Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika krom kot dodatek prehrani

krom kot dodatek prehrani

Zanima me kakšen je pomen kroma v prehrani. Ali je jemanje kroma pripročljivo pri težavah z kožo. Kot vem je pomenben pri presnovi maščob in sladkorja. Kaj mi lahko poveste o tem elementu in njegovem pomenu v telesu ? Kje ga lahko najdemo v prehrani ?

sem malo pobrskala po knjigi in tukaj je nekaj podatkov….

Krom skupaj z insulinom sodeluje pri presnovi sladkorja. Deloval naj bi na dva načina:
1.) stimulira beta celice v pankreasu,da izdelujejo več insulina,kadar je potrebno.
2.) povečuje učinkovitost insulina in tako pomaga vzdrževati normalno koncentracijo sladkorja v krvi

Dobri viri so : pivski kvas,brokoli,šunka,puranje meso,grozdni sok in školjke.

Dnevne količine niso natančno določene – dobili naj bi ga od 50 – 200 mcg/dan.

Koristi jemanja se omenjajo predvsem za diabetike, težav s kožo oz. odpravljanje le-teh knjiga neopisuje.

Samo se dodatek k Alenkinemu postu:

Krom ponavadi vsebujejo (ravno zaradi tega, kar omenja Al.) kaksni shujsevalni zvarki. Prevelike kolicine so zelo toksicne, zato je treba biti pazljiv pri njegovi uporabi.

Pri tezavah s kozo ti priporocam vsaj 100 mg B kompleksa dnevno in pa dodatek cinka.

Za vec informacij tako o kromu kot o drugih mikrohranilih si preberi kaksno knjigo o vit. in mineralih, priporocam ti npr:
– Tonia Reinhard, M.S., R.D.: The Vitamin Sourcebook, Illinois 1998
– Earl Mindel: Vitaminska biblija (naslov izvirnika: Viitamin Bible for the 21st Century), Illinois 1999, pri nas izdala MK

New Report

Close