Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute KREDIT ZA GRADNJO HIŠE – vaše izkušnje in splošni pogoji bank?

KREDIT ZA GRADNJO HIŠE – vaše izkušnje in splošni pogoji bank?

Dober večer. Imam vprašanje za vse, ki imate kaj pojma o najemu kredita za gradnjo nove hiše. Z možem imava že nagledano parcelo in finančni plan ter precej natančno idejo o tem, kakšna bo naša hiša. Finančno bi nekje za polovico stroškov vzela kredit, polovico pa od prodanega stanovanja.
Zaplete pa se pri najemanju kredita, saj je to za naju nekaj novega. Mož je šel včeraj na Banko Koper in prišel ven precej razočaran. Računala sva namreč 60.000 eur na 30 let, to bi bilo nekje max. 250,00 eur obroka (ali celo malo manj) in toliko sva absolutno pripravljena plačevati. Glede na njegovo neto plačo pa bi mu dali samo nekaj čez 30.000 eur in še eno nepremičnino bi morali zastaviti!!! Starši sicer imajo hišo, ki je dovolj vredna dovolj (30% več od vsote kredita, ki bi ga vzela), ampak ne razumem, zakaj še eno hišo pod hipoteko, če bova tako ali tako zastavila novo? Pa dobro, to je še najmanjši problem. Finta je, da je vseeno, če imava oba dohodek, ali samo eden od naju. Ima kdo s tem izkušnjo?

Našteli so mu sledeče pogoje in zanima naju, ali imajo vse banke isto:
– od neto plače mu mora ostati 605,00 eur in glede na to, da ima 750,00 eur neto plače, bi lahko imel samo 150,00 eur obroka, dodatki se ne štejejo (njegova plača je v resnici precej višja, malo čez 1000,00 eur, ostalo namreč dobi v obliki potnih nalogov, ker gre za družinsko firmo in se pač gleda na vsak euro)
– tudi jaz sem zaposlena, ampak imam minimalca, kar pomeni, da ne dobim nič kredita.. edino, kar ne razumem, je dejstvo, da je banki čisto vseeno, če imamo dve plači ali eno samo – logika?

Zdaj me pa zanima, kako eni ljudje dobijo višje kredite? Mož se sicer eventuelno v službi lahko dogovori, da mu za nekaj časa zvišajo neto (banka gleda za pol leta nazaj), ampak zanima me predvsem, ali ima tukaj kdo izkušnjo, da imajo morda druge banke kaj bistveno drugačne pogoje?
Poleg tega danes pogodba za nedol. čas ni nobeno merilo več, še manj pa varnost in res ne razumem, zakaj postavljajo take pogoje. Človek lahko čez noč izgubi sanjsko plačano službo in potem dobi ali pa dolgo časa ne dobi druge.

Hvala za odgovore in lahko noč.

Nekatere banke (mislim da Sparkasse) gledajo samo za 3 mesece nazaj, ne pol leta. Nekatere upoštevajo tudi potne stroške (ne vem na pamet katere). Tako da kar pojdita od banke do banke, lahko vama uspe!

Vem, da je manj strogo, če si komitent, sem pa tudi jaz že nekje ujela, da ene banke upoštevajo potne in morda celo malico, nisem pa prepričana… hvala za spodbuden odg., vsekakor bova šla še drugam. Je pa tako, da je ravno dva meseca nazaj vzela kredit za hišo na BK moževa sestra in rekla, da so ji dali daleč najbolj ugodne stroške in obresti, čeprav tudi ona ni bila komitentka BK, ampak Abanke. Zdaj bo sicer zaradi kredita morala presedlati na BK, ampak obresti ima pa res ugodne, menda nekje 2,3% in to fiksne! Stroške je pa plačala samo polovične, menda 200 eur. Zato sva šla tudi midva najprej tja…

Z dvema skoraj minimalcema bi šla vidva delat bajto?? Eni pa imate jajca, ni kaj…

Hahahahaha. Sori, ne morm rect nic drucga. Pri takih dohodkih se sprasujem, kako prideta cez mesec, o zidanju pa v nobenem primeru ne bi razmisljala. Tudi 2x po 60000 za eno hiso ni nic. Tuki ti nobena malca al pa potni ne bo dost pomagala, pa tudi kaksna druga banka ne. Stroskov je ogromno in ni problem kredit sam dobit, problem ga je tud odplacevat in tudi na to misli banka.
Sicer pa ja, ce imas dobro boniteto, se na Banki Koper zelo ustrezjivi in so se zelo pripravljeni pogajat za nizke pribitke.
Srecno

