KRAS mesnine pršut, niti kančka slpovenskega mesa vse EU svinjari
Ja, 28.04.2025 ob 21:58
Vsak pršut je boljši , kot Kraški, že od nekdaj uvažajo svinjske noge iz Madžarske in Romunije, obesijo na Kraški luft in že imajo Kraško specialiteto. Tako kot Perutnina Ptuj prodaja ukrajinske kure.
a so to eu kadavri, 28.04.2025 ob 21:17
tega pa nisem vedel, jaz otrok poštenega titovega socializma sem mislil, da kras predeluje slovensko meso, izkazalo se je da ni tam niti kančka slovenskega mesa. ne kupujem več
Prasc vzrejen v Sloveniji, je 2x dražji kot uvožene smeti.
Kapiš???
Včasih je MIP prodajal Vipavski pršut, pri katerem so jamčili, da gre za domače pitane svinje. Danes pa ne vem, če katera izmed slovenskih pršutarn prodaja primerljiv izdelek. Sem na hitro pogledal par spletnih strani pršutarn in nobena izmed njih nima jasno napisano od kje izhaja meso svinj ali kakšne so bile metode vzreje in hranjenja. Verjetno ne ostane drugega, kot da vzameš telefon v roke in pokličeš nekaj izmed njih ter se pozanimaš, če je pri njih možno kupiti 100% slovenski pršut.
Sicer pa ni za obupati. Če želite pršut z znanim poreklom in jasno specificiranimi metodami hranjenja svinj, poglejte italijanske ali španske pršute. Npr. Jamon Iberico de Bellota, ki je garantirano 100% narejen iz španskih svinj hranjenih z želodom iz njihovih hrastovih gozdov. Seveda ne bo šlo za 20EUR/kg. Prej 150 EUR/kg.
Jaz sem nehala jest meso. Jajca kupujem pri kmetu. Nekaj zelenjave ze pridelam doma, nekaj sem prisiljena kupit. Ce bi vecina nehala jest meso, bi lahko nastale spremembe na tem podrocju. Enako lahko naredimo z zelenjavo-saj vsi vemo kaj dela spanija. Cudim se, da je sploh se kdo ziv. Aja, saj res, za delo s to zelenjavo in sadjem uporabljajo begunce iz afrike, ki umirajo. Eh njih itak ni skoda. Money money money. Mi pa to se jemo. Pa vse to vemo, pa vseeno sodelujemo. In potem si recemo najbolj inteligentno bitje??