Koriščenje letnega dopusta, vračanje regresa
Pozdravljeni.
5let sem zaposlena za nedoločen čas. Pred 2 dnevoma sem dala odpoved, saj sem dobila drugo službo. Dopusta imam 28dni, od tega ga je nekaj sorazmerni del. Delodajalka mi je omogočila koriščenje 12dni dopusta ostane mi ga še 7dni. Pove, da ga mi ne more omogočiti, da ga koristim in ravno tako mi ga ne želi izplačati. Sedaj me zanima kaj je potem s 7dnevi. ali mi propadejo?
Zanima me tudi ali moram kaj vračati regres ali kako je s tem?
Sem se pa dogovorila za sporazumno odpoved.
Hvala in lp
Tudi jaz sem na tem trenutno, sorazmerni del dopusta mi pripada in ker mi ga ne želijo omogočiti so mi ga dolžni po zakonu izplačati (poglej si kateri člen je). Tudi regres ti pripada sorazmerno, jst sem dobila vsega potem pa dala odpoved in ta mesec so mi odtrgali del, ki mi ne pripada. V bistvu je pač oboje sorazmerno z delovnimi meseci. Ostali del regresa boš dobila v novem podjetju.
Sem klicala na sindikat.
Delodajalec ti ni dolžan izplačati dopusta, ki ga ne moreš koristiti saj se ta ostanek dopusta prenese v novo podjetje kjer boš delala. Včasih je bilo tako, da so ga morali izplačati sedaj pa ni več.
kje si pa zaposlena, če lahko vprašam?
ker dopusta ne moreš prenašat – vsak delodajalec ti da sorazmerni del. In če ti ostane pri zdajšnjem delodajalcu 5 dni dopusta, ga ne moreš prenest in ne moreš zahtevati od novega delodajalca, da ti da 5 dni več.
In ja, če dopusta ne moreš izkoristiti ne po svoji krivdi (oz ti ga delodajalec ne odobri), ti ga mora izplačati.
Zasebni dom starejsih v lj. Ja razumem samo kako naj dosežem da ga mi mora izplačati ce mi ga noče. Nekaj sem se pogajala, da naj mi namesto da regres vracam vzame dopust in je to.. vendar sploh ni hotela slisati.čim sem to omenila je komentitala, da bo vztrajala pri polnem odpovednem roku
ko začneš delati v novi službi, jo spomniš, da ti mora izplačati dopust, sicer boš podala prijavo na inšpektorat in jo tožila?
pa brez tvojega izrecnega (pisnega) dovoljenja, ti ne sme nič trgati od plače oz. regresa,…
kje si pa zaposlena, če lahko vprašam?
ker dopusta ne moreš prenašat – vsak delodajalec ti da sorazmerni del. In če ti ostane pri zdajšnjem delodajalcu 5 dni dopusta, ga ne moreš prenest in ne moreš zahtevati od novega delodajalca, da ti da 5 dni več.
In ja, če dopusta ne moreš izkoristiti ne po svoji krivdi (oz ti ga delodajalec ne odobri), ti ga mora izplačati.[/quote]
“Prenesti” iz starega delodajalca pomeni potem pomeni sorazmerni del pri novem. Kar v praksi pomeni, če je bilo pri starem koriščeno xy dni, potem ti novi delodajalec odbije že koriščeni xy del, ki ti bi drugače pripadal v celoti, kar ne pomeni plus stari neizkoriščeni xy. Vsaj včasih je bilo tako, razen, če se je sedaj kaj spremenilo. Zato pa tudi želijo imeti napisano, koliko je bilo pri starem delodajalcu izplačanega tako regresa kot pa koriščenega letnega dopusta.
Tako je bilo npr. pri meni nekaj let nazaj.
Če se nekdo med letom zaposli nekje drugje, niti ne vem, zakaj bi želel izplačilo od starega, če ti novi omogoča še izkoristek pripadajočega v tistem letu. Razen, če so nekateri delodajalci malo nefleksibilni. Kar bi pomenilo, če imaš izplačan dopust, potem čakaš na novega verjetno do drugega leta. Kar pa verjetno ni v interesu niti delavcu, ko se zaposli pri novem delodajalcu.
Če je pa kaj drugače, pa kar na plano z novitetami in obrazložitvijo praktičnih primerov, ker se ljudje izgubljajo z izrazoslovjem.
Dopust se razen po izrecnem dogovoru med starim in novim delodajalcem ne prenasa vec.
Lahko pa se neizkoriscen sorazmerni del dopusta s pisnim sporazumom pobota z vrnitvijo sorazmernega dela regresa, saj ga ima delodajalec pravico zahtevati nazaj, ce je izplacal polnega, delovno razmerje pa ni trajalo celotno leto.
Forum je zaprt za komentiranje.