konkurenčna prepoved, klavzula
Zaposlen sem v računovodskem servisu kot računovodja. V pogodbi o zaposlitvi imam konkurenčno prepoved in konkurenčno klavzulo… se pravi v času zaposlitve pri delodajalcu ne smem opravljati izven službe istih poslov ter 2 leti po prenehanju (prekinitvi) pogodbe se ne smem zaposliti pri konkurenčnem podjetju, za kar mi mora delodajalec izplačevati 2 leti nadomestilo, če ne dobim primerne zaposlitve.
Zanima me ali lahko delodajalec uveljavla konkurenčno klavzulo glede na to, da se v računovodskem poklicu ne opravlja nekega specifičnega znanja, kjer ga ne bi bilo moč drugje pridobiti? Poleg tega sem vso to znanje, ki ga uporabljam pri znajšnjem delodajalcu, pridobil že pri prejšnjem delodajalcu. Imam možnost, da bi se zaposlil v drugem računovodskem servisu, kjer mi ponujajo bistveno boljšo plačo in pogoje tako za napredovanje kot za izobraževanaje (zdajšnjemu delodajalcu je vsako izobraževanje nepotrebno, ker preveč stane!). Bojim pa se, da se mi bo s konkurečno klavzulo mi zdajšni delodajalec obesil za vrat in bi moral zaradi tega še po sodiščih hoditi (moj delodajalec je vsega zmožen).
Na internetu sem bral, da za takšno naravo dela, kot jo opravljam jaz, je uspešnost tožb delodajalec majhna. Kaj menite vi o tem?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
s konkurenčno klavzulo se delavec zaveže, da določeno obdobje po prenehanju delovnega razmerja, vendar ne dlje kot za obdobje dveh let, ne bo opravljal del ali sklepal poslov, pri katerih bi lahko uporabljal tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze, katera je pridobil pri delodajalcu.
Glede na to, da navajate, da imate vsa ta znanja že od prej, menimo, da je verjetnost, da bi delodajalec s tožbo uspel, majhna.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.