Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek krofi mi ne uspejo sploh

krofi mi ne uspejo sploh

Imam skoraj 50 let. Družino. Kuham, pečem, delam torte za domače, tudi za koga od bližnjih sorodnikov.

Ampak krofi – ne uspejo mi!

Danes je naš najmlajši po nekajtedenskem vztrajanju dosegel, da sva jih šla skupaj ustvarjat.

No, ni se izšlo dobro.

Zažgani, brez venčka, znotraj surovi.

Prvič sem jih celo cvrla v prenosni električni ponvi.

Ampak sredi cvretja se mi je izklopila, prepozno ugotovila in so šli krofki.

Pri drugi “rundi” pa je šlo spet nekaj narobe in spet ni šlo. Zaradi vsega stresa sem pozabila olje doliti, potem je bilo nenadoma preveč vroče, pa prepozno sem jih začela dajat ven.

Da o tem, da oblika ni ravno ok, sploh ne bi.

Pač, ne bom jih več cvrla. Ampak ni mi jasno, kako jih nikakor ne morem narediti. Enim je to otročje lahko.

Danes nisi ti kriva, da niso ratal.danes so sle druge stvari narobe…

Se enkrat poskusi, pocasi brez stresa in ker se ti ne bo el.ponev izklopila in ker bos olje preverila da ni prevroce..bo slo kot po maslu.

Testa naredi za npr 5krofov

Eni testo razvaljajo na 2cm in kar s kaksnim kozarcem izrezejo krofe..vspodi mej peki papir da se ne zalep…

Ajde pojdi jih delat pa javi..

Gospodinje z osnovnošolsko izobrazbo jih znajo speči.

Ko mi nekaj ne gre, naredim par manjsih kolicin in pozorno spremljam, kaj in kako delam, pa vsakic kaj spremenim, dokler ne rata.

Delaj po receptu Rosane Jug na YouTube. Meni nikoli prej niso ratalo ali so bili surovi ali preoljnati. Najbolj pomembna je temperatura olja. Kupi si termometer. Če boš dela po tem receptu 100 procentno uspejo.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 5892, 08.02.2022 ob 15:00
    Delaj po receptu Rosane Jug na YouTube. Meni nikoli prej niso ratalo ali so bili surovi ali preoljnati. Najbolj pomembna je temperatura olja. Kupi si termometer. Če boš dela po tem receptu 100 procentno uspejo.

No, niso.

krofi mi nikakor ne uspejo, 08.02.2022 ob 15:03

No, niso.

Kaj NISO???

Sama si pisala, da niti olja nisi sposobna porihtat da bi se lahko cvrli.

Pa ne peci v prenosnih električnih ponvah, vzemi navadno posodo in nalij noter olje, pa cvri.  Butara.

Jaz vse sestavine za krofe dam en večer prej iz hladilnika saj ne smejo biti hladne.Ko dam vzhajane pečt položim v olje najprej zgornji del vzhajanega krofa.Pokrijem s peki papiejem in na nižji temp.pečem 3 minute.Nato obenem in odkrito pečem še 2 do 3 minute.Skos moraš preverjat in gledat,da se ne peče preveč ali premalo…

svašta, 08.02.2022 ob 15:09

Kaj NISO???

Sama si pisala, da niti olja nisi sposobna porihtat da bi se lahko cvrli.

Pa ne peci v prenosnih električnih ponvah, vzemi navadno posodo in nalij noter olje, pa cvri.  Butara.

krofi gor krofi dol….

Kar odpres na.fb  sami kurchevi krofi…. mulci od 3h let jih packajo…

Tebi pa ne ratajo…

Kajnti rect drugega kot res   butara…. zamesis nsredis kugle pocakas da vzhsjsjonin pok v olje

krofi mi nikakor ne uspejo, 08.02.2022 ob 14:24

Imam skoraj 50 let. Družino. Kuham, pečem, delam torte za domače, tudi za koga od bližnjih sorodnikov.

