Kredit vezan na fiksno ob. mero
Trenutno se zanimam za kredit.
In sicer imam namen vzeti kredit v višini 62500 evrov, na 15 let.
Kaj menite o kreditih, ki so vezani na fiksno obrestno mero. Na prvi pogled se mi zdijo boljši (zakaj jih potem nudi le par bank?), saj se mi zdijo bolj varni.
Trenutno imam pred seboj kredit, ki se mi zdi najboljši pa me zanima, kaj menite o njem.
In sicer je pogodbena obrestna mera (fiksna) 6,30%. Čas odplačevanja 180 mesecev, znesek 62500. In pa način zavarovanja: porok.
Pozdravljeni!
S fiksno obrestno mero se zavarujete pred valutnimi nihanji in nihanji referenčnih obrestnih mer. Če ne želite nič tvegati in mirno spati, potem je to primerno za vas, seveda če je fiksna obrestne mera dovolj nizka. Dobi se jo že za 5,52%. Natančno si tudi preberite kreditno pogodbo, da ni slučajno fiken samo določen del obrestne mere oz. da ni fiksno samo na prvi pogled.
O tem so se pred par dnevi razpisali v časniku finance, kjer so tudi izračuni. Piše naslednje:
Razmeroma visoka inflacija vam pomaga odplačevati posojilo
Če danes najamete sto tisoč evrov stanovanjskega posojila za 15 let po fiksni obrestni meri 6,4 odstotka, boste plačevali 866 evrov anuitete. Če se bo inflacija dolgoročno zadržala na treh odstotkih, boste zaradi vpliva inflacije realno plačevali 710 evrov anuitete (glavnica in obresti). Če bi bila inflacija zgolj odstotek, pa 812 evrov.
Po optimalnem scenariju lahko v 15 letih zaradi razmeroma visoke inflacije “prihranite” sto evrov na mesec oziroma v 15 letih 18 tisoč evrov. Za ta denar si lahko kupite denimo volva C30. Tak prihranek je možen, ker obrestne mere določa Evropska centralna banka (ECB), slovenska inflacija pa ima v evropskem merilu zanemarljiv vpliv.
Zadolžite se že zdaj po fiksni obrestni meri
“Trenutno bi bila fiksna obrestna mera za 15-letno dolgoročno posojilo okrog 6,4 odstotka na leto. Če je v celotnem obdobju odplačila posojila inflacija enoodstotna, posojilojemalec plača realno obrestno mero 5,4 odstotka, če pa se inflacija dvigne na tri odstotke na leto, se realna obrestna mera za posojilo zniža na 3,4 odstotka. Če se bodo obrestne mere še zviševale, se izplača že zdaj zadolžiti po fiksni obrestni meri,” je na vprašanje, ali se izplača zadolžiti po fiksni obrestni meri pri relativno visoki inflaciji, odgovorila Nadja Koren z oddelka zakladništva BACA.
Inflacija vam lajša plačevanje obresti
Pri triodstotni inflaciji boste na začetku realno plačali le 290 evrov obresti, pri odstotni pa občutno več, 461 evrov, ob predpostavki, da je fiksna obrestna mera 6,4 odstotka na leto, prikazuje amortizacijski načrt. Amortizacijski načrti so dosegljivi na ( http://www.finance.si/187288 ). “Če se posojilojemalec zadolži po fiksni obrestni meri, pomeni, da je ta nespremenjena za celotno obdobje in neodvisna od inflacije. Ne glede na to, ali je letna inflacija tri odstotke ali odstotek, je znesek posojila, ki ga odplača posojilojemalec, enak, so povedali na BACA.
Pozor: Inflacija je le eden od dejavnikov na trgu
“Posojilojemalec ima dobiček, če se dolgoročne obrestne mere dvignejo nad raven, po kateri se je zadolžil, so pa obrestne mere odvisne od dogajanj na trgu in inflacija je le ena od njih. Seveda so v primeru višje inflacije realne obrestne mere nižje in nasprotno,” so nam še pojasnili v BACA.
Irci so se zadolževali realno negativno
Ob relativno visoki napovedi povprečne inflacije po podatkih urada za makroekonomske analize in razvoj bo letos tri odstotke, smo se spomnili negativnih realnih obrestnih mer, ki jih je imela Irska po vstopu n a evrsko območje. Ko je bil EURIBOR nizek, nekaj čez tri odstotke, so imeli inflacijo okrog pet odstotkov. Tako so plačevali negativno obrestno mero, ni pa bilo nevarnosti, da bi denar depreciiral, saj je denarna politika v rokah ECB. Praktično brezplačen denar je imel seveda tudi negativne posledice, denimo nepremičninski balon.
Ne zanima me posojilo, zanima me moja plača
Enak učinek, a v nasprotni smeri ima inflacija na plače in honorarje. Visoka inflacija vam pomaga odplačevati posojilo, vendar je treba povedati, da se hkrati realno nižajo tudi plače. Podatek o julijski inflaciji bo znan jutri.
Izračun: Kako smo računali?
Obrestna mera ne vsebuje stroškov odobritve posojila in drugih stroškov posojila.
Pogoji se razlikujejo od banke do banke, odvisno je tudi, ali ste komitent ali ne.
V izračunu je predvideno, da traja triodstotna inflacija 15 let.
Izračun je poenostavljen.
Ne zadolžujete se za nakup vrednostnih papirjev, katerih vrednost lahko pade.
Srečno!