kriza
Če je tako hudo, pojdi na urgenco in v ponedeljek do psihiatra. Jaz sem imel enake izpade in sta me antidepresiv in psihoterapija čist nazaj spravila.
Če se prav spomnim jemlješ Efectin oziroma Alvento. To je sicer dober antidepresiv za depresijo, ni pa najboljši za anksioznost, saj deluje tudi na noradrenalinski sistem in s tem poveča ankioznost. Vsaj na začetku. Lahko tudi pri nizkih dozah.
Bolj se za pomiritev priporočajo Paroxat, Mirzaten, Ecytara, Zoloft. O tem se pogovori s psihiatrim. Včasih se na začetku doda pomirjevalo ali pa antipsihotik, recimo Kventiax, ki takoj pomiri. Da lažje zdržiš, da antidepresiv začne delovati.
Vendar ti že zdaj povem, da antidepresiv ne bo vsega rešil. V kombinaciji s psihoterapijo pa zna biti zelo dobro orožje.
Pozdrav! Ja jaz sem si sam plačeval psihoterapijo. Jaz najprej nisem verjel v njo, ker sem si misli, da ki taki pogovori ne morejo pomagati. Ampak čez čas je nekaj v mojem mišljenju naredilo “klik” in sem začel drugače razmišljati.
Priporočam ti psihiatrinjo dr. Danielo Fiket za psihoterapijo. Je zelo dobra v tem.
Kar se tiče zdravil pa, Zoloft je zelo dobro zdravilo. Na začetku 25 mg je primeren odmerek. Lahko na začetku da malo več ankioznosti, oziroma občutek kot da bi preveč kave spil. Ampak to mine. In ko mine lahko zvišaš dozo. Verjetno boš rabil kakih 100 mg. Meni je bil Zoloft zelo dober, na žalost sem ga moral ukiniti zaradi drisk. Stalno sem bil drislav na njemu in potem smo pač zamenjali. Ampak glede psihe, pa je mi zelo fajn pomagal. Traja pa 6 tednov, da zares začne delovati. Ampak že po prvem tednu, bi moral kaj opaziti.
Kventiax je pa atipični antipsihotik in 25 mg je najnižja doza. Ne dela odvisnega, lahko ga vzameš vedno, ko si anksiozen in pa ko ne moreš spati. Jaz sem ga pol leta jemal stalno, zdaj pa mogoče ob vikendih, ko se hočem naspati. Od stranskih učinkov sem imel zaspanost, ki je bila pri meni zaželjena in pa povečan apetit.
Zdaj imaš dobra zdravila, samo treba je delat na sebi. Poskušaj se zamotiti, ko je hudo, nekaj kuhaj, nekaj beri, poslušaj glasbo, riši, pojdi na sprehod, opazuj okolico, naravo, bodi pozoren na svoje dihanje, delaj jogo, usedi se na balkon in pij čaj, ter poslušaj naravo. Skratka ti imaš moč nad psiho, ne obratno.