kornati
Vprašanje sem postavila že nekaj časa nazaj, vendar mi nanj ni nihče odgovoril:
Takole sem napisala: Naša družba (deset ljudi) bi rada to poletje najela hiško na Kornatih – v samem parku ali v bližini. Kam naj se obrnemo? Če je kdo že letoval tam, me zanimajo cene, ali pripeljejo npr. kruh in koliko stane taka vožnja? Kako je z vodo? Kateri čas je najbolj primeren, poleti je verjetno kar gneča z barkami. Je dosti rib (za ribolov)? Veliko vprašanj in še več jih imam. Upam, da najdem koga, ki ima izkušnje s takim dopustom daleč od civilizacije.
Od takrat je prišlo do spremembe: šlo nas bi samo šest. Ali kdo ve za kakšno varianto? Prosim prosim.
Pred casom (dve, tri sezone nazaj) smo bili s takratno mojo druzbo nekaj let redni gostje lepot Kornatov. Trenutno zaradi (pre)mladih potomcev letujemo bolj v Istri, toda ko bo trenutek zrel, se bomo spet spokal pocitnikovat v tiste konce. No ja, da preidem k bistvu; Kornati in informacije. Preden ti serviram nekaj linkov, moji osebni vtisi; gre za cisti raj na zemlji – bistra in popolnoma cista voda, mir in odsotnost vseh slabih strani civilizacije, cas dobi cisto novo vrednost. Vedno se boste vracali nazaj. Obicajno se narod odloci, da najame kaksno staro, a obnovljeno ribisko hisko, ki so navadno stacionirane par metrov od morja. V hiski je 12 V elektricna energija (obicajno solarna), stedilnik in hladilnik pa delata na plin. K vsaki hiski sodi v vecini primerov sodi tudi lasten pomol, kjer parkiras coln (ce ga nimate si ga lahko tudi izposodite pri domacinu). Coln je zelo dobrodosla stvar saj z obiski sosednjih zalivov in otok dobi dopust se dodatno na vredosti. Zna biti mogoce celo malo dolgcas, ce bingljas cele pocitnice na istem koncu, s colnom si pa prav lepo mobilen (in verjemi da imas na Kornatih marsikaj za videti). Kar pa se nabave zivil tice pa nimas kaj skrbeti. Po otokih pluje pravi mali “Interspar” na vodi, gre za staro barko, ki se vsak drug dan oglasi v vasem zalivu (oz. sosednjem ce je vas bolj majhen), na njej pa najdes vse, od svezega casopisa, kruha, mleka, sadja,… tako da z dostavo ni problem. Kar pa se logistike prevoza in namestitve tice pa takole; v veliki vecini primerov so lastniki hisk ribici iz Murterja (najvecje mesto v blizini Kornatov), tako da se vas start prav od tam. V Murterju pustite avtomobil (relativno varno parkirisce), nato pa vas domacin z barkaco odpelje do vasega otoka (cca. 2 uri plovbe, se mi zdi da je cena okoli 100 dem v obe smeri). Nato se dogovorite kdaj pride po vas in to je to. Potem ste sami svoji gospodarji. Mi smo vedno imeli svoj coln, s katerim smo se drajsali naokoli, lovili ribe, obiskovali lokalne ostarije (teh je kar nekaj po otokih, obicajno nudijo morske sadeze in lokano vino), se potapljali, rostiljali, hodili v bliznjo marino. A saj rer, v hiski je sicer pitna voda (dezevnica) toda za bolj resno higieno se je najbolje odpraviti v kaksno od dveh marin (na otoku Zutu in na Piskeri), kjer imajo tudi elektriko (polnenje telefona) in fajn kopalnice (pa nben ne tezi, da nisi uporabnik marine). In to je nekak to,… hiske so sicer dostopne s pomocjo lokalnih turisticnih agencij http://www.touristagency-lori.hr/ in http://www.kornatturist.hr/uvodna.htm (gor so tud slike his in lokacije), toda ceneje pride skozi, ce najdete direktno lastnike in kontaktirate njih za ceno in zasedenost. Veliko jih oddaja hice cisto privat (tudi na crno), tako da njihove ponudbe ni na internetu. Ekola, preprican sem da boste uzivali.
Uf se tole sem spregledal v vprasanju; rib je dovolj toda za ribolov potrebujes dovolilnico (v samem narodnem parku se sploh ne sme loviti), ki si jo uredis v Murterju, cena ni pretirana sam tocne cifre se ne spomnim. Je pa dovolinico zelo priporocljiva, ker so policijske patrole kar dokaj pogoste in znajo nastati tezave ce je ni. Drugace pa lahko ribe tudi kupite pri lokalnih ribicih. Kar se pa letnega casa tice je pa takole; v sami spici sezone je sicer kar velik vodni promet na Kornatih (predvsem tujci na jadrnicah in gliserjih) ampak zaenkrat vse skupaj se ni prav nadlezno. Se pa zna zgoditi, da se bo v vas zaliv naselilo kar nekaj bark na sidru, ki bo mogoce malo razbilo vaso robinzonsko osamljenost. Ampak brez skrbi, naslednje jutro jih ne bo vec (bodo pa najbrz kaksni novi:))). No zdej mas pa dost.
Na tvojo in svojo žalost ne. Kajti v v našem “kornatskem” obdobju nisem bil jaz nikoli booking mojster. Vse skupaj se je dogovarjalo preko kar nekaj ljudi (un pozna tega, k je zadnjic srecu tega pa je v zlahti s tistim :)), tako da direktnih kontaktov nimam, zagotovo pa se da stvar resiti z izletom v Murter, tam se samo v prvi ostariji malo pozanimas, pa ni vrag da ne bi padlo par telefonskih. Sorry, drugace pa ti se vedno ostajajo ponudbe agencij (ki pa imajo res mal pretirane cene).
Matej