Kredit za neprmičnino
Imam s.p, na mesec izstavim od 300.000 – 500.000 računov. Ne poslujem še 2 leti, vendar imam že nekaj let enako delo, tudi pri istih delodajalcih. S pogodbami je seveda tako, da so v zadnjem hipu pred novim letom, jaz pa bi potrebovala denar čimprej.
Partner bo vzel gotovinski kredit v znesku cca 4.000.000
Potrebujem jih za polog, stroške, provizijo.
Celotni znesek, ki ga potrebujem, je 13.500.000.
Vrednost po pogodbi: 11.000.000
Dejanska cena: 13.000.000
Mi lahko svetujete na katero banko (lahko seveda po mailu) bi se bilo vredno obrniti za najem kredita pod sorazmerno ugodnimi pogoji?
Hvala
Gapi,
ni problem banka ampak tvoja kreditna sposobnost, ki iz povedanega sploh ni razvidna.
Ali si knjigovodkinja, ki ima mesečno fizično realizacijo 300-500.000 računov, ali je to tvoja mesečna finančna realizacija?
Ker si samozaposlena, bo banka za odobritev zahtevala tvoje bilance, brez tega pa nihče ne ve, ali sploh lahko kaj dobiš. Kakšna je boniteta tvojega sp?
Ali kupuješ stanovanje ali poslovni prostor?
Zakaj je pogodbena vrednost znižana, če je samo 2% davka na promet nepremičnin? Prodajalec ˝prihrani˝ 40.000 davka, ti pa zgubljaš precej več, še posebno če gre za nakup poslovnega prostora. Dodatna izguba je tudi nevidnost lastne udeležbe za znižani – nevidni del kupnine.
Zakaj potrebuješ pa še dodatnih 0,5 mio?
Kako naj bi torej sploh izgledala finančna konstrukcija:
celotna investicija 13,5 mio
dejanska kupnina 13,0 mio
pogodbena kupnina 11,0 mio
lastna sredstva (polog, udeležba, stroški) 2 ali 4 mio
kredit 7 ali 9 mio
LP
Ravno v tem je problem. Ne obstajam še dve leti in moja boniteta ni izkazana.
Dogovor o nižji kupnini je pač sklenjen. Ravno zato, ker si več kot 4.000.000 trenutno ne moreva privoščiti in je to že zelo “na knap”.
13.000.000 je cena nepremičnine.
4.000.000 imava
Rešujem pa stanovanjski problem. Sem že obiskala nekatere banke, in nekje kredit lahko dobim, drugje pač ne. Zanima me zgolj, glede na izkušnje, ki jih tu očitno imate (jaz sem namreč izgubljena), kje so pogoji najugodnejši za takšen primer kot je moj.
Nisem knjigovodkinja, ampak izdam za svoje storitve po pogodbah za zgoraj omenjeni znesek računov (brez davka)
Nimam pa nobene zveze z denarjem, nikoli se nisem poglabljala v finance, zdaj mi gre pa po spletu okoliščin za nohte.
Gapi,
žal mi je, da ti gre za nohte, zakaj ti gre tako za nohte, ne vem (pa tudi ne zanima me, ker nisem firbčen) ampak te splet okoliščin sili v reševanje te investicije. Če je temu tako in nimaš časa še naprej iskati kredit potem kupi(ta) s kreditom pod ponujenimi pogoji, če si se seveda to lahko špogata.
Zakaj tvoj partner jemlje gotovinca in koliko bo ta koštal in kolikšna bo mesečna obveznost? Ali ni boljša opcija, da nastopi kot soplačnik?
Praviš, da že imaš ponudbo, vsaj eno. Ali bi nam zaupala njeno vsebino, da bi lahko povedali, če se nam zdi sprejemljiva?
LP
Podravljeni!
V očeh banke in tudi po stistikah je s.p. na začetku zelo rizična kategorija. Morali bi imeti vsaj dve bilanci in 12 mio letnega prometa. Odvisno je tudi od dejavnosti, ki jo opravljate. Na ugoden kredit lahko pozabite in ste lahko srečni, če vam ga odobrijo.
Za vas je lahko rešitev lizing. Nekaj kredita bo vzel partner, nekaj ga lahko dobite vi, ostalo lahko najemete lizing.
Lep dan!
Obstaja še ena varianta, če imata čas in možnost, da partner vzame gotovinski kredit za adaptacijo neke druge stanovanjske enote (npr. staršev, po možnosti naj bo hiša) na ročnost do 10 let z zavarovanjem pri zavarovalnici, ti pa ostali del. Obroka bosta manjša in bo manj na knap. Če se to ne izide, potem speljita svojo varianto, ki jo imata že odobreno.
Najlepša hvala za nasvete. Sva se glede nanje še malce preganjala naokrog.
Je pa res malce hecno, da naj bi s.p., ki dela pač neko delo – kot redno zaposleni, naredil 12. MIO prometa. Milijon na mesec?!? Auuuuuu. Blagor takim s.p.jem. Sama takšne količine pač ne morem zaslužiti.
Zdaj sem dala v pregled vse podatke, naredili so mi tudi vmesno bilanco in čakam.
Bom pa poročala, kako se kbo izteklo.
Hvala še enkrat.
Bi res prosil, da poročaš, kje so vam dali kredit, koliko in pod kakšnimi pogoji.
Lp,