Kredit na 10 let v EUR ali CHF
Pozdravljeni
Na forumu Finance Nepremičnine () poteka razprava o tej temi.
Vem da se je o tem že veliko pisalo a me vseeno zanima vaš komentar.
Še posebej na sledečo trditev:
“da ne filozofiramo, na brzino sem izračunal, da če chf pridobi več kot 0,55% proti evru na leto, si v minusu. to velja za prvo leto, kasneje je potrebno upoštevati še manjšanje glavnice, obrestno obrestni račun… in si če hočeš si izračunaj sam. sedaj pa oceni ali razlika pri obrestni meri krije tveganje večje spremembe med valutama. meni ne, tebi mogoče ja”
Hvala za odgovor
Lep dan
no jaz sem v enaki dilemi. Npr. če vzameš 100.000€ kredivta v svicarjih, to trenutno pomeni 159.500 CHF. No problem nastane iz razloga ker je CHF trenutno izredno nizek napram €, in ker je CHF stabilna valuta, € pa odvisen od politik vsaj 13 držav in od razmer v 25 držav, kar pomeni nestabilno okolje, kar pomeni da bo € napram CHF ob prvi krizi izgubil vrednost, kar pomeni da bo CHF zrasel ter tako mesečni obrok v € zrasel, prav tako pa se bo glavnica v CHF, če jo preračunamo v € močno povečala.
Npr po mojih izračunih se danes vzamen zgoraj naveden znesek kredita v CHF in tečaj CHF/€ zraste na najvišjo vrednost tj. 0.68 v zadnjih 5 letih, pomeni da si lahko po 2 letih odplačevanja kredita na istem, tj na znesku 100.000€
Gorenc,
nisem preveril, če tvoji izračuni držijo, ampak mi smo optimisti, verjamemo v evro in tudi če bodo vse naložbe v Bolgarijo in Romunijo propadle, računamo na to, da se bo evro kot Feniks vzdignil iz finančnega pepela in spet postavil švicarja na mesto, ki mu gre.
Slovenclni (kakor nas imenuje Makarovička) mi smo za naše finančne liderje pač untermensch in nam ne naklonijo finančnih produktov visoke kakovosti, ampak nas zasipajo z bolj ali manj smetmi. Kakovost kreatorjev produktov se kaže v topoumnosti ponudb kot kredit z dopustom, stanovanje z opremo, ugodni kredit s 50% popustom na stroških odobritve in blabla bla..
Najprej evolucija, potem revolucija. Moramo pač počakat, da se umno razvijejo naši finančni kreatorji.
Ali pa ne, ker konkurenca prihaja.
LP