Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute kreditna sposobnost upokojenca

kreditna sposobnost upokojenca

Spoštovani.

Moja mama (stara 63 let) je želela najeti kredit pri Novi KBM v višini 100.000 SIT.
Pri preverjanju kreditne sposobnosti, je delavka banke od pokojnine odštela poleg kredita, ki ga mama še ni odplačala, še:
– prostovoljno zdravstveno zavarovanje, ki je odtegnjeno od pokojnine in
– trajnik, ki ga plačuje za nakup kosa pohištva, ki bo odplačan čez 5 mesecev,
kar je zneslo ravno toliko, da mami ni ostal tisti nujni del, ki je predpisan (mislim da 78.000 SIT, lahko da se motim). Preseglo pa je za 4.000 SIT oz. za obrok Vzajemne.

Poklicala sem banko in pojasnili so mi, da so to pravila, ki jih zahteva zavarovalnica, ki zavaruje kredit. Še enkrat sem delavko opozorila, da trajnika ne sme upoštevati, saj bi lahko imela mama vse obveznosti (elektriko, stanovanje, plin…) na trajnik, pa ni zaleglo. Ali pa bi vse te obveznosti plačevala po položnici, navsezadnje. Pa tudi Vzajemno bi lahko plačevala po položnici, kakor jaz in še marsikdo od nas.
Poleg tega delavka banke za trajnik ne bi vedela, če mama ne bi bila tam komitentka. In ker je, ji kredita niso odobrili.

Prosim, pojasnite mi, ker si ne znam razlagati tega načina izračunavanja kreditne sposobnosti. Moja mama pa je takoj vrgla puško v koruzo in noče na nobeno drugo banko po kredit, ker pravi, da je tako povsod verjetno enako.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Kot ste ugotovili, kredit odobri zavarovalnica. Banka mora zavarovalnici predložiti vse okoliščine, na podlagi katerih se zavarovalnica odloča ali zavaruje ali ne. Če zavaruje za banko ni več ovir.

Ker vaši mami ne bi ostal predpisan del pokojnine (točno 85.600,00 SIT), ni kreditno sposobna. Trajnike MORA banka upoštevati, sicer se pa pozanima tudi na Banki Slovenije. Zamolči se težko, če pa kako okoliščino zamolčite ste pa tudi drugače odgovorni.

Po mojem mnenju bo težko dobila kredit na banki.

Ker pa gre, kot ste navedli za znesek 100.000,00 SIT, svetujem, da zaprosi za izreden limit. Bo hitreje, enostavnjše in verjetno ceneje.

Lep pozdrav!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Se opravičujem, a še vedno mi ni jasno.

Če pustiva zdaj primer moje mame in rečeva, da si nekdo poenostavi poravnavanje stroškov preko položnic tako, da v banki otvori trajnike za poravnavanje mesečnih stroškov elektrike, plina, vode, telefona itd., je potem takem kaj hitro kreditno nesposoben. Ali ni tako?

Zakaj nas potem nekatera podjetja in ustanove vabijo, da si otvorimo trajnik in tako poenostavimo plačilo stroškov in se izognemo zamudnim obrestim v primeru nepravočasnega plačila? Npr. RTV, Vzajemna in mogoče še kdo.

Ne razumem!

Položnice vendar vsi plačujemo (smo jih dolžni plačevati, nihče ne vpraša če si sposoben). Menim da ni gospodinjstva, ki ne bi imel minimalnih stroškov 30.000 sit na mesec.

Smo pa res čudna država. Dobiti kredit je že prava loterija. Ponavadi imamo pa težave tako ali tako tisti, ki kredite tudi zagotovo vračamo.

Naj še dodam, da je mama želela kredit zato, da poravna limit, ker ima limit zelo oderuške obresti in visoke stroške.

Še enkrat hvala za vaš komentar in lepo pozdravljeni.
Pipi+

Pozdravljeni!

Vaša ugotovitev lahko rečem, da po večini kar drži. Če v bližnji prihodnosti nameravate vzeti kredit, potem ne plačujte preko trejnikov, ker vam lahko znižuje boniteto. Položnice lahko plačuje tudi kdo drugi.

V veliko primerih zato banka, če niste njen komitent, zahteva prikaz prometa na TRR za zadnih šest mesecev. Če je veliko negativnega stanja, zna biti problem.

Negativne obresti za limit so res zelo drage (od 10% do 13% letno). Pri kreditu pa plačate odobritev in po večini tudi zavarovanje. Kaj je bolj ugodno je svar izračuna.

Lep pozdrav!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

po novem je znesek, ki ti mora ostati 87.800.- sit
LP

Super, kako se lepo dopolnjujemo. Gledal sem lanske podatke. Od prvega januarje letos je sprememba.

Lp,

Naj še sam nekaj povem o trajnikih ki bremenijo kreditno sposobnost.

Banka upošteva v kreditno sposobnost le trajnike iz naslova kreditov,
ne upošteva pa ostalih trajnikov kot npr. elektrika, telefon, ….

Ker je vaša mama nekaj kupila “na kredit” se to tako tudi vodi – in sicer
kot kreditni odtegljaj, plačljiv po trajniku.

New Report

Close