Kondenz v notranjosti šip avta
ni nobenga čistila, ki bi preprečilo kondenz, vlaga mora nekam it. Če dodaš neko tanko plast snovi, ki deluje malo bolj izolativno, sicer kondenz ne gre tako hitro tja, gre pa na druge šipe, če namažeš vse, gre na vse enako.
Avto moraš pravilno zračit, med vožnjo klima za razvlaževanje na začetku, potem pa ventilacija in gretje šip, mogoče tudi malo odprte šipe na začetku. Vse ostalo je pljunek v morje.
Jaz sem kupila v Mercatorju eno blazinico, ki vleče nase vlago in jo imam na armaturi. Če je vlage veliko, ni za dolgo, kakšna 2 tedna. Menda pomaga tudi pesek za mačke. Pa menjava filtra kabine. Pišejo, da je treba takoj prižgati klimo. Meni ravno to pošlje vso vlago iz kaj vem kje direkt na prednjo šipo. V momentu je kot v bunkerju. Lahko samo še ustavim in brišem.
Kondenz, 19.12.2023 ob 17:19
Vzamem čistilo za steklo in brisače ter prebrišem notranja stekla v avtu. Ali je prav specifično čistilo ki preprečuje kondenz, recimo eurospinov šipa sprej z amoniakom ali kaj je najbolj učinkovito? Avto je trenutno bolj malo vožen in zunaj stoji.
Samo kratek nasvet : Začni pravilno uporabljati gretje v avtu !!
Hladen zrak je suh, bohve če tebi klima dela normalno oz. nimaš kakih poplav nekje v zračnikih, če ti še bolj vlažen zrak ven seka. Meni klima spuca meglo ekstremno hitro, kakih 30 sekund, prižgem samo v ekstremnih primerih.
Brez klime pa šopam ventilacijo in gretje na ful, usmerjeno na šipo, na zadnji pa vklopim grelec. Gre počasneje kot klima, ampak tudi gre. Mogoče pustim eno stransko malo priprto, da lahko vlaga gre ven. Da bi pa neke peske not dajal in ne vevm kaj, pa je premalo efekta. Potem raje pusti okno malo priprto, ko avto stoji.
ko se vsedete v avto, takoj odprite malo špranjo na šipi ali dveh in nažgite ventilacijo na ful, po možnosti gretje na ful, na prednjo šipo naj piha. Špranje pustite odprte dokler se ne razkadi mogoče še tudi par minut vožje. Potem zaprite šipe, gretje in ventilacijo pustite pa prižgano ali malo zmanjšate. Ko so šipe tople in je največjo vlago že stisnilo skozi okno, ne bo več problemov.
Na bencinskih in dizelskih avtih, kjer mate polno odpadne toplote, res ni problem vlage ven spravit.
To bi bilo dobro ja. Treba je še dodati, da nekateri avti imajo probleme z zatekanjem , ali so dihtunge zanič ali je kakšna hidroizolacija na karoseriji razpadla ali so kakšne luknje za odtekanje zamašene in se voda kje nabira. Tam so seveda problemi s kondenzom seveda hujši, če praktično “dežuje” not.