Kozje mleko in izdelki iz njega
Pozdravljeni,
če imate kakšno vprašanje v zvezi s kozjim mlekom oziroma izdelki iz kozjega mleka vam z veseljem poskušamo odgovoriti na vaša vprašanja.
Lep pozdrav,
Mlekarna Krepko
Pozdravljeni,
če je diagnozo postavil zdravnik, najbolje, da vprašate zdravnika.
Ljudje, ki slabo prenašajo kravje mleko ponavadi nimajo tega problema s kozjim mlekom.
Kozje mleko ne vsebuje aglutinina, zato so maščobne kroglice v kozjem mleku mnogo manjše kot v kravjem in so enakomerno razpršene v tekočini, kar pomeni, da je naravno homogenizirano. Beljakovine kozjega mleka v želodcu tvorijo mehkejši skupek kot beljakovine kravjega mleka. Zato gre hitreje skozi prebavni trakt in je lažje prebavljivo kot kravje mleko. Kozje mleko povzroča manj alergenih reakcij in ga lahko uživajo mnogi ljudje, ki kravjega mleka ne prenesejo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Mlekarna Krepko prideluje tri različice kozjega sira, poleg običajnega poltrdega, še kozji sir z orehi in s papriko.
http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/mlecni-izdelki-iz-kozjega-mleka.html
Lep pozdrav,
hvala za odgovor:), sicer pa verjetno je kozje mleko boljše kot kravje ali…?
a se ta poltrdi kozji sir lahko popeče, ter ponudi k solati kot tist sir za žar?
ker pa vas ravno imam..obožujem vašo fitnes sir,ampak ga je pa zelo težko dobiti…bi ga naročila, ampak saj veste kako je,človek gre v trgovino in si ga zaželi pa ga ne najdem…
Pozdravljeni, hvala za vprašanje,
hranilne vrednosti posameznih izdelkov si lahko pogledate s klikom na posamezen izdelek na spodnji povezavi.
Zaenkrat je vse v polnomastni različici.
http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/mlecni-izdelki-iz-kozjega-mleka.html
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Kozje mleko je drugačnega okusa kot kravje, nekaterim je zato bolj všeč.
Mogoče je bolje, da kozji sir naribate ali narežete na kocke za dodatek k solati. Popečenega še nisem poskusil. Sir za žar je malo drugače pripravljen in je prav namenjen pečenju.
Fitness cheese dobite zanesljivo pri naših terenskih prodajalcih ali v spletni trgovini, sodelujete lahko pa tudi v nagradni igri v našem spletnem butiku.
http://www.ekokrepko-spletni-butik.si/visoko-proteinska-skuta.html
http://www.mlekarna-krepko.si/dostava-na-dom/
Lep dan,
Pozdravljeni,
Maščoba, tako v kravjem kot kozjem mleku se nahaja v obliki kroglic, ki so obdane z membrano. Membrana preprečuje zlivanje maščobnih kroglic, poleg tega pa varuje maščobo pred encimsko razgraditvijo in oksidacijo. S pomočjo homogenizacije velike maščobne kapljice razbijemo na manjše in enakomerno velike kapljice in tako preprečimo oz. upočasnimo dvigovanje maščobe.
Homogenizirano mleko naj bi bilo škodljivo za srce in ožilje, saj se med postopkom homogenizacije poškoduje membrana, na razbite kroglice maščob pa se vežejo belajkovine (v glavnem micelarni kazein), ki to maščobo ščitijo pred prebavnimi encimi, zato naj bi se del teh maščob, obdanih z beljakovinami, izločil, del pa naj bi prešel skozi črevesno steno in se nato nalagal na stene krvnih žil.
Kot je napisano že v članku se kozje mleko razlikuje od kravjega po velikosti maščobnih kroglic. Raziskave kažejo, da ima v povprečju kravje mleko večje maščobne celice kot kravje. Poleg tega v nasprotju s kravjim mlekom kozje ne vsebuje posebne snovi, ki jo imenujemo aglutinin. Ta se pri temperaturah pod 37°C veže na membrano maščobnih kroglic in povzroča njihovo zlepljanje. Kroglice se začno združevati v skupke (pakete), ki se hitreje dvigujejo na površino kot posamezne kroglice. Zato se pri kravjem mleku z nižanjem temperature (hlajenjem) povečuje hitrost izločanja smetane. Pri kozjem mleku pojav izločanja smetane na površino mleka redko opazimo zaradi manjših maščobnih kroglic in pomanjkanja aglutinina.
Izraz, da je kozje mleko naravno homogenizirano torej izhaja iz dejstva, da so maščobne celice enakomerno razporejene v mleku, membrana, ki obdaja maščobne celice pa ostane nespremenjena.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
odprt sir v hladilniku se ohrani vsaj en teden. Kozji sir mlekarne Krepko je pakiran po 250g tako ga boste hitro porabili.
Sir je izdelan iz slovenskega, nehomogeniziranega, polnomastnega kozjega mleka.
Vsi izdelki mlekarne Krepko so izdelani iz pasteriziranega in nehomogeniziranega mleka.
Pozdravljeni,
S ponosom lahko odgovorimo, da mlekarna Krepko odkupuje izključno slovensko mleko, tako kravje kot kozje.
Kozje mleko prihaja z Notranjskih in Dolenjskih pašnikov.
Lep pozdrav,