koronarografija pregled okrevanje
Moja 70 letna mama ima v kratkem ta pregled. Nepopisno je je strah. Malo je spraševala zdravnika, a nič konkretnega izvedela. Bere in sliši se marsikaj o zapletih in okrevanju. Ima kdo izkušnje iz 1. roke, ali od nekoga, ki mu je blizu? Sedaj je že mene strah. Vedela bi rada, kaj (ali sploh) je nevarno ipd.
To se dela lahko na žili v dimljah, lakho nekje pri komolcu, ali celo zapestju. Kako in zakaj se dr. odloči za eno, ali drugo, ne vem. Kolikor se sliši, je kasneje najbolj zoprno okrevanje pri tistih na nogi. V katerih bolnicah kako delajo , ne vem. Sigurno se bo našel kdo, ki je to dal skozi in bo malo povedal.
Kateri mesarji pa leta 2023 še delajo koronografijo na zgoraj opisani način – z rezanjem žile in potiskanjem katetra do srca?
Koronografijo se sedaj dela na CT, postopek se imenuje CTA. Prideš, se uležeš, v komolec dobiš kontrast, te poslikajo, dobiš obliž, vstaneš in odideš.
Zahtevaj napotnico za CTA od njenega osebnega zdravnika.
Kenya, 15.02.2023 ob 09:40
Točno tako, dr. Roman. Šla sem v Izolo in imela lep izlet. Boli pa čisto nič, ko ti dajo barvilo. Meni so sicer prej dali en Apaurin, pa sem bila malce “meglena”.
Skoraj identično pri meni. Glede na izvid so me naprej naročili to “mesarsko” stvar, češ da se tukaj vse res bolje vidi. Očitno je za nekaj že dobro.
tudi tako, 15.02.2023 ob 10:26
Skoraj identično pri meni. Glede na izvid so me naprej naročili to “mesarsko” stvar, češ da se tukaj vse res bolje vidi. Očitno je za nekaj že dobro.
Najprej se dela cta. Če tukaj kaj ne štima, ali ni jasno, se naslednje naredi koronarografijo.
Nič takega, 15.02.2023 ob 13:59
Ne nič takega ni, in grejo v žilo pri zapestju samo z vbodom in to je to!
Prav tako je EFŽ preiskava ki se opravi v dimljah in je isto nič takega, samo vbodno mesto in popoldne že domov.
Če so delali v dimljah, so ostajali čez noč. Vbodno mesto je kasneje precej boleče, zatečeno. Kako je na roki, ne vem. Niti tega, kako se odločijo za pregled iz roke, ali node.
Ribica918, 15.02.2023 ob 16:57
Koronografija čisto nič ne boli. Kar pogumno . Po preiskavi ti daj spit en čaj in greš domov.
Par ur moraš popolnoma mirovat (mislim, da 4), obtežijo ti vbod v diljah, da se čim prej naredi čep. Naslednji dan (cca 24ur po posegu) greš domov. Paziti se moraš vsakršnih naporov še cel teden.
Ribica je bila na tistem nategu, kjer “pregledujejo ožilje z bajalico”, ko kličejo vsakih nekaj dni in ne na koronarografiji. Sam potek ni bileč. Od velikosti žil je odvisno kje se odločijo za vhod ali je v dimljah ali zapestju. Poseg ne boli. Na monitorju lahko gledaš kako se pomika po žili in prekatih srca.
Po posegu ti kaki dve uri, sem pozabil koliko točno, postopoma popušcajo kompresijsko obvezo, drugače bi izkrvavel in to zelo na hitro. Sem pogledal na tla, ko so me peljali s pregleda, to je bilo po tleh vse v krvi, kot bi me klali. Ni to jemanje krvi v laboratoriju iz vene na roki. Praviloma ostaneš v bolnici čez noč po posegu.
Jaz vem da sem se zajebal takrat. Niti me niso poučili. Sel sem domov nekaj ur po posegu na lastno odgovornost, ker je bil sin sam doma. Moral bi z roko mirovat, pa nisem. Tako da me je posteno bolela cela roka menda dva , tri tedne. Namesto le nekaj dni. Kasneje sem razmišljal o tem, da to sploh ni tako blag poseg kot je videt. Tudi podpišeš ob prihodu koga obvestijo, če flikneš.
