo (poroka pač ni navadna pogodba, je bolj zaobljuba) je obsojen na to, da bo zveza slej, ko prej propadla.
Še moj pogled. Zaobljubiš se osebi, drug drugemu. Za druge mi je vseeno.
Še moj pogled. Zaobljubiš se osebi, drug drugemu. Za druge mi je vseeno.[/quote
Oh, ja no…
Predlagam naslednje, da predstavimo svoj trenutni status. Pa, da vidimo, kako naši statusi vplivajo na razmišljanje.
Začnem prva:
vdova, trenutno v srečni, ljubeči zvezi
Ženska, predlagam da vsak odda še fotko za frutolinota, bančni račun za matkica, naslov knjige ali filma za spiderja, načrt erogenih con za matjazkota, karakteristike motorja za boom-a, nove življenjske iztočnice za pijančka leta, izseke iz knjige Psi za Markota, vrtnarski nasvet za Oneta, zakonik o družinski problematiki za Robija, darilni bon za psihoterapevtsko obravnavo Watamaro-ta…a sm koga izpustila?:)))
Pravno gledano je pogodba. Pa če še tako zasanjano in z rožicami in zvezdicami v očeh gledaš na njo. :-))
In dajte si že enkrat nekaj dopovedati vi častilci porok.
Vi nimate problemov z nikoli poročenimi samskimi, niti z koruzniki. Vaš resnični problem so tisti in tiste, ki so se najprej z javno zaobljubo kurčili, nato jo prelomili, se na njo poscali in posrali in jo v očeh ostalih zapacali. :-))
Pejte njim bučnice luščit o obljubah, zaobljubah, poroki,.. nam pa nehajte zganjati EPP za poroko.
Ampak zopet sumim, da razumeš??? :-)))
Pravno gledano je pogodba. Pa če še tako zasanjano in z rožicami in zvezdicami v očeh gledaš na njo. :-))
Vi nimate problemov z nikoli poročenimi samskimi, niti z koruzniki. Vaš resnični problem so tisti in tiste, ki so se najprej z javno zaobljubo kurčili, nato jo prelomili, se na njo poscali in posrali in jo v očeh ostalih zapacali. :-))
Pejte njim bučnice luščit o obljubah, zaobljubah, poroki,.. nam pa nehajte zganjati EPP za poroko.
Ampak zopet sumim, da razumeš??? :-)))[/quote]
Pa, kaj se toliko razburjaš? Saj ti nič nočem. Mislim, kar neki no. A se sploh znate pogovarjat? Saj zato je forum, da malo poglede izmenjujemo. Jao, jao
Vidim, da dobro poznaš prijatelje forumaše 🙂 Seveda, lahko vsak naredi to, vendar za to tematiko bi bilo dovolj, da povemo, svoj stan. Potem bomo lažje razumeli razmišljanja drug drugega.
Za lažje razumevanje ne potrebuješ osebnih podatkov. Vse je ok, kar kdo reče:). Saj vsak živi svoje življenje.
Narobe razmišljaš, da se razburjam. Verbalna komunikacija je le 7%. In ti si iz tega že naredila sklep.:-))
Bistvo sem izpostavil že kakšno stran nazaj. Zakaj pada število porok med mladimi? Zakaj poroka ni več popularna?
No nihče ni odgovoril ali se dotaknil tega. Jaz sem svoje razmišljanje predstavil. Ga boš tudi ti?
Pa bomo poglede izmenjali. .-))
Ja itak, to je bolj za hec. Pa saj status sploh ni noben osebni podatek. Itak obstajajo samo:
poročen, ločen, ovdovel, samski, partnerska skupnost, no morda je še kaj
Narobe razmišljaš, da se razburjam. Verbalna komunikacija je le 7%. In ti si iz tega že naredila sklep.:-))
Bistvo sem izpostavil že kakšno stran nazaj. Zakaj pada število porok med mladimi? Zakaj poroka ni več popularna?
No nihče ni odgovoril ali se dotaknil tega. Jaz sem svoje razmišljanje predstavil. Ga boš tudi ti?
