Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kritike knjig

Kritike knjig

Živjo,
nekaj nas ima idejo, da bi kakšen forum posvetili izključno kritikam knjig. Ali bi bil to novi forum ali stari, zdaj še ne vemo. Za pisanje kritik bi imeli nekaj “pravil igre” o tem kako naj bi v grobem kritika zgledala. Kritike sicer obstajajo, a jih imajo zase na svojih straneh vsaka založba, kjer tudi piše lahko vsak po svoje. Kar pa je za iskanje in branje neprimerno. Če bi nam uspelo tak forum zagnati, bi povezave do njega širili po spletu. Na Facebooku to ne bo šlo, ker se tam ne da iskati, na forumu pa se da. Poleg tega na ta forum ni treba posebej kreirati profilov itd. Običajno v knjigarnah ali na spletu ne vemo ali se splača knjigo prebrat ali ne, odvisni smo od komercialnih ponudb, kar ni tisto, kar bi vplivalo na našo odločitev.

Npr. tu je neka gospa lepo opisala “Vse barve sive” za katero sem pol leta razmišljal ali naj jo preberem ali ne. Da je ne bom prebral, sem se odločil na osnovi kritike te gospe in ostalih kritik. Marsikdo pa prebere kakšno knjigo, ki bi jo prebral tudi sam – ampak knjige ne poznam.

Zato me zanima ali se naj s Primožem s katerim sem glede tega že na vezi, dogovorim za ta korak ali ne? Nekako bi rekel: “sama ušesa so me” 😉

lpm.

A ni nekaj takega na Knjižnih moljih? Jaz sem veliko mnenj in ocen ravno tam prebrala.
Ne vem, zakaj bi še en forum za izključno kritike imeli? Sploh, ker to ravno niso neke kredibilne kritike ampak subjektivna mnenja, ki so lahko od bralca do bralca zelo različna, odvisna od okusa in zahtevnosti bralca.

Ravno to bi rad: subjektivna mnenja. Akademska mnenja mi ne koristijo. Ali lahko pošlješ link do kritik? Malo novo okolje… 🙂

Na Knjižnih moljih je zadeva preprosta: v iskalnik vpišeš naslov knjige, ki te zanima, in nato prebereš, kar smo o njej že napisali. Poleg tega so nekatere teme vezane tudi na žanre (npr. vampirijade, poletno branje …). Če iščeš kar tako, so tu teme v stilu Katere knjige priporočate, Kresnik ipd. in seveda tekoči naslovi vsakega meseca (Beremo avgusta ipd.).

To, kar iščeš (in v bistvu že imaš tukaj), ni kritika, ampak – kot sam praviš – subjektivna ocena. Ki ti v resnici ne more zatrdno povedati, ali se knjigo “splača prebrati” ali ne. Okusi so namreč hudo različni.

Kot dolgoletna članica foruma lahko povem, da sčasoma vsaj pri nekaterih rednih članih že veš, ali se tvoj okus ujema z njihovim ali ne, in temu primerno (ne) posegaš po knjigah, ki jih priporočajo.

Pozdravljeni

Glede na to, kaj sem prebral v zgornjih postih, je knjižni mol forum ki ima opise knjig, ne pa tudi mnenja bralcev. Zato bi bilo lepo, da bi lahko o knjigi dobil tudi mnenja in oceno tistih ki so jih prebrali. Glede na to, da je to velik forum, bi bolj znane knjige dobile ogromno mnenj in ocen od ljud, ki so knjigo brali in bi si lažje ustvaril splošno mnenje o knjigi in tudi sam kaj vprašal. Lahko pa bi se tudi pogovarjal z drugimi oboževalci neke knjige.
Tako da, jas osebno se strinjam z odprtjem novega foruma in upam da se bo odprl čim prej

Mmar, stvar je zelo preprosta: kredibilne ali nekredibilne kritike še niso in ne morejo biti
zagotovilo, da ti bo knjiga zares všeč. Raje spoznavaj svoj okus, in ko knjigo prebereš, svoje
vtise primerjaj s kritiškimi zapisi. Ugotovil boš, da se ti večkrat razlikujejo s tvojimi. Knjiga, ki mi je največ dala, je duhovne narave, in če bi poslušal kritike, je ne bi nikoli prebral. Lahko si pomagaš z Buklo. Okvirno izveš, ali ti je vsebina všeč in blizu, potem v knjižnici preletiš nekaj strani. Še najbolje pa je, da sam razuskuješ. Knjižnica, če ne veš, katero knjigo si boš izposodil, se s tem spremeni v čisto poseben kraj.

Če še enkrat ponovim:
Na Knjižnih moljih je zadeva preprosta: v iskalnik vpišeš naslov knjige, ki te zanima, in nato prebereš, kar smo o njej že napisali.

Kaj pa je to drugega kot mnenje? Kakšen “opis knjige”? Dajte malo pobrskat po forumu, preden odkrivate mokro vodo. Če knjižni molji ob naslovu in morda par vrsticah vsebine napišemo, kaj nas je pritegnilo, kaj morda odbilo, kaj nam je manjkalo ali kaj nas je navdušilo, dodamo še, da knjigo priporočamo (ali pa je morda ne) ali celo specifično priporočamo (npr. “knjižnim sladokuscem”) – ne vem, kaj je to drugega kot mnenje in priporočilo tistih, ki smo seveda knjigo prebrali!

Ogromno mnenj in ocen o neki knjigi? To se zgodi le pri tako ali drugače vprašljivih oz. prah dvigajočih knjigah (npr. Psi, 50 odtenkov sive …).

Oboževalci knjig – tudi tu se najdejo v raznih temah, drug drugemu priporočajo podobne knjige itd.

Seveda nimam nič proti kakšnemu novemu forumu, le namenu se čudim – glede na to, da forum Knjižni molji vse to že nudi. 🙂

Se v vsem strinjam s Kerstin. Rahlo tudi dvomim v to, da bi novi forum veliko bolj zaživel kot obstoječi, že ta na momente bolj životari. Kvečjemu bo vse še bolj razdrobljeno – če že.

No, tudi jaz se strinjam s Kerstin in reglo. O knjigah so na KM napisana mnenja in ocene tistih, ki so knjigo prebrali. Če knjige nisi prebral, pa težko kaj pišeš o njej, ne?
Ne razumem mmar-ja, kaj bi bilo tako novo in drugače?

Tudi jaz se popolnoma strinjam s Kerstin in menim, da je vse to že na Knjižnih moljih. 🙂

Tudi jaz mislim, da ni potrebe po novem forumu, saj na Knjižnih moljih najdeš tako opise knjig kot kritike in mnenja bralcev ter priporočila. Z novim forumom bi se vse le razdrobilo.
Kot pa je že bilo povedano, so vsa mnenja subjektivna in kar je ali bo nekomu všeč, ve le on(a) sam(a). Seveda pa to lahko veš šele potem, ko knjigo prebereš (ali jo vsaj začneš brati).

New Report

Close