Očino si preletel samo številke in niti približno prebral dejstev. Imamo dve družinski firmi in seveda si prikazujemo čim manj, da plačamo manj davkov. Poleg tega imamo za prodati vsaj eno nepremičnino, čez par let pa bo še druga, tako da imava absolutno namen kredite poplačati predčasno. Ampak bankam pomenijo samo dejstva na papirju in zanima me, kakšne pogoje imajo posamezne banke. Torej, izkušnje me zanimajo, ne pa moralne pridige nekega zategnjenega ziheraša. Vsi vemo, da danes plača na papirju in pogodba za nedol. čas ne pomeni nič. Ljudje izgubijo službe, ko najmanj pričakujejo. Imamo znance in prijatelje, ki so imeli super službe s super plačami, vzeli kredite in zgradili vile 300 m2, potem pa čez noč šok in eden ostane brez službe!
No, za razliko od takih, sva midva skromna, želimo hiško max. 120 m2, naravna in enostavna gradnja, poceni parcela itd. Kdo pa ima danes manj kot 250 eur kredita ali najemnine? Pa živijo od ene plače, ne od dveh. Tudi takih poznamo precej. Samo pač višji neto imajo prikazan. Mož dobi v obliki potnih nalogov lep del plače, da se firma vsaj delno izogne oderuškim dajatvam. Imamo pa zato malo cenejši vrtec in kakšen euro višji OD. Da lažje živimo, sicer bi životarili kot reveži. Normalno, da se znajdemo, če se da. In ker živimo blizu Avstrije, lahko v sili gre eden od naju začasno poiskati delo čez mejo. Več kot premišljena sva, samo banke so zelo toge, kot zgleda. Poleg tega pa mi ni jasno, zakaj sploh še hočejo pogodbe in gledajo plače, če zahtevajo dvojne hipoteke.

Skratka, okrog prinasata drzavo za davke in to vama je kul, pol se pa se pri kreditu znajdita. Se dobr, da vsaj banke nimajo take balkanske dvoje morale. In ne, taksno pocetje ni opravicljivo, ker mamo zato mi, ki posteno plcujemo vse prispevke, visoko ceno vrtca in smo brez OD, manj!

Za zacetek dajajta par mesecev striktno na stran toliko denarja, kot bi placevala obroke kredita – da vidita, kako bo sploh ziveti na tak nacin.
Ne razmisljajta samo, koliko kredita lahko dobita, ampak ali lahko prezivita (prezivite?) s tem, kar bi vam ostalo.

Goljufate državo, davkarijo, socialno, nas dakoplačevalce, potem nas pa po forumih buzerirate kako nategniti še banko.

Gamad prokleta.

Če imate 2 firmi ,2 nepremičnini kateri mislite prodati,ter en kup ” neobdavčenih” prihodkov ,socialne bonitete in še pa ,še ,potem sploh ne rabite kredita.Glede na to ,da se kar dobro znajdete sem presenečena nad vprašanjem!Morda bi vam pametno svetoval kakšen tajkun.LP.

Seveda banko zanimajo dejstva, ne pravljice.
Banke bi, mimogrede, morale imeti obvezo, da prijavljajo take mahinacije.

Glede na vse, kar si naštela, bi morala vidva hišo že imet in teh par jurjev že zdavnaj prišparanih.
Veliko sreče tudi pri kalkulaciji – 120 jurjev za vse od a do ž?

Evo moj primer – dohodek čez 2.000 eur, kredit 60.000 eur na 20 let, obrok trenutno 336 eur, hipoteka na polovici hiše + porok. Banke se z navadnimi državljani ne igrajo.

Odvisno je od banke.
Jaz sem naredila tako kot svetuje Barca – najprej sem pogledala ali bi lahko maksimalni kredit mesečno sploh zmogla plačevati. Izkazalo se je, da bi sicer šlo, a zelo na tesno in brez da bi prišlo do kakih nepredvidljivih situacij – kar pomeni, nikakor v tak kredit.

Če imaš nepremičnino jo najprej daj na trg in da vidiš koliko iztržiš od nje. Vmes pa pot pod noge in na obisk na več bank. Imajo različne pogoje.

*** lupus pilum mutat, non mentem *** ** malus omnia in malum verit **

Očino si preletel samo številke in niti približno prebral dejstev. Imamo dve družinski firmi in seveda si prikazujemo čim manj, da plačamo manj davkov.

…pa manj vrtca, pa višji dokladi, pa subvencionirana prehrana… Ja, na tak način se da it zidarijo, je res, Aja, ni otrok…zakaj pa potem rabite 120m2 veliko hišo?

