Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute KREDIT – prosim, svetujte

KREDIT – prosim, svetujte

S fantom nameravava kupiti manjše stanovanje, imava nekaj malega prihrankov, a nujno rabiva kredit. Sama sem trenutno brez službe, imam nekaj mesecev do porodniške, tako da je on edini, ki je kreditno sposoben. A tu nastane problem, saj naju je skoraj kap, ko so mu na NLB rekli, da stanovanjskega kredita lahko vzame le okrog 18.000 evrov na 15 let. Plače ima malo manj kot 700 evrov neto, a sva ves čas mislila, da bo 1 obrok le lahko 200, ne le 130 evrov – ampak ne, menda je tako . Prosim, svetujte nama, kaj lahko narediva, ker s stem zneskom si nimava skoraj kaj pomagati rabila bi vsaj ene 25000 ali 30000. Menda obstajajo še druge institucije, ki dajejo kredit. Ima kdo podobno plačo in koliko plačujete, koliko kredita lahko imate?
Za večje zneske menda rabiva poroka ali zastavitev nepremičnine, kar ne pride v poštev.
Kaj svtujete?

A ni ponekod tako, da lahko plačaš, da ti podpišejo rizično nosečnost?

700€ plače ? Svetujem, da na nakup nepremičnine pozabite. Dajte raje vlagat v lastno izobraževanje (ni nujno, da zgolj tisto iz uradnih institucij), da splezate višje pri plačah. Nato pa razmišljajte o kreditih.

Banke so že pametne in ne dajo nekomu, ki ima tako majhno plačo, velikega kredita. Od česa boste pa živeli? Pa še otroček prihaja. Če bi bilo to za par mesecev, bi nekako stisnili, ampak 15 let? Veš kakšen del tvojega življenja je to, veš kako se vlečejo ti meseci? Kaj če še fant ostane brez službe? Ne moreš z glavo skozi zid. Če ne gre, pač ne gre. Ne morem ti reči, da počakaj na boljše čase, ker bo šlo zdaj še bolj navzdol in na slabše kot že itak je in boljši časi sploh še niso na vidiku, bo tvoj otrok prej polnoleten.

riznoss: ne vem, kaj ima to veze s kreditom=

general g.: moja izobrazba je univerzitetna in je bila plača boljša, a za dol. čas, njegova pa tudi VII. st. (Visokošolska), a je del. mesto in plača žal za srednjo šolo, vsekakor bi oba rada višjo, a v teh časih je s službami težko. Izobrazba žal ne pomaga!

Sicer pa sva iz manjšega kraja, kjer so cene nepremičnin mnogo nižje kot v Lj, tako da bi rabila zgoraj naveden znesek, ne govoriva o par 100 tisoč evrih!

Imam prijateljico, ki se je s kreditom zaklala, da bo lahko enkrat šla še za klošarja, plačo je imal podobno kot tvoj fant. Izven banke vzet kredit je norost, ker te bodo obresti pokopale, še pri resnih bankah bodi previdna, saj NLB tudi plove v mračnih vodah. Časi so hudi, še hujši bodo, otrok stane…. Vem pa, da rabite prostor za življenje, bog vam daj srečo, da vam nekako uspe.

NLB je najbolj strog. Pojdita vprašat na druge banke, predvsem tuje (Sparkasse, Hypo, Unicredit).
Res pa je, da je v današnjih časih težko dobit kredit, še posebej, ko je majhna plača.

Ko smo mi kupovali stanovanje, so nam na NLB dali samo 25.000 EUR na 10 let, na Unicredit pa sem si lahko zmišljevala, pri tem, da sem imela službo za določen čas, partner pa nedoločen, njegova plača malo manj kot 800 EUR.

Konec koncev pa, če ne bosta dobila kredita, lahko iz prihrankov začasno gresta v najem.

Pozanimajta se o pogojih posojila na več bankah, tudi recimo na Hypo Alpe Adria!

Ne razumem, zakaj misliš, da hipoteka na stanovanje ne pride v poštev. Seveda da pride. Če sta sigurna, da bosta kredit lahko odplačala, potem pač vzemita kredit na banki in ga zavarujta s hipoteko, ker če ga bosta res odplačala, vama stanovanja nikoli ne bodo rubili. Pri vsaki drugi ‘ustanovi’ vaju bo kredit prišel bistveno dražji kot na banki.

