Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kredit v CHF

Kredit v CHF

Na sosednjem forumu sem prebral zanimivo mnenje :
————————————————————-
Kredita v CHF se ne splača vzeti v nobenem primeru. Seveda je tukaj privzeta predpostavka, da je namen jemanja kredita neka poraba, ne pa špekuliranje na tečaj EUR/ CHF. Tudi če hočem špekulirati na tečaj, to lahko storim precej ceneje preko brokerjev na FX trgih, ki ponujajo to storitev, ne pa z najemom kredita v CHF pri kakšni NLB.

Pri kreditu ponavadi ni slabo uskladiti valute virov in naložb. Kredit v CHF bi torej vzel, če bi kupoval, gradil in nato užival ali oddajal nepremičnino v Švici ali če bi bili moji viri (npr. plača) v CHF. Pri porabi in virih v EUR pa mi banka dvakrat ubriše tudi menjalniški bid/ ask spread (spread med nakupnim in prodajnim tečajajem). Prvič, ko dobim kredit v CHF, ki jih ne rabim, ker rabim EUR in drugič, vsakič ko plačam anuiteto menjam vir iz EUR v anuiteto v CHF. Danes 21.12.2006 je npr. spread menjalnega tečaja v NLB 2,6%, kar slučajno predstavlja npr. letno volatilnost ATM opcije na forward price EUR/ CHF (slučajno pravim zato, ker v banki tega ne vedo oz. formirajo bid/ ask na oko in ne z modelom – sem bil zraven). To pomeni, da je samo menjalniški spread vsakokratnega nakupa in prodaje (konverzije valute) enak pričakovani letni volatilnosti tega valutnega razmerja, se pravi lopovščina in strošek transakcije, ki popolnoma kompenzira navidez ugodno posojilo zaradi nižje obrestne mere in posledično kao nižje anuitete, kompenzira pa tudi ugodne učinke špekulacije. Implicirana volatilnost opcije tudi pove, da obstaja 25% verjetnost, da se bo tečaj EUR/ CHF v enem letu spremenil za več kot je diferencial obrestnih mer v za nas negativno smer in ista verjetnost za v pozitivno smer. Diferencial OM tako postaja manj pomemben. Primeren je za tiste, ki v Hoferju kupujejo po pet metel, ker so pač metle poceni.

Če nastane panika (pri rasti CHF na EUR) in se hedgam z dolgo pozicijo v CHF in kratko v EUR (short na EUR/ CHF), plačujem vsak dan pri poravnavi ob fixingu (roll over; settlement) delček obrestnega spreada. V tem primeru kredit v CHF zaradi ugodne obrestne mere izgubi smisel. Ostanejo mi samo stroški vsakokratne konverzije pri banki in morebitni drugi stroški, stroški obresti pa se naj bi izenačili. Naj bi pravim zato, ker banka kreditojemalcu že pri pribitku na LIBOR v CHF pribije proporcionalno (ne nujno absolutno) malo več kot na LIBOR ali EURIBOR pri Eurih. Za naše banke so viri za CHF kredite pač malo dražji kot za EUR kredite.

————————————————————————————–
Prosim za odziv ker sedaj pa res ne vem več kateri kredit naj vzamem!

Lep dan

Pozdrav!

Strinjam se v tem, da obstaja riziko, da CHF dobiva na vrednosti proti EUR. V tem primeru nam nič ne pomaga ugodna obrestna mera. Jaz osebno predvidevam, da bo ravno obratno in bo na dolgi rok CHF izgubljal na vrednosti, proti EUR. EURO je tako velika in močna valuta, da se lahko ECB diktira tampo CHF in se bo počasi stopil z EURO-m.

V primeru, da CHF izgublja na vrednosti, bodo že tako cenejši krediti na LIBOR še cenejši.

Glede stroškov, volantilnosti, konverzije valute… je pa ta članek čisto špekuliranje in pretiravanje. Kaj če bo pa Euribor zrasel na 5 %, LIBOR bo pa ostal na 1.7 %? Pomembno pa je, pri kateri banki vzamemo kredit na LIBOR in pod kakšnimi pogoji. Če je res tako, kot pravi, da formirajo bid/ask na oko, kjer je bil baje zravem… Pri banki, ki jo omenja je morda to res mogoče. Ena velika mednarodna banka si to ne more privoščiti.

Zelo ima pa prav, da za naše banke so viri za CHF dražji, zato izberemo veliko ugledno mednarodno banko, ker kot “prvovrstna” banka ima vire poceni.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close