Kosila-zmanjkalo mi je idej
Nekaj idej: ajdova kaša z gobami, porova rižota, piščanec+zelenjava (sladki krompir, paprika, šampinjoni …) v pečici, file brancina+blitva, tortilje, mineštra/bučna juha+palacinke/šmorn, testenine (carbonara, bolognese, paradiznik, tuna …), domača pica, domač burger, goveji zrezki v cebulni omaki, goveja juha+meso iz juhe, zeljanica/sirnica/mesni burek, meso (rebrca)+solata, solata z vsem (zelena, paradižnik, bučke, koruza, pirina kaša, piščančji trakci …), školjke na buzaro, kari s kozicami+riž, prazeni kitajski rezanci …
Fizolova enoloncnica, ricet, zelje,repa s klobaso ali narezano hrenovko, omleta z zelenjavo,gobami,parmezanom, spinacna rizota,paniran sir, njoki v smetanovi omaki, cmoki, tortelini z pestom in razne solate, kumare v omaki in pire. Nismo glih mesni. Pa kaka dobra ribca z krompirjem z maslom in zelisci, siroki rezanci z morskimi sadezi, gratinirane polnjene paprike,malancani,bucke iz pecice.. . Mogoce nekaj najdes :).
kislo zelje ali repa, matevž, pečenice-piščančja obara,-rižota z morskimi sadeži, solata,-čufte v paradižnikovi omaki, pire krompir, solata,-zelenjavna enolončnica, skutine palačinke gratinirane in pečene v pečici,- fižolova enolončnica,sladko proso z jabolki-,golaž in kruhovi cmoki,solata,-pirini njoki z rukolo, solata- tartufata, solata-file osliča v omaki z belo polento, solata-…..
Vklop spomin in privleci na dan jedi, ki si jih kuhala pred 20 leti, pa so s casom zatonile v pozabo. Pa ce je to pohana pariska s krompirjevo solato ali kotlet v omaki in riz z grahom.
Net je veliko sirsi od MON-a. Poglej, kaj imas v skrinji in vpisi glavno sestavino v google. Npr “govedina recepti” ali “bucke recepti”. S toliko kuhinjskega staza, kot ga imas, bos znala presoditi, ali bo neka jed tvojim jedcem vsec ali ne.
Razdeli naloge. Vsak teden pred nedeljskim kosilom naj vsak clan napise 2 ali 3 predloge za kosila. Tvoj del je izvedba, zakaj bi se ubadala se s tem, kaj bi kdo izvolil jesti. En ali dva dni v tednu pa kuhas po svoji izbiri – kar bi TI rada jedla.
Seveda se ti zdi “tumasto”, ker en dec, ki žre vse, le podlago treh pirov mora imeti v riti, požreš tisto na krožniku…
Meni je logično, da se dandanašnjih časih, ko imamo vsega polne riti, hrane naveličamo in iščemo neke nove recepte za jedi, ki bodo “užitne” razvajenim ritim, za katere jo pripravljamo.
Tudi meni zmanjkuje idej, lahko pa ti napišem, kaj jaz kuham:
– testenine z golažem ali s kakšno drugo omako,
– vse vrste zelenjave (trenutno jemo v glavnem repo in zelje, ker drugega na vrtu ni),
– krompir (tenstan, pire,),
– enolončnice – zelenjavne mineštre, ričet, pašta-fižol, jota
– kot priloge: palačinke, frtalja, rižev narastek
– njoki z golažem ali z sirovo omako (gorgonzola),
– rižot z mesom ali z zelenjavo,
– domača pica (naredim bolj poredko),
– polenta z brodetom
– ribe (največkrat jih ocvrem),
– krompirjev golaž
– klobase – pečenice z zeljem ali repo
Najbrž sem še kaj pozabila. Kuhanje je rutina, največkrat zmanjka idej, pa tudi doma moraš imeti sestavine.
ne bom pisala ideje za jedilnike, pač pa surovine, ki jih uporabljam, mogoče pa kaj pride v poštev in se utrne kakšna zamisel:
čičerika
leča
pira
pirin riž
fižol
soja
prosena kaša
ajdova kaša
kvinoja
ješprenj
bulgur
tapioka v kroglicah
brstični ohrovt
brokoli
cvetača
čebula
blitva
špinača
polenta…
iz teh sestavin se lahko naredijo odlične jedi
V ekonom dam na hladno olje dva zrezka( zacinjena) ko se olje segreje dodam malo vode ali vina,dva stroka cesnja, zraven dva ( ali več) na polovici razrezana krompirja, na rezine narezane pol čebule, potresem z majaronom, pokrijem in 10 do 15 minut dušim.
Odprem in se malo odprto rahlo povrem. Na krožniku je dober zrezek, krompir in omakca. To je v knjigi opisano kot majaronovo meso.
Zraven razna solata.
Kdor noce krompirja, lahko nadomesti s sladkim janezem ali brokolijem. Zlica smetane se obogati omako in zlica vina v zacetku prida k aromi.
ponujam cel kup receptov:
http://www.doctoroz.com/recipe-collection/dr-andrew-weils-all-natural-healthy-recipes
Mi smo oz. bomo ta teden jedli:
ponedeljekj: juha (od nedelje), štefani pečenka (tudi ostanek od nedelje), grah v smetanovi omaki, radič v solat
torek: kotleti, pečeni v pečici skupaj s krompirjem, endivja v solati
sreda: pasulj s klobaso in kruh – skuhala bom že danes, jutri samo pogrejemo
četrtek – tortilije z mleto govedino +zelenjavo (paprika, paradižnik, čebula, koruza, rdeč fižol) in kitajsko zelje v solati
petek – ribe ( se še nisem odločila katere in kako pripravljene), mogoče bo rižota z morskimi sadeži
sobota – kisla repa, fižol, pečenice
nedelja – najbrž bo piščanec v omaki, pire krompir, zelena solata
Jaz imam občasne prebliske, pa uvedem kaj novega.
V zadnjem času: gratiniran krompir (receptov na netu malo morje), zraven “močnejša solata” (za pogrevalca hrane, gospa ne sprašuje po receptih za solato, večini je to samoumevna priloga pri vsakem kosilu), jajčna pita z več siri/s špinačo in šampinjoni, različno nadevane tortilje, doma pripravljeni hamburgerji, bulgur z zelenjavo (kar je ravno pri roki: popražim čebulo in podušim zelenjavo, včasih kar debelejše dele zeljnih listov, dodam kuhan bulgur), zeljni štrudel (pač ko ena vrsta bureka mogoče, meni je zelo dober).