Kot priča pri zaslišanju
Pozdravljeni!
Z okrajnega sodišča v Ljubljani, oddelka za prekrške, sem dobila »Vabilo priči« na zaslišanje v postopku zoper storilca XY o zahtevi za sodno varstvo zoper odločbo po členu 7/1 Zakona o varstvu javnega reda in miru.
Oseba XY je moj sosed in nevarna oseba, ki je marsikateremu sosedu zagrenila življenje do te mere, da so ljudje morali celo izseliti. Vsi stanovalci se ga zelo bojijo in nihče ni pripravljen pričati. Ker sem bila jaz nova v blok sem se zavzela za stanovalce in s tem sama padla v njegovo nemilost, sosedje pa so me pustili samo, kot se to večkrat to zgodi.
Na poti iskanja miru in pravice, sem probala več možnosti, ena od tega je bila tudi posredovanje policije. A ni nič pomagalo, tudi številne kazni ne. Ker sodne zadeve trajajo dolgo, sem s to XY osebo v tem času že uredila odnose in imam jaz sedja mir. Sedaj pa pride pošta, da sem vabljena na pričanje proti njemu.
Sem prvič priča, zato vas prosim za nekaj informacij:
1. Če imaš zdravniško potrdilo, da si nezmožen pričanja, se potem tvoje pričanje prestavi ali ti sploh ni treva več pričati.
2. Kako je, če imaš začasno bivališče v tuji zemlji npr. na Nizozemskem. Ali si dolžan kot priča priti na zaslišanje osebno, ali to lahko storiš tudi pisno oz. to sploh ne storiš, dokler imaš začasno bivališče v tuji državi?
3. Je obtoženi prisoten v času zaslišanja?
4. Ali obtoženi iz izrečene kazni oz. spisa vidi, kaj je katera priča rekla?
5. Ali se v zapisnik zapiše vse, kar je priča rekla, ali se lahko sodnika prosi, da ne zapiše vsega?
6. Ali je kakšen način, da se izognem pričanju?
Prosim vas za odgovore, saj res ne vem kaj narediti.
Hvala vam v naprej in lep pozdrav.
Če ste v prekrškovni zadevi vabljeni kot priča ste dolžni pričati, razen če ste z obdolženim v točno določenem sorodstvenem razmerju. Pričanju se ne morete izogniti. Če imate potrdilo, da ste nesposobni pričati, je to le začasno in se bo vaše zaslišanje le preložilo. Na zaslišanje morate priti osebno, ne glede na to ali imate v tujini začasno prebivališče. Obdolženi ima pravico sodelovati pri vašem zaslišanju in vam tudi postavljati vprašanja, če pa se vašega zaslišanja ne udeleži, pa ima še vedno možnost kasneje prebrati zapisnik o vašem zaslišanju. V zapisniku se mora zapisati vse, kar priča pove na zaslišanju.
SuzanaG

Ti najšprej misli kako bo zate najbolje. Ne poslušaj takšnih nakladanj, kot je zadnje da moraš pričati, kar ni res! Moraš se odzvati vabilu, sicer sledi prisilna privedba. Če misliš, da je zate tako najbolje, pojdi tja in reči, da se ne spomniš ničesar in so stvari urejene.
Obsataja velika verjetnost, da osumljenec ne bo kaznovan zaradi tega a predloga ti nisi podala in s tem ne izgubiš veliko.
Priča se mora udeležiti obravnave. To pravilo seveda trpi izjeme, če je npr. bolna v težkem duševnem stanju, obtoženi jo ogroža, se ga upravičeno boji itd. Seveda je razlog tudi odsotnost z države. Prisilno vas iz Nizozemske ne bodo pripeljali, razen če ste očividec hudega kaznivega dejanja kot je na primer primer Kamenik in uboj v Tekačevem.
Verjetno pa bi sodnik za to uporabil sodobnejša sredstva od klasičnega elektronskega dopisovanja do videokonference. V prosti presoji (mehki pravni normi oziroma diskercijski pravici) sodnice ali sodnika je, da določi izvedbo pristopa priče in zapis v zapisnik.
Priča mora govoriti po resnici (a lahko tudi pozabi, ker se je dogajalo pred leti, meseci, dnevi) in tu je problem za obe strani in kot se v pravu pravi resnico se spozna, ko se sliši obe plati zvona (kontradiktorni pravni sistem).
Praviloma se da s sodniki pogovoriti (saj so vendar ljudje) in doseči zase relacijo in odnos, ki zagotavlja (ustavno varovano) varnost. Kdo vodi zadevo na sodišču zveste v pristojni pisarni (na Lj sodišču je pisarna (po spominu) št. 15) in tam dobite tudi stik s sodnico/sodnikom. Lahko pa sodnika s pisnim obvestilom (v poljudni obliki) obvestite o vaših dvomih in strahu. Od teže dejanja (prekrška ali kaznivega dejanja) je odvisno kako bo vodil postopek a pomisleke priče praviloma sodnica/sodnik upoštevajo. Groženj so namreč vajeni.