konkretno: smučanje
pozdravljene!
z možem ne smučava, mož je včasih – v mladih letih, jaz pa nikoli…
naši prijatelji se odločajo, da dajo svoje 3 ali 4 letnike v šolo smučanja, ki jo organizira vrtec in smučarski klub…midva o tem sploh ne razmišljava…nihče od naju ne smuča, kdo bo potem našega otroka spremljal in podpiral, učil. tako majhnega pa tudi ne moreva prepustiti inštruktorjem…niti sam ne bi hotel iti…
kaj pa vi?
oba z možem sva mnenja,da bo še dovolj priložnosti, da se nauči tudi smučati, če bo to želela,,,ni jih potrebno že z vsem posiljevati v rosni mladosti. naš otrok ima tudi marsikatero stvar, ki jo vrstniki nimajo, ga zanimajo stvari, ki vrstnikov ne…itd itd
kaj pa ve? kako razmišljate vi?
hvala in lep dan
Sigurno dajejo v tečaje smučat otroke taki starši, ki tudi sami smučajo in si želijo čim več skupnih užitkov na snegu in, da bi se otrok čim prej pravilno naučil smučat.
Tebe pa tudi razumem, zato nič ne skrbi, vsak po svoje in seveda je še čas za učenje smučanja, eni se začnejo učit šele pri 40,)).
Kot si napisala en zna to, drugi zna to..ne sekiraj se!
Jst tud ne smucam, sem v mlajsih letih,dokler se nisem fajn zlozila, tako,da od takrat nisem se stopila na smucke, niti me nima…tudi otroka ne mislim v tej smeri spodbujat…a zato k jih bo sla vecina smucat, mora pa se moj zraven,da ne bo izjema…brezveze…sej bo se dost priloznosti…po drugi strani, pa je se precej vec sportnih aktivnosti kamor se lahko vkljuci…
No pri nas je pa drugače. Jaz ne smučam, mož je smučal, otrok pa je tako navdušen, da smo ga že lani postavili na smuči star pa je bil dve leti in pol.
Smo mislili, da ga bo počasi minilo pa je letos še bolj navdušen in ima idejo da bi bordal (gledali svetovno prvenstvo v bordanju)
Tako, da bo prinas mož obnovil staro znanje smučanja.
ne vem, zakaj je treba tole o volkovih ???
poglej, naši petošolci naj bi šli letos na smučarski tabor. Ko smo imeli sestanek z učiteljico, so se ene tri mame oglasile, da njihov pa ne smuča, da ne zna…pa je učiteljica ogovorila, da ni nič hudega, če ne zna, da se bo pa naučil. No, pa ni ravno tako preprosto. To so ponavadi otroci v rosnih najstniških letih, malo jim je že nerodno, če ne znajo…Zato je moje mnenje tako, da ni nič narobe, če gre tam pri 5., 6. letih na tečaj, kljub temu, da starša ne smučata. Itak hodijo otroci na športne dneve, pa lahko tam smučajo.
Čestitam. Seveda verjamem, da super mame, imate tudi super otroke in obvladajo že karvanje pri treh letih.
Tudi jaz nisem čisto brez izkušenj. Moja petletna hčerka ob nedeljah obiskuje tečaj na Rogli, je že stala prej na smučeh, a le skozi igro.
Sedaj v tečaju izredno hitro napreduje, po tretjem tečaju že sama uporablja vlečnico(krožnik) in se spušča po manj zahtevnih progah. So pa v tečaju tudi otroci pri treh letih, pri katerih ni opaziti napredka, oziroma celo zavračajo nadaljne sodelovanje.
Tudi sin, sedaj star sedem let, je pričel obiskovati tečaj malo pred dopolnjenim petim letom, ga obiskoval dva meseca(noče več v tečaj), sedaj pa smuča že skoraj kot Byggmark.
Tudi moja dva mlajša otroka ne bosta pristopila, k resnemu učenju smučanja pred petim letom.
Jaz sem nazadnje smučala preD 20 leti in vse kaže, da bom ponovno začela, ker so najini otroci (čeprav tudi mož ne smuča) čisto nori na smučanje!
