krajinski arhitekt
Sem absolventka krajinske arhitekture tik pred diplomo in če vas zanima mi prosim pošljite mail s podatki na naslov: zvezdica.zaspanka@email.si.
LP, Tina
Njegova telefonska je (vsaj bila je pred enim letom) 04 592 2 100, 041 400 128.
Sedež ima pa v Tržiču.
Cena? Te ti ne morem povedat, ker je bila vključena v ceno zunanje ureditve. Se pravi, da ga nismo mi naročili, ampak izvajalec. Smo pa imeli precej zakomplicirano varianto (hiša v bregu, dostop – cesta- do nje, dvorišče, dva stopnišča in pa bivalna terasa)
Mi smo si za naš vrt tudi omislili krajinsko arhitektko, pa moram žal reči, da smo bili razočarani. Izbor rastlin ( dreves, grmov, trajnic) ni bil čisto po našem okusu, a to smo ugotovili šele po zasaditvi, ki jo je izvedla firma, povezana z avtorico. Za velik denar.
Da ne dolgovezim – veliko rastlin smo kasneje izkopali in podarili in zasaditev precej priredili po svoje. Meni recimo so bliže okrogle forme kot oglate, ki so mi prestroge, seveda je to stvar okusa in osebnih nagnjenj.
Tako smo gredice in potke zaoblili, posadili trajnice, ki so všeč nam (stare sorte kot so potonike in hortenzije), posadili drevesa, ki so nam ljuba ( češnja), čeprav jih ni bilo v prvotnem načrtu, in si skratka naredili vrt takšen, da se v njem res dobro počutimo. Očarljiv.
Krajinski arhitekt ( kot vsak drug arhitekt) spremlja trende ( na primer minimalizem, ki mi je tuj) in upošteva pravila, ki so velikokrat bolj namenjena stroki, kot ljudem, ki bodo tam živeli in uživali. Nikakor ne zanikam njihovega znanja, a se mi zdi, da je bolj primeren za ljudi, ki sami ne vedo točno, kaj bi radi in se pač z njim strinjajo in zaupajo njegovi presoji. Imajo vrt po vseh pravilih dobrega oblikovanja, a ni nujno, da so v njem srečni.
Oglej si tole stran:
http://www.krajina-sp.si/
Če ti je všeč, sporoči.
Ja She, se zavedam te problematike pri arhitektih. Pri načrtovanju hiše sva imela enega, ki ni vedel kaj so to želje stranke in nama je celo rekel, da naj malo razmisliva kdo tu za koga dela? Sva ga zamenjala.
Zadeva je enostavno prevelika in imam absolutno premalo znanja, da bi se jo lotila sama. Predvsem pa nobene prave volje za to. Pravkar je za nami gradnja, ki ti pobere vse kar imaš (v več pogledih). Zato iščem “normalnega” arhitekta, kar je po mojih merilih, tak ki se na zadevo spozna in tak, ki zna upoštevati želje stranke. Vem, da tudi takšni obstajajo.
LP
No da ne bodo same graje na nas krajinske arhitekte- zadeva je ta, da naša stroka vidi v vrtu umetnost, bivanje, prosti čas in še veliko drugega, oblikovalsko črpamo iz zgodb, narave (imamo zelo dobro domišlijo) – povejte nam vendar svojo zgodbo! Stroka se razvija leto za letom, vedno več nas je mladih, ki vstopamo na ta trg in vem, da je zelo težko začet v stroki, ki še v Sloveniji ni zelo razvita. Napačne predstave o nas, ljudi zmedejo.
Pristop krajinskega arhitekta do strank je zelo individualna zadeva, tako da ne bi vse posploševali. Nekaj je takih ki mislijo da so “nekaj več” prav tako kot pripadniki drugih strok, ampak – roko na srce – tega je zdaj žal povsod polno.
Pristop k strankam je pa silno pomemben, kar se pa jih veliko ne zaveda – tako kot mora biti trgovka prijazna do nakupovalca, tako tudi mora biti kraj. arh. do svoje stranke. Da o strokovnosti ne govorimo – in tu se zatakne- kje je meja “vtikanja” v strokovno delo?
Kraj. arh. lahko pride kupcu nasproti tudi pri izboru rastlinskih vrst (oblike ipd) ali pa naj naredi zasaditveni načrt po svoje in naj naredi takega “da kupec s stola pade” in je takoj za njegovo varianto. Če se pa stranka vtika v vsako posamezno rastlino, pa naj ne izbira ljudi stroke kraj. arh. ali vrtnarstva.
Kako bi se vi počutili, če bi vam zdravnik dal zdravila po vašem izboru? Ali greste k dizajnerju za obleke in ga venomer popravljate? Nobeden ne bi bil srečen.
Vsi kraj. arh. smo se učili iste stvari, pristop do strank je pa tak v kakršnega si bil vzgojen (od staršev in okolice).
Vse se da, če se hoče
Nam je delala Sara Peternel (http://kalmia.si/index.html) in smo bili res zadovoljni. Se nam je posvetila, naredila več variant, skupaj smo pregledali rastline, ni da ni! Sem pa vesela, da smo se odločili vrt dati urediti nekomu, ki to zna, ker jaz sem sama že večkrat se lotila, pa ni bilo pravega rezultata. Tako da, jaz to lahko priporočim pa upam da najdeš nekoga, ki ti bo ustrezal.