kriva ovadba
Pozdravljeni,
1. V kolikor je bila na neki instituciji kot je CSD (na podlagi te neresnice so sproženi postopki) izrečena neresnica in sicer zapisana v zapisnik, jo smatram za krivo ovadbo. Enakega mnenja so na CSD. Postopki so bili zame in mojo družino sramotni in ponižujoči.
2. V kolikor je na policiji v zapisniku prav tako izrečena laž, gre tudi za krivo ovadbo.
Zdaj pa me zanima:
V drugem primeru je okrožna državna tožilka kazensko ovadbo zavrgla, ker ni znakov kaznivega dejanja. Zdaj pa me zanima! Ali ni ona dolžna sprožit postopek zoper krive ovadbe? Na policiji in CSD so me napotili v zasebno tožbo.
Zakaj institucije same ne sprožijo postopka krive ovadbe? Kako bi dosegla, da oseba, ki je povzročila meni in moji družini odgovarja za klevetanje. Upam, da me razumete, da mi je nekako absurdno, da vsak, ki ima 5 minut časa blati ime, zato pa ne odgovarja.
Prosila bi za vaš nasvet.
283. člen
(1) Kdor koga naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa ve, da ga ni storil, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Enako se kaznuje, kdor podtakne sledove kaznivega dejanja ali kako drugače povzroči, da se uvede kazenski postopek za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, zoper nekoga, za katerega ve, da ga ni storil.
(3) Kdor se sam naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, čeprav ga ni storil, se kaznuje z denarno kaznijo.
(4) Enako kot v prejšnjem odstavku se kaznuje tudi, kdor naznani, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, čeprav ve, da tako dejanje ni bilo storjeno, in s tem povzroči, da državni organi začnejo ukrepati.
(5) Če stori dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja, se kaznuje z zaporom do treh let.
Spoštovani!
V vašem primeru boste morali sami podati tožbo zaradi krive ovadbe na pristojno sodišče, saj ne gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.