Pa bomo poglede izmenjali. .-))[/quote]
Ja, z veseljem predstavim, kar vidim in slišim v svoji okolici oz. osebno poznam:
– pomanjkanje denarja,
– ne more si privoščiti, da ne bi naredila take poroke, kot jo je prijateljica (ona je imela poroko, skoraj kot fimska zvezda),
– ker še študirajo
– ker bi radi še malo potovali
No ostali pa so se poročili.
Pravno gledano je pogodba, da, če si ženska in si obetaš koristi od bogatega moškega (po ločitvi).
Ja, z veseljem predstavim, kar vidim in slišim v svoji okolici oz. osebno poznam:
– pomanjkanje denarja,
– ne more si privoščiti, da ne bi naredila take poroke, kot jo je prijateljica (ona je imela poroko, skoraj kot fimska zvezda),
– ker še študirajo
No ostali pa so se poročili.[/quote]
Se pa opravičujem, ker sem spregledala tvoj post z razlogi za manj porok med mladimi. Nisem ves čas prisotna tu gor. Bom šla prebrat nazaj.
No lahko se kategoriziraš tudi pod zapleteno razmerje, pa karkoli to že je 🙂
– pomanjkanje denarja,
– ker še študirajo
No lepo. Le ena okoli denarja.
Ni mi jasna korelacija med poroko in denarjem, ki se jo porabi. Sploh pa ne, če pomislim na tisto zaobljubo… v dobrem in slabem. Zakaj ne začeti skromno (vse kar imava je ljubezen), ter s skupnimi močmi narediti pravljico. To se meni pri dveh zaljubljenih zdi tko simpatično.
Začeti s pravljico… ja kdo pa ne bi. .-))
No lahko se kategoriziraš tudi pod zapleteno razmerje, pa karkoli to že je :)[/quote]
Jst se ne bom opredeljevala, ker ne čutim te globje potrebe. Itak imajo o meni največ za povedat tisti, ki me ne poznajo:).
– pomanjkanje denarja,
– ker še študirajo
No lepo. Le ena okoli denarja.
Ni mi jasna korelacija med poroko in denarjem, ki se jo porabi. Sploh pa ne, če pomislim na tisto zaobljubo… v dobrem in slabem. Zakaj ne začeti skromno (vse kar imava je ljubezen), ter s skupnimi močmi narediti pravljico. To se meni pri dveh zaljubljenih zdi tko simpatično.
Začeti s pravljico… ja kdo pa ne bi. .-))[/quote]
Ja, jaz že, samo jaz sem stara. Ti pa si me spraševal, zakaj se mladi ne odločajo za poroko.
Ja prav, to je pač tvoje razumevanje tega obreda. Nič hudega. Morda rabiš več časa, da doživiš tako pravo ljubezen, da boš v tem obredu videl kaj več, kot plačevanje davkov v uradu.[/quote]
Mhm, glede na to, da Boom je poročen, najbrž ne gre toliko za to, kako on razume sam poročni obred, ampak za mnenje, ki temelji na lastni izkušnji.
Boom, mogoče se moraš pa najprej ločiti, nato pa počakati na pravo ljubezen. Ker nekaj že ne štima, če po vseh teh letih zakona poročni obred še vedno vidiš samo kot še en civilno-pravni postopek več.[/quote]
ja, to bo. Le ob zares pravi ljubezni dobi tudi uradniški štempelj globok simbolni pomen.
Malce pogledov mlajše generacije, kar se tiče poroke.
To niso pogledi mlade generacije, ampak nasveti novinarke, zaradi česa ni pametno pristopit k poroki.
Itak, da si. Vsak naj še napiše starost in vrednost svoje sedežne. :))
Pa, kaj se toliko razburjaš? Saj ti nič nočem. Mislim, kar neki no. A se sploh znate pogovarjat? Saj zato je forum, da malo poglede izmenjujemo. Jao, jao[/quote]
Odvisno na kateri strani si. Če si na ta pravi, izmenjuješ mnenje, če pa nisi, pa zganjaš EPP. Hehehe. Zdaj se pa idi. :))
Forum je zaprt za komentiranje.