Ampak krofi – ne uspejo mi!

Danes je naš najmlajši po nekajtedenskem vztrajanju dosegel, da sva jih šla skupaj ustvarjat.

No, ni se izšlo dobro.

Zažgani, brez venčka, znotraj surovi.

Prvič sem jih celo cvrla v prenosni električni ponvi.

Ampak sredi cvretja se mi je izklopila, prepozno ugotovila in so šli krofki.

Pri drugi “rundi” pa je šlo spet nekaj narobe in spet ni šlo. Zaradi vsega stresa sem pozabila olje doliti, potem je bilo nenadoma preveč vroče, pa prepozno sem jih začela dajat ven.

Da o tem, da oblika ni ravno ok, sploh ne bi.

Pač, ne bom jih več cvrla. Ampak ni mi jasno, kako jih nikakor ne morem narediti. Enim je to otročje lahko.

Bistveno je tudi olje – obvezno tisto za cvrtje, ker prenese večje T in je “lažje”, lepše odteče potem tudi od pečenega krofa – ne navadno sončnično, repično, ipd.

Pa v nizki posodi široki pečt, da je za max. 2-3 prste olja, ne več. V bistvu moraš krofe “parit” na olju ,ne pečt, cvret… Zato nizka posoda, z malo olja. Meinvedno tako uspejo -lep krancl, lepo dvignjeni, puhasti, nemastni in nenapiti olja – ker uporabljam izkljuno olje za cvrtje.

Če ste videli kdaj profi friteze, so vedno nizke, z malo olja…

.https://ptujinfo.com/novica/lokalno/v-ptujskih-pekarnah-razkrili-recept-za-pol-milijona-pustnih-krofov/127160

Nič hudega! Jaz jih sploh delam ne-če mi zapaše, ga grem kupit!! Bom še cajt s tem zgubljala ja!

meni tako vedno uspe, 08.02.2022 ob 16:02

Bistveno je tudi olje – obvezno tisto za cvrtje, ker prenese večje T in je “lažje”, lepše odteče potem tudi od pečenega krofa – ne navadno sončnično, repično, ipd.

Pa v nizki posodi široki pečt, da je za max. 2-3 prste olja, ne več. V bistvu moraš krofe “parit” na olju ,ne pečt, cvret… Zato nizka posoda, z malo olja. Meinvedno tako uspejo -lep krancl, lepo dvignjeni, puhasti, nemastni in nenapiti olja – ker uporabljam izkljuno olje za cvrtje.

Če ste videli kdaj profi friteze, so vedno nizke, z malo olja…

.https://ptujinfo.com/novica/lokalno/v-ptujskih-pekarnah-razkrili-recept-za-pol-milijona-pustnih-krofov/127160

In še ključe nasvet, kako dobi krof lep rumen prstan=krancl- treba je ustaviti vzhajanje:

“Rumene prstane ptujski krofi dobijo tako, da vzhajane krofe dajo v hladilnik, da se na njih naredi skorja in ne vzhajajo več”

Avtorica- vztrajaj in probavaj…receptov je nešteto…ali pa rajši miške- fritule, flancate…da je nekaj domačega….do pusta se komot zverziraš .

ja, pust je pa letos šele prvega marca…velika noč tudi pozno, skoraj skupaj z prvomajskimi, že oreng pomlad.

Fritule z jabolki, jogurtove miške…hitro in dobro za pustno obdobje…

Ma, hitro gre, v ponedeljek že Valentin, pomlad gre notri, zime ni bilo nič…sonce že pridobiva na moči, super za martinčkanje…vrtičkarji se zbujajo, dogaja se.

Hehehe, poglej zdaj te, “visokoizobražene”, kako zmrznejo pred problemom peke navadnega krofa. Zdaj bo vsaka neusposobljena za krofe vseeno s svojim nepotrebnim egom nekoristna navodila dajala.

