Korona virus, s.p
Učitelji/ce, vzgojitelji/ce, vsi bodo doma, pa bodo vseeno dobili/e 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nadomestilo v času zaprtja šol in vrtcev. Jaz kot s.p. sem ostala brez 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zasluzka, izpad prometa se mi bo zelo poznal, poleg tega pa bom se drzavi placala prispevke in akontacijo. Vceraj sem se skregala s svakinjo glede tega, ona je vzgojiteljica v lokalnem vrtcu in se prav sopiri, kako bo ona zdaj doma in bo kljub temu placana. Grrrrr.
Mogoče pa mora kdo tvoji svakinji razložit, kdo je tisti “škratek”, ki njej in njej podobnim pričara plačo. Ravno to je problem, ker nekateri mislijo, da jim Muca Copatarica nosi vreče denarja, iz katerih se potem napaja javni sektor. Z vsem dolžnim spoštovanjem do javnih uslužbencev. Sem bila včasih sama ena od njih.
ABSOLUTNO se zavedam resnosti situacije, pričakujem pa, da se je zavedamo vsi. Bo meni, ki delam v gospodarstvu, naslednji mesec dala plačo država? Ne? Zakaj jo pa moram jaz dat tvoji svakinji? Resnično mrtvi bomo takrat, ko bo mrtvo gospodarstvo. Pa smo na precej dobri poti.
Se strinjam popolnoma. Lepa gesta bi bila že, da prispevkov ne bi bilo potrebno plačat. Zato ne bi rabili kaj dosti birokracije. Pač bi se obveznost za prispevke in “nadomestilo” pobotalo. Ne bi rabili ne delat denarnega toka z s.p.-ji, ne dodatnih obrazcev. Bi se samo prenakazalo iz proračuna na druge blagajne. Večini bo promet padel, zato bi bilo smiselno tudi za akontacijo nekaj razmislit.
Mrtvi ste že zdaj, kje je zdaj kaka žilica, reagiranje, prilagajanje razmeram? Šele začelo se pa je že totalen kurcšlus, noben ni sposoben spacat skupaj razkužil, zaščitne opreme, v spletnih štacunah je čudež če ti uspe naročit…
[/quote]
Pač tisti neuspešni, neprilagodljivi, ki so že brez Korone gagali bodo propadli. Bodo pa morda odkrlili kakšen skrit talent, druge cilje v življenju.
Samozaposlena, moraš sprejeti dejstvo, da si se sama odločila biti s.p. Zakaj? Ker te je gnala večja želja po neodvisnosti in boljšim priložnostim po zaslužku, napram učiteljic in ostalih, ki vedno delajo za ušivo plačilo. Ko si ti služila bajne denarce je učiteljica dobila zgolj ušivo plačilo. Sedaj pa ti imaš bajne prihranke in lahko iz njih črpaš. učiteljica pa je še vedno zgolj priključena na ušivo plačilo. Tako je to.
Se ne strinjam, zelo nesramno od nekoga, ki vedri v JS.
Jah, zgodb je toliko kot je ljudi. ljudje pogosto tvegamo, če dobimo je ok, če pa ne je pa krivica. Dva primera vam podam. Krediti vezani na švicarske franke. In pa izbrisani. Dokler je kazalo da se bo bolj ugodno skozi prišlo so bili frajerji s frankami vsi važni, ker so bolj pametni, kot tisti ki so kredit vezali na euro. Želeli so profitirati. Razumno. Ampak niso. Kot bi rekli naši kolegi ‘posle jebanja nema kajanja’. Druga točka izbrisani, sam sem bil priča kako so se norčevali in slovenije ko je nastajala, ‘evo vama slovenci sad ste dobili šta ste tražili’ so komentirali v času osamosvajanja, ko se je bilo potrebno prijaviti so se delali norca iz slovenske institucije in je niso spoštovali – kot jo še danes ne (kot da jih kdo sili biti tu). Potem ko so po svoji krivdi izpadli iz liste državljanstva je bil pa jok in sodišča. Podobno kockanje je s.p. delo. Zagotovo se najde primer, ki je bil izigran pri frankih, pri izbrisanih in s.p.-jih. V glavnem pa je tako. V vašem primeru, v danem trenutku ste morda res bili prisiljeni odpreti s.p. za opravljanje določenega dela. Ampak dogaja se da se nekaterim po 30 in več let dogaja krivica, da na vsake pol leta menjajo delodajalca, da se pri vsakem delodajalcu razidejo s sodnim sporom, da na prvem razgovoru takoj povejo kako je bivši delodajalec lopov in prevarant, veste kako pravijo, kjer je dim, tam je ogenj. Vsekakor vsem, ki pa se resnično dogaja krivica, želim, da se vam zadeve korektno uredijo in krivice odpravijo. Na svetu žal ni urada kamor se gremo pritožiti, ko sem nam zgodi krivica. Na svetu žal ni pravice. Največ zase bomo morali narediti kar sami. Pogosto moramo hliniti da je svet ok, da bomo zmogli, da bo vse v redu, čeprav pogosto ni. Preprosto je ali grizeš naprej, ali te življenje povozi. Samo korajžno naprej.