Začelo se je pred 3 leti, ko je takrat 4 letni sin vztrajal na starih elankah za hišo cele popoldneve, za njim njegov dve leti mlajši bratec, za božič 2005 smo šli v logarsko dolino, tam najeli učitelja smučanja in 4 in 6 letnik sta smučala, zavijata in nimata nobenega strahu…. nabavili smo polcarving smuči, čelade , očala, rokavice….. in ugotovili, da imamo 18 km vožnje do najbližjega smučišča (ki je sicer na hrvaškem, nad Delnicami…)
in tako sedaj SMUČAMO V TUJINI (HA, HA…) ZAENKRAT veselo smučata, 7 in 5 letNIK, letos tudi 5 letnik sam gre na vlečnico (lani je moral mož stati zraven in mu pomagati…)
no, še najmlajši triletnik je letos poskusil in je tako navdušen, da ne bo druge, kot da tudi jaz ponovno pričnem smučati…ž
mož na žalost ne upa tvegati, ker je imel operirano križno vez na kolenu, uživa pa v sprehodih po snegu in morda bo pričel s tekom na smučeh…
skratka, nikoli ne veš…..
čeprav, v naši mini osnovni šoli ne duha ne sluha o kakšni šoli v naravi na snegu (vem samo, da gredo v 4. razredu na morje, vse ostalo se ne splača urejati, ker je premalo otrok………….)
čeprav sem možu rekla, veš ni samo po sebi umevno, da postaviš otroka na smuči, pa smuča…. (ko sem opazovala familijo z dvema hčerama 8 in 10 let, z vso novo opremo, tamali dve sta dvakrat padli in so v joku in jezi šli domov s smučišča….)
L pa veliko snežmih užitkov, če vam paše
Nasega triletnika (+2 meseca) je letos moj moz naucil smucat in je po enem tednu sam presmucal celo progo. Lepo zavija in poslusa navodila zraven pa se rezi na vsa usta. Ni in ni hotel nehati tudi potem, ko smo bili ze vsi totalno izcrpani. Medtem sem jaz s 6-letnikom presmucala vse najbolj zahtevne proge na znanem smuciscu v Avstriji. Ker sva oba z mozem navdusena smucarja, sta se tega verjetno nalezla tudi otroka. Otroka siliti v nekaj je pa totalen nesmisel, ker je jasno, da s tem dosezes ravno nastprotno. Torej, poslusajte otroke in ne drugih ljudi.
No, naše izkušnje so pa take.
V 5. razredu osnovne šole gredo otroci v šolo v naravo in tudi naše dva sta šla in tam prvič stopila na smučke in se tudi uspešno naučila smučati. Jaz in mož ne smučava in nikoli nisva smučala. Od takrat pa sva ju po nekajkrat na zimsko sezono peljala na smučišče. Samedva sta se smučala, midva pa sva ju čakala ob čajčku ob smučišču. Ko sta se naveličala smučanja smo veselo odšli domov. Danes ko sta stara 16 in 19 let hodita na smučanje s prijatelji. Sin ima že vozniški izpit in se lepo ob koncu tedna zapeljeta na smučišče.
lp
Sorry, nisem nobena super mama in ne vem, kje si to pobrala. S tvojim mnenjem se pač ne strinjam in sem to čisto vljudno tudi napisala, kar pa za tvoj odgovor ne bi mogla reči. Sem mislila, da je forum namenjen izmenjavanju različnih mnenj in izkušenj, nikakor pa ne nameravam tvojih trditev vzeti za svetih.
Ah daj no Elaine, če pri tvoji hčeri pred petim letom ni bilo opaziti napredka, torej je vesoljni zaključek, da nobenega otroka pred to starostjo ni za dajat na smuči.
A si že kdaj opazila, da so otroci različni?
Moj recimo še zdaj ne govori vseh glasov, kot bi moral, smuča pa recimo že od tretjega leta in pol. Ne boš verjela, kakšnemu se celo uspe naučiti smučanju pred petim letom, vsem tvojim izkušnjam navkljub.
Dve stvari sta pri katerih si ne dovolim soliti pameti, ena je smučanje.
Verjamem, da se otroci naučijo smučati pred petim letom, a traja učenje veliko dlje kot pri starejših, niso samostojni na vlečnici(sidro), pa še starši nimajo veliko od smučanja.
Pri sedmih bosta oba smučala enako, tvoj in moj.