Tole imamo na vodilnih mestih v firmah in ustanovah, potem pa ni čudno, da smo taka Švica.

ma kakšen nasvet-jaz sem priznala da jih ne delam in ga kar kupim! No saj to je v bistvu najboljši nasvet! Hahahaha…

peka krofov je za babice če se jim da! Moja stara mama je delala dobre, jaz sem jih pa rada jedla 😁😁

Ja, vsaj poskušajo a ne, saj je njihov material, nobene škode…uni na vodilnih mestih – Slovenija je majhna, v žlahti, pohlepni- podkupljivi- nikoli ne bomo Švica- škodo naredijo nepopravljivo…sama kuhinja ha , ha .

Olje je prevroče, če je prehladno pa se krofi napijejo olja in so mastni.

Jaz jih tudi kupim, tistih par ko jih pojem za pusta. Pa še takrat jih talajo.

Tudi kupimo, Trojanske, Slon, pekarna Kruharije in cukerije tam pri Botaničnem vrtu…doma pa miške jogurtove.

V receptih vse lepo piše. Vsaki gospodinji je jasno. V Sloveniji pa zapravljamo milijarde za šolanje kadrov do visoke izobrazbe. In taki, “visoko izobraženi” potem na funkcijah potrebujejo še svetovalce, pomočnike in asistente. Doma po vsej asistenci, pomoči in svetovanju še krofa ne znajo speči. Zato nismo druga Švica. Mi je prav žal.

Najprej poišči recept, po katerem testa za krofe ne valjaš, ampak narediš kroglice, ki jih daš vzhajat. Če sem jih pekla v fritezi, sem naštimala temperaturo na 170 stopinj. Če sem jih pekla v kastroli, je bilo olje vroče doovlj, ko so se okrog lesene kuhalnice začeli delati mehurčki.

V olje jih daš z vzhajano stranjo navzdol, pokriješ za 3 min, obrneš in odkrito cvreš še 2 do 3 min.

Seveda moraš narediti tudi dobro testo. Npr. mleko ne sme biti prevroče, ker ti ubije kvasovke. Jaz imam raje tiste recepte z manj jajc, ker na kg moke se mi zdi 9 ali 10 jajc fuuuul preveč.

krofi flancati, 08.02.2022 ob 16:50

Najprej poišči recept, po katerem testa za krofe ne valjaš, ampak narediš kroglice, ki jih daš vzhajat. Če sem jih pekla v fritezi, sem naštimala temperaturo na 170 stopinj. Če sem jih pekla v kastroli, je bilo olje vroče doovlj, ko so se okrog lesene kuhalnice začeli delati mehurčki.

V olje jih daš z vzhajano stranjo navzdol, pokriješ za 3 min, obrneš in odkrito cvreš še 2 do 3 min.

Seveda moraš narediti tudi dobro testo. Npr. mleko ne sme biti prevroče, ker ti ubije kvasovke. Jaz imam raje tiste recepte z manj jajc, ker na kg moke se mi zdi 9 ali 10 jajc fuuuul preveč.

Bravo. Ti si delala po receptu Rosane Jug iz yt?

Jaz tudi in uspejo mi. Nikoli se nisem imela za ne vem kako uspešno kuharico in pekačico, ampak nekaj drugega so domači krofi kot tisti iz štacune. Vsaj moji tako pravijo. Pa nisem babica. Še.

Očitno je največja težava v temperaturi olja. Včasih sem jih cvrla v neki posebni posodi za cvrtje. A problem je, ker temperatura hitro naraste, potwm pa olha tudi ne moreš kar tako ohladiti.

Skratka.  I problem potica  gibanica, štrudl, torta, kak projwkt v službi.

Krofi pa.

Verjetno imam že v podzavesti, da mi ne bofo uspeli, še preden začnem. In potem mi res ne.

Friteze pa nikoli nismo uporabljali.

New Report

Close