Jaz vem
Jaz vem da sem se zajebal takrat. Niti me niso poučili. Sel sem domov nekaj ur po posegu na lastno odgovornost, ker je bil sin sam doma. Moral bi z roko mirovat, pa nisem. Tako da me je posteno bolela cela roka menda dva , tri tedne. Namesto le nekaj dni. Kasneje sem razmišljal o tem, da to sploh ni tako blag poseg kot je videt. Tudi podpišeš ob prihodu koga obvestijo, če flikneš.
To ni kar tako!! Se res ne da to pregledat na bolj nenevaren način??
to ni kar tako, 16.02.2023 ob 07:10
To ni kar tako!! Se res ne da to pregledat na bolj nenevaren način??
Ne. Zraven tega pa marsikomu med posegom vstavijo kake katetre, če so žile zožene ipd. Mislim pa da pred posegom dajo v žilo anestetik. Antibiotik in kontrast. Ne vem točno, sem pozabil. Vem da bi moral mirovat pa nisem in je hudičevo bolelo, še del prsi zraven roke in rame.
Jaz vem
Ne. Zraven tega pa marsikomu med posegom vstavijo kake katetre, če so žile zožene ipd. Mislim pa da pred posegom dajo v žilo anestetik. Antibiotik in kontrast. Ne vem točno, sem pozabil. Vem da bi moral mirovat pa nisem in je hudičevo bolelo, še del prsi zraven roke in rame.
Kje , v kateri bolnici, so ti to delali?
Moj brat je bil na takem pregledu pred dobrimo 10 leti v UKC. Spomnim se, da je povedal, da sam poseg ni boleč, tudi ne traja zelo dolgo. Zoprno in kar malo strašno je tisto mirno ležanje po posegu, ne vem koliko ur. Naslednji dan je šel domov. En teden se je moral zelo paziti, pa še kasneje tudi vsaj zmerno delati. Stvar je bila v dimljah. Toliko se spomnim.
Izkušnje iz cca 8 let nazaj, Medicor Izola: mama enakih let kot tvoja. Odpeljala sem jo v Izolo v Medicor, tam je ostala čez noč. Pregled je bil čez dimlje. Sam poseg neboleč, slediš navodilom, nič hudega. Težje je bilo biti popolnoma pri miru po posegu, na mestu vboda v dimljah je imela utež, ni se smela premikati. Je bila zelo pridna in se je strogo držala navodil. V bolnici je bila čez noč, naslednji dan sem jo popoldne odpeljala domov (ona ni smela voziti). Dober teden je lepo počivala, nič težkega dvigovala, zmerno jedla. Poseg bp.
Sva vse vprašali kar naju je zanimalo, nisva osebi, ki bi nama bilo nerodno vprašati zdravniško osebje – tudi oni vedo da nas je strah in navsezadnje so zato tudi tam. Prijazno vprašaš, prosiš za navodila in sprašuješ toliko časa, dokler ne razumeš kaj in kako. So prijazni in vse pojasnijo. In mama se je res lepo držala navodil.
Srečno!
msolivija, 16.02.2023 ob 10:32
Izkušnje iz cca 8 let nazaj, Medicor Izola: mama enakih let kot tvoja. Odpeljala sem jo v Izolo v Medicor, tam je ostala čez noč. Pregled je bil čez dimlje. Sam poseg neboleč, slediš navodilom, nič hudega. Težje je bilo biti popolnoma pri miru po posegu, na mestu vboda v dimljah je imela utež, ni se smela premikati. Je bila zelo pridna in se je strogo držala navodil. V bolnici je bila čez noč, naslednji dan sem jo popoldne odpeljala domov (ona ni smela voziti). Dober teden je lepo počivala, nič težkega dvigovala, zmerno jedla. Poseg bp.
Sva vse vprašali kar naju je zanimalo, nisva osebi, ki bi nama bilo nerodno vprašati zdravniško osebje – tudi oni vedo da nas je strah in navsezadnje so zato tudi tam. Prijazno vprašaš, prosiš za navodila in sprašuješ toliko časa, dokler ne razumeš kaj in kako. So prijazni in vse pojasnijo. In mama se je res lepo držala navodil.
Srečno!
Hvala , msolivija, za te izkušnje. Kar malo laže mi je. Mama se precej boji. Najbolj se boji tistega nepremičnega ležanja. Sta vidve kaj vprašali, na podlagi česa se odločijo, kje bo vhodno mesto ? Najbrž to ne gre po željah pacienta :). Midve greva v UKC Ljubljana.