Kot veš, kredita lahko dobiš le toliko, da ti po odbitku obroka zanj ostane od plače 562 evrov. To je točno teh 130 evrov, ki so vama jih naračunali, tako da tukaj ni nobene druge možnosti. Imaš pa še oderuške posojilnice, ki imajo parkrat večje obresti od bank ampak tam tudi hočejo razne hipoteke ipd. oziroma ti takoj, ko ne plačaš obroka, zarubijo vse kar imaš, da dobijo svoje z odruškimi obrestmi nazaj.

a porodniško boš pa dobivala? potemtakem si poskusita denar sposodit pri kakšnem sorodniku, če bosta lahko odplačevala.
lahko bi poskusila dobit tudi leasing, samo je drago kot hudič. 25.000 eurov ni tak hud znesek, da vama ne bi mogel kdo posodit, poskusita pri prijateljih znancih, pa si sposodita manjše zneske na več koncih.

Izobrazba oz. znanje na splošno zelo pomaga. Ni pa nujno, da samo tista uradna. Jaz se že od malih nog ukvarjam z računalniki, tako ali drugače, in še vedno v prostem času zabijem dosti časa za knjigami in članki, univerzitetne izobrazbe sploh nimam. Plačo pa kar solidno. Migat, brcat, tako ali drugače napredovati. Drugače ne bo nič. Jaz sem tudi začel z majhno plačo, ampak takrat seveda nisem niti gledal za krediti, sva bila s punco v najemu nekje 6 let, preden sva naredila naslednji korak.

Kakorkoli, jaz niti sanjal ne bi o kreditu v vajinem položaju. Boš še videla, koliko bo stroškov z otrokom, če mu hočeš nuditi čimveč. Imam dva in se kar pozna. 2x dopust (zimski, letni) na leto, za vsak dopust računaj nekje jurja, večji avto, stalno neki izleti (z otrokom ne moreš čepeti ves čas doma), verjetno boste precej bolj začeli gledati na kakovost hrane, itd. Če sodim po nas, je potrebno imeti minimalno 1500€/mesečno dohodkov za normalno življenje. 500€ kredit za stanovanje, cca. 400€ hrana in higiena, 300€ raznorazne položnice, ostalo pa stroški za avto, obleke, dopuste/izlete. Še raje 2000€/mesec, ker denar kar kopni.

V google vtipkaj sora finance in se pozanimaj,če ti lahko kako pomagajo. Predvsem gospa Jasna je zelo fajn!

Nočem bit žleh, a z 700 € njegove plače in 300 € tvoje porodniške boste tudi brez kredita težko živeli. Otroci stanejo!

Hvala vsem za odgovore. Ja, porodniško bom dobivala … ravno zato vem, da ne bi bil problem plačevati kresita, ker tudi služba po porodniški bo, le da je pri nas tako, da stalno podaljpujejo. In zato zdaj jaz ne morem dobiti kredita, čeprav sta kolega in kolegica dobila oba, pa sta oba zaposlena za določen čas.

Ja, vem da se je v današnjem času fino znajti še drugače, jaz imam tako smer, da kaj drugega kot delo, za katerega imam izobrazbo, niti ne morem opravljati, on pa ima kar precej nadur, vendar jih tako oderuško potem vzamejo, ko plačaš davek, da jih vedno koristi, nikoli izplača.

Saj pravim, domači bi že tako pomagali, da bi bil tisti znesek ok, prijateljem in ostalim pa niti ne nameravam reči, ker veste, kakšni časi so – a bi vi imeli, če bi vam kdo rekel? Saj smo vsi v podobnem maslu, mladi, eni imajo pa že svoje kredite, ki imajo redne službe.

VSekakor vem, kakšna doba je 15 let, zato nama je bila to res skrajna zgornja meja (kolega sta za hišo vzela vsak 35 let, v to ne bi šla nikoli). Ampak malo se tolažim s tem, ker sem podedovala 1 nepremičnino in ko se tisto proda, bova lahko odplačala in ne bo 15 let. Časi so slabi, gre za veliko zadevo, ki se ne prodaja, zato vem, da se še nekaj časa ne bo. Da pa dam hipoteko nanjo, pa ne morem in nočem, ker sva 2 lastnika. Torej ni rožnata situacija, vsekakor pa boljša, kot če ne bi imel nič, neko upanje je, nekaj iz tega enkrat bo … ZAto si upam it v kredit.
Saj vsi vemo, da je pri najemnini to metanje denarja skozi okno, čeprav se popolnoma zavedam, da v večini primerov drugače ne gre. Ampak da sva npr. 6 let podnajemnika – do 15 let kredita je “samo” še 9 let, s tem da če bi kupila stanovanje, bi prvih 6 plačevala kredit (torej sebi, zase), ne najemnine (lastniku) … Skoraj vsak pa po xx letih podnajemništva vzame kredit in tako smo z leti plačevanja obrokov na istem, otroci so v vsakem primeru najstniki.

