Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Kredit za stanovanje, menjava službe

Kredit za stanovanje, menjava službe

Želim najeti kredit za stanovanje.
Obenem pa iščem novo službo.
Problem je v tem, da nova služba, bo ko bo, ni rečeno, da bo za stalno, če ne bo za stalno, ni rečeno, da mi uspe spet takoj najti službo…

Kako je v takih primerih s krediti? Je varno v takem primeru it v nakup stanovanja? Menda obstajajo tudi možnosti, da se kredit za par mesecev zamrzne?

Sicer potem ostaja seveda možnost, da prodam stanovanje, ampak potem bom pa brez strehe nad glavo.

Kako ste si poskrbeli za stanovanje, nakup, če nimate pomoči od koga drugega (sorodniki, partner), službe pa nimate za NDČ? Ste šli v nakup ali raje ostali v najemu?

Koliko si stara? Ker ta vprašanja so primerna kvečjemu za 20-letnico. Kje zdaj živiš? Kako bi po prodaji ostala brez strehe nad glavo?

Imaš službo, ampak jo želiš menjati. Ne vem, bi vmes kar pustila in bila doma? Ali je že trenutna služba za določen čas? Če to, vprašanje, če si kreditno sposobna.

Kako misliš preživeti brez službe? Nisi sicer edina, ki bi menjala službo med kreditom, ampak ti pišeš, kot da bi vmes bila brez.

Pri novi službi se seveda pogajaj za NDČ, itak je poskusno delo. Pa tudi sicer NDČ pač ni neko zagotovilo, da jutri službe ne izgubiš.

Meni osebno se zdi tvoje razmišljanje neodgovorno in tudi riskantno. Res pa je, da sem po naravi bolj previden človek. Nekateri pravijo, kdor riskira, profitira, no lahko pa tudi gre v maloro;)

Najprej si naredi nek plan kredita, nekaj privarčuj, ker če nimaš, potem bo tudi kredit težko dobiti. Potem poglej, koliko boš plačevala obroka, koliko ti ostane. Če si zdaj doma, pomeni, da bodo potem stroški krepko višji, ker bodo vse položnice ipd nate. In nekaj rezerve je fajn imeti, ker nikoli ne veš, kaj in kako.

Pozdravljeni,

v primeru, da nimate vsaj 30% svojih sredstev vam odsvetujem nakup, verjetno tudi financiranja ne boste dobili. V vsakem primeru gremo pri posojilu v nek riziko, saj ne vemo kaj “bo čez 20 let”. Ko vam banka odobri kredit jo “zanima” le eno: da ga redno odplačujete. Od kje dobite denar jim je vseeno.
V vsakem primeru bi vam svetoval natančen in predvsem realen načrt nakupa. Kot sem razumel trenutno nimate službe in nimate rednih prihodkov iz tega naslova… Torej ste za banko kreditno nesposobni. Banke praviloma hočejo vsaj 3 mesece plače, če ne 6 mesecev.

Moj nasvet je, da greste najprej v najem, ki ima tudi veliko prednosti pred lastništvom nepremičnine. Biti lastnik nepremičnine predstavlja zelo velik strošek za posameznika. Tako kot lastnik sami skrbite za obnovo, vzdržvenje, popravila… Pri najemu s tem nimate stroškov, saj so popravila, obnova, popravilo okvarjenega aparata… strošek najemodajalca…
Resno razmislite. Tudi, če vam banka da denar…

Lp,

Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec, licenca MOP 567 Naj bo prodaja ali nakup nepremičnine brez stresa, nepotrebnih zapletov in stroškov. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tanal nepremičnine Tanal d.o.o. www.tanal.si, [email protected] Posredovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin, svetovanje na področju nepremičnin

Svojih sredstev imam cca. 3/4. 1/4 bi bil kredit. Maksimalno pa recimo 40% kredita, če bi šlo za nepremičnino, kjer bi bilo vse obnovljeno. Če pa bi bilo potrebno še marsikaj obnoviti pa ne bi šla v nakup, če ne bi vsaj 3/4 plačala s prihranki.
Kot sem že v uvodu napisala, službo imam, jo pa nameravam menjat. Kdaj pa bo to pa žal ne vem. Čim prej, tem bolje.,

He, he, a ti resno misliš, da greš na razgovor za službo in se pogajaš za NDČ?

Seveda se pogajaš za boljše pogoje, kot so sedaj. Višja plača, več dopusta, boljši pogoji in seveda NDČ. Itak te lahko kadarkoli odpustijo, pa še poskusno delo je en tak institut, ki ti daje manj varnosti kot trenutna zaposlitev.

Ne vem, kje delaš in kje iščeš, ampak a ni logično, da na slabše ne greš? Seveda pa vsakemu svoje.

Glede na to, da imaš kar nekaj sredstev privarčevanih, ne bo takšnega problema. Še vedno pa ne razumem, zakaj pišeš, da bi bila vmes brez?

