Kroj za krilo
Zdravo!
Mene pa zanima ali se lahko izdela kroj za preprosto dekliško krilo po že narejenem krilu ali pa si to čisto preveč enostavno predstavljam?
Rada bi naredila krilo moji hčeri (prvič v življenju), pa nimam kroja niti ne vem kje bi ga kupila. Šivalni stroj znam uporabljati, samo vedno sem samo kaj zarobila ali dodala, nikoli izdelala enega kosa oblačila v celoti.
Nejprej bi rada poskusila na čisto preprosti kiklici z elastiko.
Mi lahko katerea, ki se razume na šivanje pove, ali je to možno, da kar prerišem kroj po že narejeni kiklici? Predvsem me bega del, ki je prišit na pas – sicer če raztegnem elastiko nekako dobim formo, samo vseeno raje vprašam. Na neto ne najdem prav nobenega podobnega kroja.
V naprej hvala za info.
Se da, brez večjih problemov. No ja..prvič so vedno problemi.
Jst si tako delam tudi hlače za doma…..navadne, na elastiko.
Obvezno upoštevaj dodatke za rob.
Ker jst sem prvič kiklo odrezala po meri Sem jo komaj zašila, je šlo na mm. Sem bila pa takrat ene 18 in mislim, da mi je oproščeno.
Dobre kroje je vedno imela revija Burda. Ne vem, če sploh še obstaja. Samo prej jo moraš malce prelistati, da vidiš, kaj je not.
Veliko sreče.
lp
Ne parat in spet šivat kupljenih oblačil!
Ne vem sicer, kakšno krilo na elastiko misliš. Če bo nabrano, brez zadrge, potem zmeri hčerko čez boke – najširši del in ta širina ter še nekaj cm rezerve je osnova za ožje, krajše krilo do kolen z elastiko. Sešiješ ob strani. Zgoraj samo zarobiš v večji širini, kot je elastika ter noter napelješ elastiko. Zarobiš še spodaj in krilo je končano.
Če želiš daljše nabrano krilo, izmeri, koliko je širina, če naredi normalno velik korak in naj bo krilo minimalno toliko široko.
Če pa želiš ozko krilo z elastiko, pa raje kupi tak kroj. rodajajo posamezne, so pa tudi v revijah. Zadrgo prišiti, če še nisi šivala, tudi ni tako enostavno.
Jaz bi naredila tako.
Najprej jo izmeriš pas, ( če boš delala krilo na elastiko pol pasa ne rabiš) potem obseg bokov in dolžino od pasu pa kako dolgo bo krilo.Jaz bom si mere izmislila.
obseg bokov je 80 cm potem to mero razdeliš na pol , to se pravi je en del širok 40 cm plus. če hočeš imeti malo širše krilo dodaš naprimer 5 cm plus na vsaki strani 1 cm za šivanje , to se pravi rabiš dva kosa blaga široka 47 cm. Dolžino pa isto jo izmeriš kako dolgo bo imela naprimer od pasa pa do kolen potem pa dodaš spodaj za zarobit, zgoraj lahko prišiješ posebaj pas ali pa dodaš kakih 5 cm pa samo zarobiš daš in elastiko not.
Ja itak za nabrano krilo na elastiko ne potrebuješ kroja. Nekako takole, kot je tule navedeno, izmeriš širino in dolžino krila (+ dodatki za šive, rob in pas), sešiješ sprednji in zadnji del (ali samo stranski šiv, če je samo en kos), predlagam pa, da v pasu narediš 2 “tunela” za elastiko, pride krilo z dvema elastikama lepše in bolj enakomerno nabrano. Lastne izkušnje