kredit in depozit pri isti banki
Pri banki imam najeto stanovanjsko posojilo (libor CHF). Istočasno imam pri isti banki depozit,s katerim nameravam (ko bo tečaj chf/eur ugodnejši) predčasno delno poplačati kredit. Zanima me, ČE gre slučajno banka v stečaj (kar sicer upam da ne!), ali mi na račun kredita avtomatično pobašejo depozit in pokrivajo kredit? Kako se lahko temu izgonem? če bi imela najet trezor in bi vanj fizično spravila denar…ali v primeru stečaja vsebina trezorja pade v stečajno maso ali ne?
Upam da ste razumeli, kaj hočem vprašat:) se zahvaljujem za odgovore.
borg, sem ujela to informacijo. zanima me, ali to jamstvo pomeni, da bom dobila svoj depozit ČEPRAV sem banki dolžna kredit (ne zamujam z obroki; govorim o nezapadlem stanju) – ali pa si v primeru tečaja “pokompenzirajo” in mi izkazujejo pač zmanjšan kredit? Tej “kompenzaciji” bi se rada izgonila, dokler ne bo CHF tečaj bolj všečen.
Si prepričana, da je računica zgolj na račun menjalnega tečaja – da lahko profitiraš več, kot znašajo obresti za kredit?
Ko sem jaz najela kredit, mi je referentka glede predčasnega poplačila zelo po kmečko razložila, da profitiraš tem več, čim prej ga odplačaš. Ne vem, ali to res (še) drži, odvisno najbrž tudi od kreditnih pogojev.
Poglej, koliko obresti plačaš na leto, kakšna je razlika, če vzameš najugodnejši in najslabši menjalni tečaj v zadnjih desetih letih, prištej pozitivne obresti na depozit, pa boš vedela.
Tule si malce prikupno zmedena, se mi zdi..
Torej, greva po vrsti: Najprej predpostaviva, da depozit in kredit nista povezana, da torej depozit ni dan kot jamstvo za kredit.
1) Z banko se ne dogaja ničesar, ti lepo plačuješ kredit. Z depozitom delaš kar hočeš
2)Z banko se ne dogaja ničesar, ti ne plačuješ več, banka gre v izvršbo.
Odvisno od tipa pogodbe in obsega jamstev (dodatno osebno poroštvo, menice.??) banka lahko poseže tudi v tvoj depozit, vendar načeloma samo na osnovi ustreznega sodnega sklepa.
Pozor: preveri, če je v kreditni pogodbi klavzula, da se banka v primeru neplačevanja lahko poplača iz vseh ostalih tvojih dobroimetij na banki, torej tudi depozita.
Ta situacija se mi zdi dokaj nerealna, ker če boš že plačilno nepsosobna in tega ne boš želela korigirati s depozitom, ga boš pač razdrla in denar pravočasno dvignila.
3) Banka gre v stečaj.
– za depozit jamči država (običajno 22.000€, sedaj neomejeno), ga torej dobiš ven.
– kreditno pogodbo pod istimi pogoji prevzame nova finančna inštitucija (pri stečaju banke to pač tako gre..), ti potem plačuješ njej.
– če ne plačuješ,pač sledi izvršba. To sproži stečajni upravitelj (če takoj nehaš plačevati) ali pa nova finančna inštitucija.
Depozit s tem nima veze.