koromač

Surovega lahko narežeš na solato, lahko ga pripraviš dušenega kot prilogo. To mi ta hip pade na pamet. Surov ima sicer precej močan okus, meni je to všeč. Največkrat ga pripravim takole: na maslu prepražim česen, da zadiši, dodam na koščke narezan gomolj koromača, solim, zalijem z malo belega vina in dušim do mehkega. Na koncu dodam poper (ni nujno) in nasekljano koromačevo zelenje. Pa včasih še malo kisle smetane.

Včasih ga spečem v pečici. Celega malo pokuhaš, recimo da 5 minut vre. Potem ga prerežeš na pol ali na četrtine, odvisno od velikosti, med liste posuješ parmezan, lahko na drobno nasekljano panceto in daš v pečico, da se zapeče. Če imam v pečici že kakšno meso, ga dam kar zraven, drugače v poseben majhen pekač.
Babi ga je na srečanju delala s krompirjem. Koromač je narezala na rezine, dala na oljčno olje, zraven je dala na kocke narezan krompir. Vse skupaj je postila pokrito na majhnem ognju kakšne pol ure. Bilo je dobro. Popravite me, če se kaj narobe spomnim.
Pozdrav, Mimi

Jaz ga skuham na mleku in vmešam v pire krompir. Druga zelo pogosta jed s koromača pri nas je pa tale. Koromač narežem na tanke trakove. Narežem malo stebelne zelene. Skuham čičeriko in jo še vročo vmešam h koromaču z zeleno. Prelijem s polivko iz olivnega olja in limone, solim in popram in dodam narezan petršilj in premešam. Pomembno je, da vmešaš še vročo čičeriko, da zmehča koromač.
lp. m

koromac imam rada v solati. ker mi je okus malo premocan,ga skuham v vodi z malo vina in lim. soka. ko je ohlajen, ga okisam z oljem/ol./ ,lim. sokom, sol,poper. pustim nekaj casa v hladilniku.
o koromacu smo res ze veliko pisali.
koromac- 21.4.04, koromac po jamijevo-7.5.04….pa se bi se naslo. lp petra