Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Konec porodniške-dopust

Konec porodniške-dopust

v sredo se mi izteče porodniška in nastopila bi dopust ki mi ga je šef že odobril-vendar me je v Petek poklical in mi rekel da mi ne more dati dopusta ker je v službi veliko dela in me takoj rabi.
jaz pa naj bi uvajala otroka v vrtec od srede dalje,tako bi rabila vsaj en teden dopusta.Imam še celega letošnjega.
tako da ne vem če bo možen kakšen dogovor-v kar močno upam.
Ali imam pravico izkoristiti ta dopust,vsaj dokler traja uvajanje v vrtec???
V kar močno dvomim-zaposlena pa sem za ned.čas.
Hvala za odgovor.-res ne vem kaj naj naredim.

Delodajalec sicer ni dolžan odobriti izrabe letnega dopusta v določenem času, vsekakor pa mora pri odobritvi upoštevati ne le potrebe delovnega procesa, ampak tudi želje in družinske obveznosti delavca. To mu izrecno nalaga Zakon o delovnih razmerjih v 1. odstavku 165. člena. V vašem primeru bi se bilo predvsem pametno sklicevati na že dano odobritev in na navedeni člen. Če pa nič drugega ne bo pomagalo, pa še na 2. odstavek istega člena, ki pravi, da ima delavec pravico en dan svojega dopusta izrabiti na tisti dan, ki ga sam določi, vendar mora o tem obvestiti delodajalca 3 dni pred izrabo. Preverite še kolektivno pogodbo, ki velja za vašega delodajalca; v njej je verjetno določeno večje število dni, ki ga imate pravico izrabiti takrat, ko sami želite.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close