Razumem, seveda. Absolutno ne bi upala o tem razmišljat, če bi dobivala le toliko porodniške, a bo moja porodniška višja od njegove plače!

Hipoteko seveda vzemi na to stanovanje, ki ga bosta kupovala, ne na tisto reč, ki jo prodajate in katere si samo solastnica.

glede na to, da pametno in zrelo razmišljaš in se iz pisanja vidi, da si odgovorna oseba, mislim, da si boš lahko izposodila pri znancih. Če bi te jaz poznala, bi ti posodila 5 jurjev.

Vzemi hipoteko na novo kupljeno stanovanje.

Drugače pa zelo razmisli in naj ti na banki OBVEZNO naredijo izračun, koliko bo obrok kredita v realnih razmerah, torej ko se Euribor spet dvigne na svojo običajno raven. Pri sedanjem znesku 130 eur, bo to kmalu 200 eur, če je kredit vezan na euribor+pribitek, kar je običajno.

Haha, vsaj malo sem se nasmejala 😉 Hvala!
ABsolutno zrelo razmišljam, zato tudi tako načrtujem, da bi posledice nosila sama, če bi šlo kaj narobe, in ne nekdo, ki bi mi šel za poroka.
Se bova pozanimala še o tem za hipoteko, ja, najboljše bo tako. Ampak kako pa je v tem primeru s kreditom? Še vedno ista vsota? Tam pa mislim, da lahko dobiš višjo, a ne?

Ja, se bova pozanimala, hvala .. tisto o znesku je bil zgolj informativni pogovor na banki, tako da pojma nimam, kaj je to euribor itd.

To je pa povsem drugo, če si že lastnik ene nepremičnine. Tisto prodaš in si takoj na boljšem, sploh ni dileme.

Glede sposojanja pri sorodnikih pa tako: jaz nikoli nisem in tudi ne mislim, ker mi je preveč sramotno prosjačiti naokrog. To je verjetno vzgoja, kaj pa vem. Zato sva s punco tudi živela več let v najemu, ker mi je bilo po častjo prositi starše za denar. Je pa 100% res, da če ti posodijo, je to najugodnejša oblika financiranja, ker ti zelo verjetno ne bodo zaračunavali obresti.

Ja, saj pravim, nekaj z nepremičnine nekoč bo, jaz sem upala, da se bo to do sedaj že uredilo, ker je že kar nekaj časa predmet prodaje, ampak izpod cene pač ne moremo in ne nameravamo dati.

Tudi meni je izpod časti prosjačiti, sploh pri prijateljih in ostalih sorodnikih, to mi nikakor sploh ni prišlo na pamet. Tole s starši je pa tako, da nameravajo podariti, konec koncev vsak starš podari kaj otroku, če lahko, ali kupi kako pohištvo, če npr. delajo hišo … Jaz vsekakor nameravam to vrniti, ko se nepremičnina proda, ker bom pač lahko. Če pa ne bi mogla, bi pa verjetno s hvaležnostjo sprejela, tako pa nima smisla, da njim sedaj poberem, ko pa se nepr. proda, imam jaz to na računu …

Pozdravljena,
predlagam ti da se sprehodiš še do kake banke saj je pri NLB najtežje dobiti kredit. Z možem sva na Sparkasse pred leti dobila kredit z eno povprečno redno plačo, katero upoštevajo v celoti in ne samo neto in mojimi nakazili preko študentskega servisa, aja pa še noseča sem bila. Izračunali so koliko lahko plačujeva in koliko bom imela čez par mesecev nadomestila in to je to. Na tak način deluje tudi BKS. Seveda sva pa morala dati hipoteko na nepremičnino, ki sva jo kupovala. Kredit je bil na 15 let lansko leto sva ga pa odplačala in ni bilo nikakršnih težav pa še prijazno so nama ponudili boljše obresti kot nudijo drugim če se bova odločala še za kako naložbo. Tudi oni morajo od nečesa živet!

to je bilo pred leti….danes je povsem drugačna zgodba

New Report

Close