kredit ali prodaja delnic
pozdravljeni,
za vselitev v hišo (oprema) bi potrebovali še okoli 30.000€. Mesečno nama po poplačilu že obsteječega kredita ostaja 2500€. Imava dva majhna otroka, na mesec zapravimo okoli 1200€, torej nam ostane okoli 1300€, ki jih sedaj namenjamo za postopne nakupe opreme. Ker bi se radi na hitro vselili, za to pa potrebujemo še 30.000€ razmišljamo kaj naj naredimo:
a) prodamo delnice, ki so trenutno vredne ravno toliko kot rabimo
b) vzamemo kredit za potreben znesek, na recimo 15 let.
Sama se bolj nagibava k B varianti, saj imava tako še neko rezervo v delnicah, če se slučajno kaj naredi (službe so sicer varne, vendar nikoli ne veš), pa še upava da bo vrednost teh delnic začela zopet naraščat.
Kakšno je vaše mnenje?
Kaj bo z delnicami in kdaj je vprašanje, za kredit morate plačevati obresti, rezervo pa tudi potrebujete. Na vašem mestu bi za polovico prodal delnica in za drugo polovico vzel kredit. Tako si ne boste očitali za napačno odločitev. Ko sem jaz kupoval stanovanje sem prodal vse vrednostne papirje, tako, da je bil kredit čim nižji.
Lp,
Kaj je prau in kaj narobe, izvemo šele čez čas.
Kako ravnati pa je odvisno predvsem od informacij ki jih lahko pridobimo in smo jih pripravljeni pridobiti.
Glede na osebno izkušnjo bi osebno vzel kredit, seveda pa je zato potrebno malo hoje, je pa odločitev odvisno tudi od vrste delnic ki jih posedujem in razmer na trgu.
Kot je zapisal g. tominc, pri delnicah se nikoli ne ve, danes raste jutri pade, volativnost je lahko zelo velika.
V vsakem primeru osebno priporočam sprehod in pridobivanje informacij za pridobitev čim ugodnejšega kredita. Delnice so le dolgoročna naložba ki dolgoročno dosi povprečje 4-10% donos + dividende.
Moje osebno mnenje.
Kredit in delnice za mene ne gredo skupaj.
Pravite da boste vzeli kredit za dokončanje hiše.
Z drugimi besedami boste vzeli kredit da boste lahko imeli delnice.
Za moje pojme je to preveč rizično. Za nakup delnic se nikoli ne jemlje kredita razen če ste hazarder.
Lahko veliko profitirate ali veliko izgubite.
Jaz bi pol delnic prodal ostal znesek pa počakal da ga prišparam. Kredita ne bi jemal.
Za informacijo, odločitev je vedno vaša.
Če imate in razvidno je da imate, vzamite čim večji kredit.
Zakaj?
Ker več pomeni man.
Mnogi se bodo ob tem smejali, če pa bi meni kdo to napisal, bi z njim poskušal priti v kontakt, da mi zadevo obrazloži.
Informacija je važna, mnenje si vsak ustvari sam.
Pa lep pozdrav.