kosilo za sladkorne bolnike
Za božič pride k nam, skupaj z mojimi starši, njihova soseda, ki je sama in zelo v redu oseba. Ko sem bila še otrok, sem bila večkrat pri njej. Vedno sem jo imela zelo rada. Ima sladkorno bolezen (tip 2) in sedaj me skrbi, kaj naj pripravim, da bo lahko jedla. Ni mi problem pripravit, samo nevem kaj. Vem, da nima hudo povišanega sladkorja, samo vseeno se mora pazit kaj poje. Kako pripraviti meso in katero? Kaj pa priloge? Za vsak nasvet bi bila zelo hvaležna.
Čimbolj preprosto, tako kot za druge ljudi. Sama bo najbolj vedela kaj je za njo in kaj ne.
Če se pazi in ima urejeno, bo ok. če se rada pregreši bo pa malce nerodno, ker sladkor kar hitro naraste.
V glavnem ti pazi, da ima dovolj zelenjave, kak riž, pečeno/dušeno meso, solato, drugega pa nimaš kaj.
Ne ponujaj sladic ali sladkih pijač.
Hrana za sladkornega bolnika je enaka kot zdrava priporočena prehrana vsem zdravim ljudem.
Pripravi nekaj zdravega, se pravi, ne premastno, ne prekalorično, žitarice recimo ugodno vplivajo na sladkor, kakšna pira recimo namesto riža, lahko tudi riž konec koncev, testenine, pač karkoli bi že itak pripravila, z malo več zelenjave, pač na bolj zdravi osnovi.
Če boš delala kake sladice, uporabi umeten sladkor.
Imamo v sorodstvu sladkornega bolnika, je vse po vrsti, le v manjših količinah in se izogiba sladicam. Mož je tudi zdaj na meji s cukrom, pa sem začela uporabljat žitarice v prehrani, se mu izboljšuje.
Na tej povezavi http://www.diabetes-zveza.si/sl/web/contributions/143 najdeš dosti koristnih napotkov. Temu prilagodiš jedilnik in ni treba nič pripravljati posebej za bolnika in posebej za ostale.