KRČI
Poleti pričakujemo dojenčka. Doma imamo že leto in pol starega fantka, ki je imel kot dojenček, prve štiri mesece hude krče. Praktično je jokal od jutra do večera. Vmes je za nekaj minut zaspal, se napel in znova jok do konca. Dojit se ni hotel – dojko je zagrabil z usti, začel vleči in se zraven neutolažljivo jokal, tako da smo kmalu pristali na flaši. Ležalnik smo takoj spravili v klet. To ni bil tak mali jokec, ampak zelo hud jok. pediatrinja je rekla, da tako vrešči, da še srčka ne sliši dobro. Poskusšali smo ga masirati – pa je obupala že maserka, ki nas je učila prijemov.
Zanima me, kaj sem delala narobe pred nosečnostjo (prehrana, sekiranje) in kaj lahko storim zdaj, da drugi otrok ne bo imel tako hudih težav s krči. Prebrskala sem že po internetu in ne najdem pravega odgovora. Res bom vesela nasvetov mamic, katerih otroci so bili brez krčev.
Ste med nosečnostjo jedle kakšne dodateke – vitamine, železo?
Koliko ste spile tekočine?
Ste bile med nosečnostjo umirjene/živčne?
Koliko ste bile aktivne (telovadba, prvorojenec)?
Ste se prehranjevale normalno kot pred nosečnostjo ali ste pojedle še več sadja, zelenjave?
Kako je delovala vaša prebava?
Sem se kar razpisala. Verjetno me bodo bolj razumele mamice, ki so dale skozi krče. Sprašujem se, ali je sploh možno, da jih drugi otrok ne bi imel. Vem, da moram biti vesela, d aje zdrav, ampak pri prvem sem zaradi izčrpanosti (pa so mi doma veliko pomagali) za mesec dni pristali v bolnišnici in si tega ne želim še enkrat doživeti.
Vsem hvala za kakršni koli nasvet!
prvi je imel krče, drugi ne.
pri prvem:
– iz svoje prehrane sem po nasvetu patronažne sestre izločila mleko (samo mleko, ne mlečne izdelka) – ej, kot dan in noč. krče je sicer še imel ampak pol manj.
– veliko sem hodila z njem ven, da se je utrudil od zraka in vsaj v vozičku spal.
– veliko sem ga masirala na previjalni, tako, da sem mu porinila nogice proti trebuščke. je kar spuščal vetrove in mu je pomagalo.
upam, da ti bo kaj od tega pomagalo, sicer pa se ne obremenjuj preveč, ker sploh ni nujno, da bo imel drugi tudi krče.
Mislim, da to, kaj in kako doživljaš nosečnost, kaj ješ… ne vplivata na to. Moja izkušnja je takšna. En otrok s takšnimi hudimi kolikami, kot jih opisuješ ti, precej dolgo so trajale. Drug otrok pa sploh ni imel skoraj nobenega. Razlika med nosečnostima je bila zgolj v tem, da sem bila v prvi veliko bolj fizično aktivna (tudi tekla v prvih mesecih), v drugi pa ne.