Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kozje mleko – prekuhati?

kozje mleko – prekuhati?

doma imamo triletnika, ki zaradi enega zdravstvenega problema nekaj casa ne sme piti kravjega mleka, ampak vse ostale. ker imam moznost nabaviti domace kozje mleko, me zanima, ali ga je treba ali ne prekuhati? imam razlicne info, eni pravijo, da nikakor ne, eni, da za otroke da, sicer ne, eni, da le do vretja, da se ne sme dvignit … sto odgovorov, kateri je res pravi?? jaz se moram samo izognit kravjemu, ampak ce ga ze pije, bi le rada, da obdrzi zdravilne ucinkovine.

zanima me tudi, v katerih trgovinah (nismo iz lj, zato kak leclerc odpade) imajo izdelke, ki ne vsebujejo kravjega mleka … kaj lahko kupim za jest? da nadomestim maslo, sir, jogurte itd …

Hja, dobro je prekuhat ker je možno da so v mleku bakterije. 1 minuta nad 70°C uniči vse bakterije.

Slaba stran je da uniči tudi določene encime, predvsem tiste ki nosijo vitamine kot B6. Kalcij, minerali in vodotopni vitamini ostanejo nedotaknjeni.

Tako da po moje bi jaz mleko prekuhal, nikoli ne veš, une B vitamine pa itak dobiš drugje.

Dejansko tisto kar je tako povečalo življ dobo v Sloveniji ja prav to mikrobiološko nadzorovanje, predvsem hrane in skoraj nič drugega, Pesticidov je več, sevanja je več, stresa je več.

Izdelke, po katerih sprašuješ, imajo tudi v našem vaškem mercatorju. Sojine jogurte, razne riževe in tako dalje. Kozji, ovčji sir je pa mogoče že malo težje dobit.
Ni ti treba tega nadomeščati pravzaprav, ti moraš samo poskrbeti za dovolj kalcija, tega je pa dovolj tudi drugje, ni samo v mleku. Pa poglej, kaj je še treba za lažjo absorpcijo. Vse je na netu.

Kozje mleko je še najbolj podobno materinskemu, zato nam ne more tako škodovat kot kravje mleko. Celo zdravilno deluje.
Mleka ni dobro kuhat, ker s tem uničimo vse encime…… glejmo le, da ga kupimo pri ljudeh z veliko pojma o higieni. Saj iz kozjega mleka se tudi da naredit skuta in siri. Kaj pa sir iz ovčjega mleka? Meni je zelo všeč. Te stvari se kupujejo direktno od proizvajalca (kmetija) ali na tržnici.

3 leta star otro ne rabi več materinskega mleka oz. zakaj potem vedno takšna zgražanja nad materami, ki dolgo dojijo?

Drugače so pa primerjave tukaj:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Materino_mleko

Sojini, riževi in podobni napitki in nadomestki jogurtov vsebujejo kalcij samo, če je umetno dodan. Je že boljše kozje mleko. Sire kozje in ovčje imajo bolj ali manj povsod, greš pač recimo na 14 dni iskat, vzameš nekaj pakiranega s primernim rokom trajanja. Mislim, da se dobi tudi jogurt iz kozjega mleka. Rabiš pa kupit samo začetnega, naprej ga pa delaš doma. Ravno tako gre na kozje mleko zakuhat puding ali prosena kaša.

Kako ga narediš doma? Imam kefir iz kozjega mleka, pa bi bilo fajn, da bi ga sama naredila, ampak ne znam. (Jogurt seveda tudi)Mi lahko poveš enaNika? Hvala!

Kozje mleko moramo prekuhati ali pasterizirati!, zaradi nevarnosti okuzbe s klopnim meningitisom.

V Google poiscite “kozje mleko meningitis”

Jaz ga dajem sinu še kakšno leto, tj. od njegovega 2. leta starosti. Vedno neprekuhanega. Ja, sem pomislila tudi na meningitis, ampak zaupam kmetu, od katerega ga jemljem, saj ga tudi on že celo življenje pije neprekuhanega.

Druge izdelke iz ovčjega in kozjega mleka lahko kupiš npr.:
– v Eurospinu ovčji sir pecorino (ampak ima neke dodatke, se mi zdi)
– v Lidlu kozji sir (imajo od pred kratkim kot novost v ponudbi). Lidl ima včasih tudi v posebni ponudbi namaz iz kozjega sira. Pred kratkim ga je imel in lahko da ga še imajo kje na policah. Preveri v svojem.
– v Sparu kozji sir (Premium znamka ali Zikko) ter mladi, svež ovčji sir
– v kakšnem večje Mercatorju kozji jogurt (nek slovenski ponudnik – tekoči jogurt in nek avstrijski – čvrst kozji jogurt, ki je res odličen; žal ne vem znamke). Tam dobiš tudi bivoljo mozzarelo in maslo. Ampak to veš ti, če ju sploh lahko uživa, če kravjega ne sme.

Sojinih izdelkov jaz otroku ne bi dajala niti pod razno, če niso fermentirani, kar pa mleko, jogurt ipd. zagotovo niso.

Da ne ponavljam, npr. tukaj http://www.bibaleze.si/clanek/idejnica/na-preprost-nacin-si-jogurt-pripravite-doma.html je priprava jogurta zelo podrobno opisana. Za gretje se dobijo tudi aparati ( http://www.mimovrste.com/artikel/3780004426/aparat-za-pripravo-jogurta-severin-jg-3516?gclid=CM-bwdipwroCFUSS3godqSMAHA ), lončke z gotovim jogurtom potem samo preložiš v hladilnik. Če ga veliko porabiš, je smiselno imeti 2 kompleta lončkov. Po istem postopku, kot je opisan za jogurt, lahko delaš tudi kislo mleko, za katero ne rabiš tako visoke temperature. Čisto zadošča, če so lončki na robu štedilnika ali na polici nad radiatorjem.

Aja, pa mleka ne rabiš segrevati s termometrom v roki. Je čisto v redu, če ga na kratko prevreš. Preverjeno gre tudi iz kuhanega narediti jogurt ali kislo mleko.

Aja 2: če kislo mleko počasi segrevaš, da izstopi sirotka, gosti del pa precediš čez tanko krpo in dobro stisneš, imaš skuto.

Aja 3: v eno ali v drugo lahko vmešaš marmelado (po možnosti domačo) ali pa kašo iz svežega sadja in sladkorja ali medu. Ali pa samo med…

New Report

Close