Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek košarica dreami v.s. lupinica

košarica dreami v.s. lupinica

Pozdravljeni!

Konec marca pričakujeva prvega otroka. Ker sva pred nakupom vozička, s tem pa še nimava izkušenj, naju zanima, kakšno je vaše mnenje o uporabnost košarice Dreami, če gre voziček v vodoravni položaj, imeli pa bi tudi lupinico.
Hvala za odgovore! LP Marčica

Za lupinico sploh ni nujno, da gre na voziček, ker ni primerna za tak način vožnje otroka. Lupinica je izključno avtosedež in je le za te namene. Razvojna stroka svetuje čim manj uporabe lupinice, saj oblika le te povzroča ukrivljanje otrokove hrbtenice in posledično možne okvare na otrokovi razvijajoči se hrbtenici.
Kot avtosedež pa upravičuje koristi pred tveganjem.
Svetujejo, naj bo otrok čimveč na ravnem in naj ima dobžvolj prostora, se pravi, naj ne bo utesnjen ali vkalupljen.

Kar se tiče košare na splošno, glede na to, da boš rodila marca, je vredno pretehtati če jo je treba precej doplačet, ali jo res potrebuješ, ker končno bodo prišli topli dnevi.

Osebno svetujem voziček Hoco Austria, ki za eno ceno vsebuje tudi košaro in vrečo. Kvaliteten in precej ugoden glede na to, da nudi isto kot quinny. Nam super služi že 15. mesec.

LP, Ana

AnaAna… mnenja glede lupinice so različna….

Drugia stran pa zagovarja takšen položaj telesa se nekaj casa, saj naj bi bil podoben položaju v materinem trebuhu. Nekateri fizioterapevti in tisti, ki se ukvarjajo z gibanjem za dojencke zagovarjajo celo drzanje otroka v narocju v tem polozaju…. Saj naj bi skodljivo delovalo prehitro ravnanje hrbtenice…

Mislim, da je odlocitev pac na starsih. Pa pridobite vec mnenj. Jaz sem imela lupinico, moj otrok je bil v vozicku v lupinici, nosil se je kot v lupinici, in v avtu je bil tako… ker so meni svetovali tako… nikoli in nihce (razen moje mame:))))) pa drugace, a ni hec?

No, pa cimmanj pretresov z odlocitvijo

Tanja

Takoj sem vedela, da bo nekdo začel s fetalnim položajem… ja že, ampak takrat je otrok v plodovnici, ki blaži udarce in pritiske na hrbtenico. V lupinici pa je njegova hrbtenica direktno na trd del… ne vem, če že iz logike pomisliš, kako bi se pa ti počutila, če bi morala par ur dnevno biti v takem položaju? Otrok je na isto sorto bitje kot to, pa še razvija se zraven. Če ga vkalupiš nekam notri, se pač razvija po kalupu, logično, ane?

In meni so to svetovali v razvojni ambulanti, kamor hodiva zaradi, ki so posledica nedonošenosi. Zelo priznana slov. ortopedinja, dr. Veličkovičeva zagovarja tako mnenje. In ker jo spoštujem in vem, da je največji strokovnjak na svojem področju menim, da je njeno mnenje najboljše. Pa tudi prebrala sem nekaj stvari.
In ja, otroka naj bi v začetnih tednih nosili nekako v fetalnem položaju, ampak ne dalj kot nekaj tednov. Po tem, pa mora otrok začeti z ‘ravnanjem’ hrbtenice. Za to pa je najbolj primerna ravna, odprta podlaga.
In končno, voziček je voziček, njegova funkcija je že od izuma enaka. In po tej logiki ne rabi še lupinice. Meni se to zdi mučenje otroka (ne vem, po kamniti podlagi v lupinici direktno s hrbtenico na trdo, brez da ima možnost se premakniti, če mu ne ustreza položaj) in prav srce me boli, ko vidim, da mamice vozijo lupinice na vozičkih …

Lahko pa vprašaš o tem še Skr bno, katere sin ima ravno zaradi prevelike uporabe lupinice precejšnje težave s hrbtenico. Dokazano!

Sicer pa kakor kdo hoče, jaz povem svoje mnenje, ker se mi zdi prav da mamice to vedo. Stojim za njim in težko me bo kdo prepričal o nasprotnem. To da neka manjšina FT dela po svoje in izven kake logike, mi je pa jasno in žalostno je, da je to tako!!!

LP, Ana

Mi imamo oboje. Nekako se strinjam z AnoAno, otrok naj bo čim manj v lupinici. Je pa vseeno fino, če lupinica paše na voziček, da ko greš npr. v šoping z avtom, ti ni treba s seboj voziti še košare.

AnaAna res ne vem zakaj vedno poudarjaš, da ni potrebno da se lupinica da pritrditi tudi na voziček. S teboj se popolnoma strinjam, da je lupinica namenjena za vožnjo v avtomobilu in ne za sprehode z vozičkom.
Ampak če človek kupuje vse novo je pa res boljše da kupi tako lupinico, ki se da pritrditi tudi na voziček. Meni se to zdi super, ker imam do malo večje trgovine oziroma mesta dobrih pet kilometrov, oziroma deset minut vožnje.
Velikokrat se je zgodilo, da mi je otrok v avtu takoj zaspal. Takrat mi je prišla lupinica, ki se je pritrdila na podvozje vozička še kako prav.
Za sprehode oziroma spanje ki je ponavadi trajalo vsaj tri ure sem pa vedno uporabljala košaro. Prepričana sem, da mu s tiste pol ure ki jo je enkrat ali dvakrat na teden preživel v lupinici nisem povzročila nobene škode. Saj konec koncev sama vožnja iz enega konca Ljubljane do drugega lahko traja dlje.
Sem pa sama najbolj upoštevala nasvet naše pediatrinje ki mi ga je dala malo preden je šla v pokoj, in sicer, da naj se pri vseh navodilih in nasvetih na koncu zanesem na svoj materinski čut. Med obema otrokoma imam devet let razlike in ogromno navodil, ki so jih pediatri dajali takrat je danes čisto drugačnih. Meni se je vedno zdelo, da je veliko bolje če otrok spi na ravni podlagi, ampak če z lupinico ne pretiravaš pa takšne grozne škode z nekaj minutami na dan tudi ne storiš. Seveda tukaj govorim o zravem otroku in res o minutah in ne urah v lupinici.
lp

iva c, se strinjam. Če kupuješ novo imaš prav. In ne rečem, za pol urice ni hudega, ampak ko srečam sprehajalce ob blejskem jezeru v nedeljo popoldne, na ogrodju pa lupinica, se mi pa otrok res zasmili.

V redu, ne bom več rekla, da ni treba, da se lupinica da pritrditi na voziček. Bom pa še vedno vsaki posebej, ki bo karkoli v zvezi s tem spraševala, povedala tisto kar povem vedno. In za tem stojim.

Je pa res, da nisem razmišljala o lupinici in nakupih, (po svoje je res lažje) ker v prvih sedmih mesecih skoraj nisem peljala sina s seboj v trgovino. Bilo mi je lažje, če sem šla sama. Predvsem sem hitreje opravila.

Lp, Ana

New Report

Close