Pri nakupu nepremičnine gre kupljena nepremičnina tako ali tako pod hipoteko. Poleg tega bi pa v takem primeru vzela tudi zavarovanje kredita, kjer ti v primeru brezposelnosti eno leto zavarovalnica krije obroke kredita.
Je pa tako, da bi bila pri iskanju nove službe zelo previdna.

Ja, in svizec zavije čokolado.
Ti se res ne spoznaš na to kako se zaposluje.

Tole je pa uporabna informacija. Saj upam, da tega ne bom rabila, ampak saj veš, bolje biti pripravljen na take primere kot pa, da te potem trešči po glavi. Eni sicer pišejo neke fantazije o raznih čudovitih pogojanjih za službe. Jaz pa vem, da se na razpise prijavi po več sto kandidatov in če komu kaj ne diši, vzamejo drugega.

Ja, in svizec zavije čokolado.
Ti se res ne spoznaš na to kako se zaposluje.
[/quote]
Očitno konkretno bolj kot ti, ali pa vsaj ne pristanem na vse, kar mi kdo servira. Če iščeš novo službo, to sploh ni stvar pogajanja, temveč nekaj samoumevnega. Že tako je poskusna doba in redna odpoved, ki je postala enostavnejša. Če so izredni pogoji, so stvari morda drugačne, morda imaš že zdaj za DČ in boš iskala, ker ti pogodba itak poteče. Če pa imaš za NDČ in rabiš neko varnost, pač ne greš na DČ.

Ampak kot rečeno, vsakemu svoje.

Očitno konkretno bolj kot ti, ali pa vsaj ne pristanem na vse, kar mi kdo servira. Če iščeš novo službo, to sploh ni stvar pogajanja, temveč nekaj samoumevnega. Že tako je poskusna doba in redna odpoved, ki je postala enostavnejša. Če so izredni pogoji, so stvari morda drugačne, morda imaš že zdaj za DČ in boš iskala, ker ti pogodba itak poteče. Če pa imaš za NDČ in rabiš neko varnost, pač ne greš na DČ.

Ampak kot rečeno, vsakemu svoje.
[/quote]

Imam NDČ, in si vseeno ne delam nekih utvar, da bom v naslednji službi tudi imela NDČ. Sem pač realna in vem kako je v reali. Se ti zavedaš, da se na recimo eno delovno mesto prijavi po nekaj 100 kandidatov in ti dejansko misliš, da potem kandidati pogojujejo kaj vse zahtevajo? Se malo norce delaš ali kaj? Ob nekaj sto kandidatih, ki ustrezajo pogojem bodo izbrali tistega, ki bo kar nekaj pogojeval?

Živim v najemu, čeprav imam dovolj sredstev za nakup stanovanja. Sem bolj zadovoljna tako.

Jaz se norca delam?! Ki sem postavila nekaj realnih vprašanj, recimo kje zdaj živiš, kdo plačuje stroške ipd? Ker poznam primere, ko so šli od staršev in so se stroški potrojili ali podeseterili, in niso imeli več dovolj za čez mesec? Ki vzamem druge stvari v ozir in postavim vprašanja, da se lahko sama zavedaš, kaj vse je treba upoštevati? Namreč pišeš, da ti nihče ne pomaga, da bi bila v primeru prodaje brez strehe nad glavo, da bi morda vzela nekaj, kar je treba še obnoviti. Najbrž boš v tem času nekje živela, in če nisi edina tam, se stroški najbrž delijo?

Novi delodajalec bo izbral tistega, ki ga bo najbolj prepričal, ki mu bo najbolj ustrezal. Seveda se pogovarjate tudi o pogojih in pogajate. Ali pa je pač v tvojem poklicu drugače? Pač ne vem, v kakšni branži si in kje iščeš, ampak tvoja odločitev pa je, ali boš šla iz NDČ v DČ. Treba ti ni. Menda ne greš na slabše (plača, delo, odnosi, dopust, drugi pogoji)? Itak imaš poskusno delo, kjer je odpovedni rok borih 7 dni in nimaš nobene garancije.

Morda pa vzemi to temo še za malo šolo, kako se pogajati na razgovoru;)

Daj nehaj flancat s temi pogajanji.
Kaj ti ni jasno? Ko se na eno delovno mesto prijavi nekaj 100 kandidatov, se nič ne pogajaš, ampak si presrečen, če te slučajno izberejo.

Jaz pa želim neko garancijo za starost. Če imam nepremičnino, lahko to prodam, če bi recimo zbolela, morala it v dom ali kaj takega.
Pa tudi najemnine so drage. Sem preračunavala malo te zadeve. Sicer je težko predvidet koliko daš v obnove lastne premičnine, samo vseeno se bolj splača nakup.
Sem pa tudi upoštevala, da je možnost, da bi še večkrat menjala službo, šla v kak drug kraj, drugo državo, amapk še vedno ostane možnost prodaje stanovanja ali pa dati v najem. Da vseeno nisi ujetnik zidovja.