Ampak: Karma is a bitch 🙂

Vidva bi komplet hišo sezidala ter opremila z koliko €? Tudi, če dobita vsak po 60.000€ oz. 120.000€ skupaj kredita, se meni to zdi obupno premalo za vse skupaj. Bivša sošolka pa njej sta si z takimi plačami, ki jih imata vidva, lahko privoščila samo stanovanje za 40.000€ in nič več. Vidva bi pa še hišo zidala? Glede višine kredita, ki ga lahko dobiš… Ko sta šla kolega pa njegova na banko vprašat koliko kredita bi dobila (če bi bilo dovolj za nakup hiše) sta dobila tak odgovor: ona z 800€ bruto bi dobila okrog 50 jurčkov kredita, on z 1200€ bruto pa okrog 90 jurčkov kredita. Nimam pojma na kateri banki je bilo to. Je pa bilo to 2 leti nazaj.

Firma se izogne dajatvam na naš račun. Da pa so dajatve oderuške pri plači 1.000 Eur pa prvič sliušim. Pri moji plači so oderuške obresti, na pa pri tvojem minimalcu….

Zaradi take morale in etike pa je Slovenija v taki luknji in kot kaže se še dolgo ne bo ven skopala.

Avtorica pravi, da bi prodala tudi stanovanje, ki ga imata + mož zasluži več, le da utajujejo davke, ker dobi del plače prikazan ne kot plačo, ampak jo dobi več kot 1/4 izplačane kot dnevnice/potne stroške.

Avtorica pravi, da bi prodala tudi stanovanje, ki ga imata + mož zasluži več, le da utajujejo davke, ker dobi del plače prikazan ne kot plačo, ampak jo dobi več kot 1/4 izplačane kot dnevnice/potne stroške.[/quote]

Ja in računata še, da starši umrejo in bosta prodala obe hiši… To je pa največji absurd.

Predlagam, da si najprej našparata in potem gradita hišo.

Midva delava tako – varčujeva, na leto to varčevanje znese 18.000 €, pa sekar lepo nabira :).
Če sta skromna, kot praviš, lahko tudi vidva začneta maksimalno varčevat in šele potem razmišljajta o hiši.

Ne vem, ali ti je ze kdo povedal, da nimas blage veze? Ne smeši se. 800 evrov bruto je minimalc, to pomeni nic kredita.

Kdor se nameni (iz kakršnegakoli razloga) vzeti kredit, naj se sprehodi po VSEH bankah!

Ni problem potem svoj račun prenesti na tisto banko, ki ti največ nudi.
Zahtevajte pa te ponudbe črno na belem (višina posojila, obresti, doba odpačevanja … se pravi amortizacijski načrt odplačevanja kredita).
Ja, pa za obresti se da tudi kaj dogovoriti. Niso tako trdi, kot so bili v preteklosti.

Zavedajte se eno. Tudi oni so neke vrste trgovina!

Glede na povedano predlagam, da oba v firmah jasno in glasno zahtevata višjo (neto) plačo. Ker z minimalcem še nihče ni dobil stanovanjskega kredita. Tako splanirajta, da bosta imela neto vsaj 250 € (mesečni obrok) + 605 € (minimalna plača). Laho tudi samo enemu zvičajo plačo, drugi pa še dalje na minimalcu. Nato pa po treh ali štirih mescih gresta na banko in iščeta najboljše pogoje. Glede na to, da nameravata prej poplačat, tudi to vprašajta banke, kolikšni so stroški za to.
Sicer pa imaš veliko ponudbo bank. Jaz sem pol leta nazaj dobil dobro ponudbo na Addiko bank, ampak predlagam, da greš od banke do banke in se sama prepričaš, kje imajo najboljšo ponudbo za vaju.

Ne vem, ali ti je ze kdo povedal, da nimas blage veze? Ne smeši se. 800 evrov bruto je minimalc, to pomeni nic kredita.[/quote]

Ah jej. Ja tako mi je kolega rekel. Rekli so ji, da naj bi jih toliko dobila in jih tudi je. Če ona nebi dobila kredita potem sploh hiše nebi kupila. Pa v njej živita že 2 leti.

Pa se reklamiranje te propadle banke nadaljuje…ne vem če bo banki všeč škoda ki ji jo počneš

Ne vem, ali ti je ze kdo povedal, da nimas blage veze? Ne smeši se. 800 evrov bruto je minimalc, to pomeni nic kredita.[/quote]

Ah jej. Ja tako mi je kolega rekel. Rekli so ji, da naj bi jih toliko dobila in jih tudi je. Če ona nebi dobila kredita potem sploh hiše nebi kupila. Pa v njej živita že 2 leti.[/quote]

Ja ampak ti je povedala neto ne bruto. Na neto dobiš tak znesek. Bruto 800€ je minimalc in ne dobiš nič kredita.

*** lupus pilum mutat, non mentem *** ** malus omnia in malum verit **

New Report

Close