Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kredit v švicarjih

Kredit v švicarjih

Kako je zdaj s stanovanjskimi krediti v CHF? Tisti, ki jih imate/ ste jih imeli…ste menjali v EUR, se zdaj splača ? imam kredit v švicarjih, do leta 2026…je kdo ki mi zna svetovat ali pustim zadevo da gre tako naprej ali menjam valuto?

Mi smo pustili, mnenja vseh so bila, da se ne splača. Kaj pa vem, to mi je res španska vas …. Morda kdo kaj pametnega napiše glede na trenutno situacijo 🙂

Na obstoječega CHF sem vzel še en kredit v eurih(enak obrok in enako dobo odplačevanja) in se mi jebe kaj bo…v vsakem primeru bo obrok ostal enak naslednjih 7 let…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
nova
Uredništvo priporoča

Na obstoječega CHF sem vzel še en kredit v eurih(enak obrok in enako dobo odplačevanja) in se mi jebe kaj bo…v vsakem primeru bo obrok ostal enak naslednjih 7 let…[/quote]

Hmmm… tega pa ne razumem ravno.
Odvisno je vendar predvsem od tega v kateri valuti dobivaš plačo?

Če je obrok isti, se ti pa potem spreminja glavnica. Dajte biti malo pazljivi, ker se lahko opečete. Mislim pa, da večini ne bi smelo biti hudega (razen malo višjih obrokov, odvisno od moči švicarskega franka), razen če res ne bo kakšnega katastrofalnega scenarija z evrom.

Na obstoječega CHF sem vzel še en kredit v eurih(enak obrok in enako dobo odplačevanja) in se mi jebe kaj bo…v vsakem primeru bo obrok ostal enak naslednjih 7 let…[/quote]

Hmmm… tega pa ne razumem ravno.
Odvisno je vendar predvsem od tega v kateri valuti dobivaš plačo?[/quote]

Če se bo en obrok začel povečevat, se bo drugi začel zmanjševat…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

To že, seveda.
Vendar osnovni problem glavnice vseeno ostaja, predvsem pa problem vira. Ker mislim da če se bo zniževala vrednost npr. evra, bo že res tudi obrok evrskega kredita manj vreden – vendar absolutno – ne pa v evrih. Hkrati pa bi se relativno povečeval obrok v CHF.

Sicer pa mislim, da to sedaj ni več zelo važno. Problem razlike v vrednostih valut je bil precejšen nekaj let nazaj, ko sta bili valuti neodvisni – zdaj je pa CHF itak vezan na Eur…

Hmmm… tega pa ne razumem ravno.
Odvisno je vendar predvsem od tega v kateri valuti dobivaš plačo?[/quote]

Če se bo en obrok začel povečevat, se bo drugi začel zmanjševat…[/quote]

to pa niti slučajno ni res….

lahko se ti zgodi scenarij, ko ti bo obrok v frankih začel rasti zaradi slabega tečaja, hkrati pa bodo evrski krediti vedno dražji, če se bo obrestna mera za evre višala….

ker obrestne mere in menjalni tečaji niti slučajno niso tako povezani, kot ti misliš….
pa da nimaš slučajno fiksnega evrskega kredita? ker ta se ti nima kam zmanjšat…

eh.. drrr…

Najnižni tečaj je zafiksiran na 1.20. Švicarska centralna banka bo naredila vse, da tečaj pod to mejo ne bo šel. Sedaj razmišljajo o dvigu meje na 1.25 do 1.30 ker imajo že približno dve leti problem z izvozom – ker je evro tako nizko in švicarski frank tako visoko. Valutni špekulanti so se tudi umirili tako, da neke špekulacije med tečajem te valute ni pričakovati. Vrednost Liborja je rekordno nizko 0.0 kar pomeni,predvidevam da imaš tudi pribitek na kredit nizek, da plačuješ zelo malo obresti. Samo pribitek. Tako, da še vedno ni primerjave z euribor obrestno mero, ki je trenutno nizko, vendar ko se bo situacija umirila, gospodarska rast vsaj malo nad 0 se bo tudi obrestna mera Euribor dvignila. Tako, da jaz na tvojem mestu nebi menjala, tudi sama ne bom menjala. Ja res je da se ti je glede na poslabšan tečaj glavnica dvignila, posledično se je dvignil obrok kredita, če pogledam moj obrok kredita se je dvignil točno za 30€ mesečno, kar mi ne predstavlja problema. Naj pa tisti, ki imajo € kredit pošteno povejo koliko jim je rasel obrok primer od leta 2005 – 2008. Res je da se jim je sedaj znižal, vendar tren napoveduje rast EURIBORA, kar pomeni, da se jim bodo krediti povečevali. Tudi če udari hiperinflacija ne pomeni, da bo kot v Jugi, ko so jim krediti kar zmanjkali ampak hiperinflacija pomeni tudi dvig Euribora kar pomeni dražja posojila.

Zaenkrat se zanašam na to kar preberem na internetu glede napovedi vrednosti CHF in trende, napoved je definitivno dvih tečaja Euro v primerujavi z CHF do konca leta 2013 na 1.30.

Upam, da sem kaj pomagala.

http://ecb.predictie.ro/forecast_details.aspx?currencyID=9

http://www.scotiafx.com/Chart_Feed/FXForecast.pdf

Tukaj beri.

Hahaha, torej boš v vsakem primeru popušil…..

Sprašujem ker primerjam znesek še neodplačanega kredita , ki ga imam na današnji dan z zneskom pred enim letom, ko sem povpraševala na banki…razlika je malo več kot 1000 eur, obroki pa so ok. 400 eur?? To mi ni jasno, prosim če mi kdo razloži

Saj je šla tudi minamlna plača pri nas v Švici gor, kajne? Verjetno tudi ti dobiš zdaj vsaj toliko?

ljudje, kot si ti, sploh kredita ne bi smeli vzeti…
menda veš, da je obrok sestavljen iz glavnice (beri samega kredita) in obresti in da v začetku najema kredita, v prvi polovici odplačevanja, odplačuješ večinoma obresti in zelo majhen delež glavnice, proti koncu se razmerje obrne.
enostavno. od tvojega obroka 400 EUR je 320 EUR obresti, cca 80 EUR plačaš kredita.
kar imaš v dokumentaciji in v pošti, ki jo dobivaš od banke seveda vse zapisano…

Hmmm… tega pa ne razumem ravno.
Odvisno je vendar predvsem od tega v kateri valuti dobivaš plačo?[/quote]

Če se bo en obrok začel povečevat, se bo drugi začel zmanjševat…[/quote]

🙂
po kateri logiki si pa to ocenil? obroki v chf so odvisni od razmerja med eur/chf + obrestna mera, obroki v eur pa le od obrestne mere. Kaj če eur pade (oz. da švicarji ne držijo več chf umetno tako nizko), obrestne mere (libor in euribor) pa vse gor?

Švicarska država zdaj daje oz. jemlje celo NEGATIVNE obresti. Se pravi, če imaš prihranke v CHF na banki, ti vzamejo denar, namesto, da bi ti ga dali!

New Report

Close