Imam NDČ, in si vseeno ne delam nekih utvar, da bom v naslednji službi tudi imela NDČ. Sem pač realna in vem kako je v reali. Se ti zavedaš, da se na recimo eno delovno mesto prijavi po nekaj 100 kandidatov in ti dejansko misliš, da potem kandidati pogojujejo kaj vse zahtevajo? Se malo norce delaš ali kaj? Ob nekaj sto kandidatih, ki ustrezajo pogojem bodo izbrali tistega, ki bo kar nekaj pogojeval?
[/quote]
Seveda se prijavi več kandidatov. Ampak jaz če ne menjam pot poglavjem nujno službe se na delavna mesta kjer je napisano da je za določen čas sploh ne javim.
Tista za nedoločen čas pa imajo itak poskusno dobo, ne pa DČ

Seveda se prijavi več kandidatov. Ampak jaz če ne menjam pot poglavjem nujno službe se na delavna mesta kjer je napisano da je za določen čas sploh ne javim.
Tista za nedoločen čas pa imajo itak poskusno dobo, ne pa DČ
[/quote]

Hja, veš nimamo vsi take izobrazbe, da bi bilo polno razpisov, in če se slučajno pojavi kak razpis, še nikoli ni bilo napisano, da je za NDČ. V službi, kjer delam, že zadnjih 8 let nismo nobenega zaposlili za NDČ. Pa je bilo kar nekaj novih obrazov. In ta stari smo vsi na NDČ. Novi pa osnovnih šans nimajo. Pa četudi jih je kar nekaj šlo v penzijo.

Ma ja no na koncu vzameš tisto kar ti bolj odgovorja, ali je to finančno ali NDČ ali DČ ali so druge ugodnosti.
Tudi če je služba za NDČ ni garant da boš pa kar 10 in več let v tej službi

Če res želiš svojo nepremičnino potem pojdi v to. Če služajno octanes brez službe in se zgodi da ne mores plačevati kredita pa pojdi čim prej na banko pa se dogovori ali je to za zamrznitev kredita ali znižanje anuitete,… Pač je nekaj možnosti.
V najslabšem primeru pa še vedno lahko prodaš, krediti se odplača ti pa greš a kaj manjšega ali pa v najem.
Pri višini anuitete sem jaz gledala dvoje, da ni previsoka in bi jo bila sposobna odplačevati tudi če bi bila dlje časa na bolniški in pa da je višina takšna kot sem do tedaj dajala na varčevanje, ker s tem ”manjkom” sem znala živeti. Nikakor si nisem predstavljala da bi morala živeti 10 let ko bi si trgala vse od ust zaradi kredita. Mislim da to lahko leto ali dve 10 let pa vsaj jaz nebi mogla.

Hvala. Moram se prej dobro pozanimat kako je s temi možnostmi zamrznitve. Zgoraj je bila omenjena možnost zavarovanja… sicer upam, da ne bo potrebno, ampak človek nikoli ne ve. Ja, dobro, da si me spomnila, tudi možnost bolniške je pametno vkalulirat.
Zdaj kakega kredita v višini 1/3 plače se tudi ne bi šla. Bi se počutila kot, da se utapljam.
Moram vkalulirati razne možne slabe scenarije in seveda kako jih rešiti, če pride do njih.
Ampak menjava službe je kar siguren scenarij, ker to želim. Se pa potem zna zgoditi, da bo več teh menjav pa mogoče tudi kaka brezposelnost vmes. Upam, da ne, možno pa je.
Nepremičnino pa smatram kot tudi neko varovalko. Namesto, da denar na banki tiščim, da kupim nepremičnino. Penzije, če bom kdaj do tja prilezla, ne bodo kaj prida.

Če imate 3/4 svojih sredstev, potem to seveda spremini situacijo, Glede službe v prihodnje, pa nikjer ni neke “sigurnosti”, ki jo vsi pričakujejo. Časi so takšni, da se moramo tudi sami tako kot svet in podjetja non stop prilagajati in iskati boljše opcije in pogoje.

Odvisno tudi kje in kakšno nepremičnino bi kupili…

Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec, licenca MOP 567 Naj bo prodaja ali nakup nepremičnine brez stresa, nepotrebnih zapletov in stroškov. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tanal nepremičnine Tanal d.o.o. www.tanal.si, [email protected] Posredovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin, svetovanje na področju nepremičnin

Glede na to, za koliko se sicer ljudje zakreditirajo, ko kupujejo stanovanje, se boš ti za malenkost … Banko zanima situacija v trenutku, ko stanovanje kupuješ, je pa seveda pametno, če razmišljaš tudi naprej.
Ne vem sicer, kje iščeš, a bodi pozorna tudi na stroške v bloku, ker se ti lahko precej razlikujejo, za isto kvadraturo tudi za 50 in več evrov na mesec (če to prevedemo na obrok kredita na toliko in toliko let, je to v bistvu kar lep znesek – in se bolj splača kupiti npr. novejše stanovanje z nižjimi stroški, čeprav je cena višja). Pa tudi bližina javnega prevoza oziroma delovnega mesta, da ne zapravljaš preveč za bencin (raje daš za malo več kredita).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close