Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Krajši delovni čas

Krajši delovni čas

Zanima me, kako je s pravico do krajšega delovnega časa zaradi varstva in nege otroka. Imam dva otroka, pred pol leta sem prišla iz porodniške, delala najprej 4 ure, nato šest ur, sedaj pa mi ne odobrijo več, moram na osem ur. Kakšne pravice imam, če jih sploh imam? Kaj lahko naredim? Hvala,lp.

Spoštovani!

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v 48.b členu določa, da ima eden od staršev, ki neguje in varuje dva otroka, pravico delati krajši delovni čas in sicer do dopolnjenega šestega leta starosti mlajšega otroka. Krajši delovni čas mora obsegati vsaj polovično tedensko delovno obveznost. Delodajalec delavcu zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, Republika Slovenija pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Republika Slovenija plačuje prispevke zavarovanca in delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševskovarstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev, povračila potnih stroškov,pogrebnino in posmrtnino, zato načeloma delodajalec temu naj ne bi nasprotoval. Res pa je, da imajo delodajalci običajno težavo s prilagajanjem delovnega procesa zaradi tovrstnih odsotnosti delavcev, zaradi česar predlagamo, da se pred vložitvijo vloge za uveljavitev svojih pravic pri pristojnem CSD temeljito pogovorite tudi z delodajalcem.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close