Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute kredit vprašanje

kredit vprašanje

Prosim, ne me takoj napast, nečesa pri kreditih ne razumem. Če vzamem v banki kredit na 15 let (stanovanjski), ga odplačujem (anuitetni plan: glavnica + obresti vsak mesec) in ga po 6ih letih hočem v celoti poplačat, je največja verjetnost, da sem v svojih obrokih plačal že več obresti, kot bi jih imel za 6 letni kredit. Banka ne razmišlja v smislu, aja, posodili smo mu denar za 6 let, ne za 15, torej mora plačat obresti za 6 letno posojo, ne za 15? S tem bi bila moje obresti po anuitetnem planu nižje in odplačan del glavnice višji… Vem kakšne so banke, vem, da vedno hočejo zaslužit itd., ne mi to odgovarjat prosim. Zdi se mi logično vprašanje in ne vem, česa ne razumem…
Hvala za odgovor!

Niso banke take, ki hočejo zaslužit, tako pač je.
ne čisto tako, kot ste napisali.
Ampak v vsakem obroku so noter poleg glavnice obračunane obresti za posojo od tistega dne do konca odplačilne dobe (sorazmeren del), zato so v začetnih obrokih večje obresti od glavnice, kasneje jih je vedno manj, bolj ko se bližate koncu posojilne dobe. Nikakor pa ne more biti res, da plačate več obresti kot za 15 let.
Če npr. hočete prej poplačat oziroma če to delate delno (KAR BANKAM NI VŠEČ) da recimo vsekih nekaj mesecev delno poplačate košček glavnice, kolikor pač zmorete. Ta košček vam direktno zmanjšuje glavnico kredita, kar pomeni, da bo naslednji mesec v obroku manj obresti kot sicer, ker so obresti spet obračunane od glavnice, ki jo še banki dolgujete. Ker ste nekaj delno poplačali, bodo obresti nižje kot sicer.

Nikakor pa banka vam ne more obračunati obresti za 6 let, če ste sklenili pogodbo za 15 let, vedno so obresti obračunane do konca posojilne dobe.

V plačilu obroka so zmeraj obračunane obresti do tega dneva. Nikoli niste na boljšem niti na slabšem. V kolikor prej poplačate kredita, plačate samo še trenutno glavnico.

New Report

Close