Kosilo za sabo – termovka in druge ideje
IMate kaj izkušenj z uporabo termovk za hrano? Da neseš s sabo kosilo v termo posodi? Nekje sem brala, da je to gojišče bakterij. Se kdo spozna kaj na to?
Imate še kakšne ideje kaj za kosilo za sabo za v službo? Nimam pa možnosti kaj pogreti in hladnilnika tudi ne (to pač vzamem s sabo ledene vložke).
Sendviči, jogurti, sadje, oreščki, solate… to vem. Samo se malce naveličaš.
Kaj pa kaj drugega?
Palačinke se tudi da jesti hladne.
AMpak kak segedin, ričet, to pa ne gre mrzlo.
https://studentska-trgovina.si/products/elektricna-termo-posoda-za-kosilo-malico-thermic-dynamic
[/quote]
Ja, samo če ni konstantna temepratur 70 stopinj, se ti lahko salmonele in bakterije razvijejo – po parih urah, do tega kosila in zaužitja.
Ja potem imaš pa dokaj ozek manevrski prostor, če niti električne vtičnice nimaš. Dvomim, da obstaja posoda, ki bi več ur zadržala hrano vročo. Kar se bakterij tiče pa mislim, da ni res. Če hrano naložiš v posodo res vročo, kar verjetno že itak narediš, obenem pa je prej posoda seveda temeljito pomita, se v parih urah ne more nič zaredit do take mere, da bi lahko bil problem. Če obstaja kakšna termoska, ki izkorišča kemijo namesto elektrike …
Ja, je smotano. Če greš kdaj pa kdaj tako kam na teren, ni problema: sendviči, sadje, jogurti… če je pa to vsak dan (služba), ti pa začne že iz ušes ven gledat. Domov pa pridem šele tam okrog 19ih, ko je pa že prepozno za obilno kosilo, je čas za lahko večerjo.
Tako, da zdaj razmišljam o termovki pa kaj na žlico notri. Mogoče tudi testenine. Samo vse je tako malo toplo, bolj mlačno kot toplo.
Tako normalno za kosilo kruha sploh ne jem (ampak recimo testenine, krompir, riž…). Takole na terenu pa kar naprej kruh pa mi že preseda.
V službi nimaš elektrike in vode? Kje delaš? V rudniku? Če si terenc brez problema lahko ješ zunaj.
Hrano se da tudi naročit, terase so tudi že odprte.
[/quote]
V rudniku je elektrika :).
Ja, drugje kot zunaj itak ne morej jesti, ker delam zunaj :). Če bi notri delala, bi imela elektriko, vodo…
Najbližja gostilna pa je nekaj km stran. Do ceste imam slabe pol urce peš. Tam pa je voda, ni pa mize, ni gostilne…
Obstaja termovka za hrano, ki dolgo drzi temperaturo. 15 ur vroce, 18 ur hladno. Ni poceni. je pa enkratni nakup za vec let. In se v stroju jo lahko pomivas.
https://www.merkur.si/stanley-adventure-posoda-za-hrano-0-7l-hamertone-zelena/
Ce zjutraj nalijes v termos najprej vrelo vodo za 10 minut, potem pa nalozis not res vroco hrano, temperatura do malice ne bo padla pod 70 stopinj, tako da je cisto varna.
V cenejsi termovki iz Ikee preverjeno ostane hrana vroca 4 – 6 ur. Za kaki golaz je v redu, ali kako rahlo ostro hrano, kurjo juho pa je treba pojesti vsaj v 4 urah.
Ena ali druga pa bo v redu za poleti za kake bolj mocne solate, npr testeninsko, ajdovo, jesprenjevo… ali pa krompirjevo in zraven kos pohanega v hladilni torbi.
Ce imas za pripravo malice dovolj casa, pa si nabavi mali plinski gorilnik. Bo dovolj, da kaj pogrejes ali skuhas instant juho ali speces 3 jajca.
Razmišljaš pravilno, hrana v termo posodah je namenjena uživanju max. nekaj ur potem (tja do 2-3 ure) ko jo napolniš, predlog s posodo, ki jo omenja Pismo Rosno bi prišel poštev le, če bi bila posoda predhodno sterilizirana, sicer ne, ker bakterije potrebujejo le nekaj minut, da se začnejo razmnoževati v za njih ugodnem okolju, ki ga dobijo z nesterilizirano posodo. Na splošno hrana, ki vseskozi ohranja temperaturo (se ne ohlaja), ni zdrava, sploh če je “nepredušno” zaprta in v posodah (ali pri dojenčkih v stekleničkah),
Ne kompliciraj, za malico jej lahko hrano, ričet, segedin in ostala hard krmila pa pusti za potem, ko prideš domov. Boš vsaj efektivna, možgani bodo delali.
Domov pridem zvečer, ob 19, prepozno za hard hrano :).
Pa tudi nek ričet ali kaj podobnega, mora biti toplo, to ne morem. jesti mrzlo.
Pa, ker je vmes kar nekaj fizičnega napora, se rabim ornk najesti :).
Termovko itak že imam. Plinski gorilnik tudi. Tako, da v novo nabavo ne grem.
Mogoče najbolje, da grem po kuharskih knjigah gledat za ideje kaj bi se dalo jesti mrzlo. Pa da ni solata ali pa sendvič, jogurt, sadje.
Pa da ni junk food oz. sladkarije.
Rižev narastek, palačinke s skuto… to gre tudi mrzlo. Mogoče še kaka ideja?
Tudi mlečni riž, zdrob bi šlo mrzlo.
Ce imas gorilnik, pa res ni problema. Neses s sabo ravno karkoli (v hladilni torbi), gorilnik in loncek ali ponev, da lahko pogrejes.
Hladne jedi pa so pac dostikrat opredeljene kot “solate”, ceprav je v njih se vse kaj drugega kot surova zelenjava + kis + olje.
Kar se zdaj na hitro spomnim…
Iz lokalne kuhinje:
– polenta z mlekom ali jogurtom
– peceno ali ocvrto meso, vlozena zelenjava, kruh
– pogace z raznimi nadevi, npr dolenjska ali ocvirkova (speces cez vikend, porcijske, zamrznes)
– zavitki z raznimi nadevi, npr zeljni ali bucni (lahko s kupljenim testom, speces cez vikend, zamrznes; ali pa zamrznes surove in speces zvecer)
– palacinke z raznimi nadevi, sladkimi ali slanimi
Iz malo manj lokalne kuhinje:
– quiche (pita iz krhkega testa, poljubno polnjena, poisci recepte)
– burek in jogurt
– tzatziki, lahko kot priloga k mesu ali samo s kosom kruha
Iz se malo bolj oddaljene kuhinje:
– lecini polpeti (https://www.196flavors.com/turkey-mercimek-koftesi/)
– tortilje polnjene s cimer koli
– “kitajske” jedi z rezanci ali z rizem, ki se (lahko) jejo hladne
(https://www.garlicandzest.com/cold-soba-salad/
https://www.tasteofhome.com/recipes/contest-winning-peanut-chicken-stir-fry/)
Ja, jem zajtrk. Imam pa 9 urni delovnik, 2 ure pa še za pot.
[/quote]
Torej eno uro na delo v vsako smer in šiht z enournim odmorom za kosilo. Torej tvoj delavnik traja od 9h-18h, recimo. Pač jej toplo hrano (zajtrk) preden greš od doma, na delovnem mestu jej malico in ne kosila (torej kakšen sendvič, solate iz pečene zelanjave npr., pa kakšno sadje, če že vztrajaš na hrani, prinešeni od doma)