Koš
Prosim, če mi lahko kdo odgovori. V službi se napisala nek dokument v Wordu in ga potem vrgla v koš in še iz koša ven. Nisem pa ga zavarovala s kodo. Dokument je res delikaten in ga ne sme kdo videti. Ali je dovolj, da sem izpraznila koš? Ali se dokument še nahaja kje v računalniku? Hvala za odgovor….
Ja še vedno. Sicer ni viden ravno vsakemu laiku, nahaja pa se še vedno na disku in s pomočjo raznih programčkov, ga je mogoče dobiti nazaj. Je pa tudi odvisno, koliko stvari si po brisanju nalagala na disk, več kot si nalagala manjša verjetnost je, da tak brisan dokument dobiš v celoti nazaj.
Hvala, a to pomeni več časa bo preteklo, več se bo delalo na računalniku, manjše so možnosti za odkritje dokumenta?
Čas tu ni pomemben, tudi če imaš compi prižgan 1 leto in ne pišeš (skoraj) nič na disk, lahko datoteko dokaj uspešno dobiš nazaj. Se pravi da je pomembna količina na novo posnetih podatkov na disk, bolj kot zafilaš disk, manjša je verjetnost, da prideš do zbrisane datoteke. Če bi na disk skopirala toliko podtkov da ne bi imela niti bajta več prostora bi bila pa lahko 100%, da tvoje datotekce ne bi sestavil nihče več.
Ker pa bi bilo to mučno in dolgotrajno delo na srečo obstajajo programi, ki željeno datoteko(direktorij ali kar cel disk) prepišejo z 00(&), naključnimi znaki ali pa kar oboje in potem tudi lahko mirno spiš.
Poglej malo na , med boljšimi sta programa Eraser in Ultra Wipe.
še enkrat hvala…..
Hmmm prosim če lahko zaupaš kakšen naslov od prodgamčka ki bi priklical izbrisano. Namreč sem pomotoma izbrisal nekaj slik , imam XPje.
najlepša hvala.
Poglej tale post
Forum je zaprt za komentiranje.